--> -->
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dieta profesorului Uglov și recomandările sale pentru o alimentație corectă

Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilograme. El a trăit o viață lungă (103 ani) și destul de fructuoasă și s-a deosebit printr-o sănătate de invidiat.

Profesorul Uglov a susținut că surplusul de greutate și lipsa de excesul de alimente sînt cauzele multor boli care ar putea fi evitate sau vindecate fără a ajunge la operație.

Surpusul de greutate duce la scăderea imunității și a capacității de muncă, modificări ale compoziției sîngelui, în special creșterea colesterolului, precum și probleme cu articulațiile. Medicul consider dosebit de important menținerea greutății normale la vîrsta adultă, cînd metabolismul încetinește, iar activitatea fizică tinde să scadă.

Profesorul însuși a avut o sănătate trainică pînă la adînci bătrîneți datorită respectării stricte a regulilor proprii:

- activitate ridicată, fizică și mentală;

- respectarea regimului de muncă și odihnă;

- călire (turnare cu apă rece);

- somn deplin cel puțin 7-8 ore pe zi;

- renunțarea totală la alcool și fumat;

- restricții alimentare.

Doctorul a recomandat să mîncăm variat, dar moderat. Cele mai sănătoase alimente, el le considera: ouăle, carnea slabă, peștele, legumele, fructele, și a sfătuit să includem în mod obligatoriu în alimentația zilnică brînza de vaci și alte produse lactate fermentate și să consumăm cît mai multe lichide. Dar Uglov a recomandat să renunțăm la pîine albă și dulciuri. În opinia sa este mai bine să mîncăm numai pîine neagră și în cantități mici-nu mai mult de 150 de grame pe zi.

De asemenea, el al propus să renunțăm la consumul de alimente afumate și sărate. Mesele trebuie să fie dese – nu mai  puțin 4 pe zi, iar porțiile ar fi bine să fie căt mai mici.

Pentru a pierde în greutate, Fedor Grigorievici a sfătuit ca o dată la două luni să ținem o dietă pe care el însuși o numea "orientală". Potrivit medicului, o astfel de dietă ne va permite să slăbim 3-5 kilograme și, de asemenea, este excelentă pentru curățarea organismului. Dieta Dr. Uglov este bine echilibrată, ușor de ținut, nu necesită numărarea atentă a caloriilor. Medicul ne recomandă să mîncăm la anumite ore– astfel sînt menținute intervalele optime între mese. Cu toate acestea, la dorință, dieta poate fi adaptată la orice rutină zilnică.

DIETA ZILNICĂ A DR. UGLOV

9:00-ceai negru sau cafea naturală cu 1 linguriță de zahăr.

11:00 – 1 ou fiert, 8 prune uscate înmuiate în apă.

14:00 - 200 de grame de proteine

17:00 - 30 de grame de brînză tare degresată, o portocală sau un măr.

20:00 - 250 mililitri de iaurt fără adaosuri.

ÎN AFARĂ DE DIETĂ, LA SCĂDEREA ÎN GREUTATE POT AJUTA

ȘI ALTE REGULI ALE DR. UGLOV:

- Ridicați-vă de la masa încă cînd simțiți că nu ați mîncat destul. Dacă înțelegeți că nu mai puteți înghiți nici o bucățică - ați mîncat prea mult și acest lucru va afecta cu siguranță sănătatea și greutatea.

- Nu vă culcați sau să vă odihniți în poziție culcată după ce ați măncat. După ce ați mîncat, începeți imediat să lucrați.

- Ultima masă ar trebui să se încheie cu cîteva ore înainte de culcare – cel mai bine nu mai tîrziu de ora 20.00. În plus, ea ar trebui să fie ușoară – renunțați la mese abundente în favoarea unui pahar de orice băutură lactată acră.

- Chiar dacă nu sînteți creștin, nu neglijați posturile bisericești. Dr. Uglov a tratat cu respect înțelepciunea strămoșilor și a crezut că respectarea corectă a postului aduce numai beneficii. Din cînd în cînd, renunțați la produsele de origine animală, reduceți cantitatea de alimente consumate și nu numai că veți scăpa de cîteva kilograme, dar vă veți simți mult mai bine.

- Încercați să creșteți consumul de energie – faceți mișcare cu prima ocazie, plimbări lungi, faceți gimnastică dacă munca dvs. nu implică activitate fizică.

- Fiodor Grigorievici considera că utilizarea produselor care conțin aditivi artificiali provoacă cu siguranță daune grave organismului. Cu cît mîncarea dvs. este mai simplă și mai naturală, cu atît aveți mai multe șanse să vă păstrați sănătatea și să trăiți o viață lungă.

Despre orice contraindicații ale respectării dietei propuse, Fiodor Grigorievici Uglov nu a menționat.

Citiţi de asemenea

Marele pedagog sovietic Shalva Alexandrovici Amonașvili, autorul conceptului de pedagogie umană, odată le-a pus o întreb...
271
Ceea ce se vede pe plaja Brighton Beach din Brooklyn este, să spunem delicat, șocant. Ca valuri de apărare pe plajă, sun...
274
Într-o școală din Moscova, un băiat nu a mai venit la cursuri. O săptămână a lipsit, două... Lev nu avea telefon, iar co...
78
 Cu prima zi a primăverii! În prima zi a primăverii suntem din nou fericiți, plini de dragoste și orientați către să...
240