ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dieta rece ajută la pierderea în greutate
 

În sezonul rece, în case și birouri este susținută o temperatură prea caldă, ceea ce contribuie de obicei la câteva kilogramele în plus. În același timp porții mici de aer rece moderat, dimpotrivă , ajută la pierderea în greutate, susțin oamenii de știință din Olanda, rezultatul activității lor  a fost publicat în revista Trends in Endocrinology & Metabolism.

"Expunerea frecventă de scurtă durată la aer rece poate afecta în mod semnificativ fluxul de energie în organism pentru un timp destul de îndelungat", - spune Dr. Wouter Van Marken Lihtenbelt de la Centrul Medical pe lângă Universitatea din Maastricht ( Maastricht University Medical Center). Savanții  cred că în plus față de exercițiu fizic, ar trebui să încercăm să petrecem mai mult timp la răcoare, mai ales ca acest lucru nu numai că va reduce costurile de încălzire a spațiului rezidențial și de birouri, dar de asemenea va avea un impact pozitiv asupra ecologiei planetei.
După cum se știe, există două tipuri de țesut adipos uman: grăsime de culoare albă și maro. Grăsimea albă este cunoscută de toată lumea – anume ea crește pe burtă și este vinovată de obezitate, ea provoacă maladii asociate de excesul de greutate, inclusiv probleme cu inimă. Despre existența grăsimii maro la oameni adulți  s-a aflat cu puțin timp în urmă: pana de curând se credea că aceasta o au numai animale și copii. Grăsimea maro are funcția de menținere a vieții în condiții de disconfort: arde lipide depozitate în țesutul adipos alb, iar energia creată omul folosește pentru încălzirea organismului, reducând astfel și greutatea. Abilitatea grăsimii maro a genera căldură depinde de proteina UCP1, care este necesară de asemenea pentru a preveni diabetul zaharat.

Echipa lui Lihtenbelt a efectuat un experiment util care a dovedit beneficii destul de tangibile aduse de microclima rece. După șase ore pe zi la o temperatură de 15 grade timp de 10 zile la voluntari a crescut volumul de țesut adipos brun (cu alte cuvinte, o parte de "combustibil" din grăsime de culoare albă s-a transformat în grăsime maro). Participanții la experiment cu timpul au simțit mai puțin disconfort cauzat de frig și au devenit tot mai zvelți și, potrivit oamenilor de știință, chiar mai sănătoși.

" Temperatura internă a clădirilor este controlată pentru a intra în voie majorității. Acest lucru conduce la faptul că pe timp de iarnă este prea cald – să nu mai vorbim de îmbâcseală, aer uscat, etc. Această situație este comună în birouri, case de locuit, spitale" - scriu autorii studiului. - "Din cauza căldurii excesive organismul uman pur si simplu nu cheltuie ceea ce este destinat pentru termoreglare în condiții apropiate de cele naturale (prevăzute de evoluție). Prin urmare, întreaga populație poate fi vulnerabilă față de astfel de maladii, cum ar fi obezitatea cu toate consecințele, supraîncălzirea face pe oameni vulnerabili la schimbări de temperatură și în consecință la răceli", - notează oamenii de știință.

Scriitorul Tim Ferris este convins că cu frigul poate crește consumul de calorii cu cel puțin 50 %. În acest caz nu este necesar să-ți adaptezi alimentația – totul va face pentru tine "termodieta" neobișnuită, pe care americanul întreprinzător a experimentat deja. Scriitorul practică în mod activ "plimbări pietonale reci":  el merge liniștit pe străzile acoperite de zăpadă în haine de vară, și datorită acestei obișnuințe a fost capabil să-și piardă 8 kilograme în 12 săptămâni.

Cu toate acestea, Ferris nu este gata să recomandă o astfel de opțiune radicală la toată lumea un risc prea mare de răceli la persoane nepregătite. Puteți începe cu ceva mai simplu. În special, scriitorul propune pe cât este posibil să scăpăm de haine calde - în cele din urmă, într-adevăr sensibile la frig sunt numai spate și umeri (puteți lega un pulover în jurul gâtului). Ar trebui să renunțăm de asemenea la utilizarea constantă a produselor alimentare și băuturilor calde (acestea pot fi înlocuite cu senzații plăcute de mestecat a rădăcinii de ghimbir). Iar mersul pe jos poate fi înlocuit cu un duș rece de jumătate de oră sau doar o vizită regulată la piscină - la  timpul său experții medicali de la NASA au confirmat că apa rece accelerează arderea kilogramelor în plus - o tehnică similară oamenii de știință au testat pe astronauți.
 

Luni, 24 februarie 2014
Vizualizări: 1959

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
108
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
77
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
80
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
133