Din 31 mai, fumatul în localuri și locuri publice va fi interzis în Moldova
Din data de 31 mai, intră în vigoare una dintre cele mai dure restricții ale noii legi "antitutun". Este vorba despre limitarea locurilor în care se va putea fuma.
Nerespectarea noilor reguli prevede sancţiuni dure, atât pentru proprietarii localurilor, cât și pentru fumători.
Fumatul va fi interzis în piețe, în transportul public, inclusiv în taxiuri, în stațiile de așteptare, în parcurile de distracție, pe terenurile de joacă, pe stadioane și chiar în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul desfășurării evenimentelor.
Până și intrarea în scara blocului va deveni spațiu închis pentru fumători, deoarece nu se va mai putea fuma în încăperi cu acoperiș și cel puțin trei pereți.
Proprietarii localurilor se tem însă că ar putea rămâne fără clineți, care, în mare parte, sunt fumători.
"Este o pistă falsă când spunem că vom pierde clienții. 73 de procente sunt nefumători, cercul lor este mult mai vast şi când toată lumea va ști că eu mă duc într-un local şi acolo nu voi fi expus fumului eu sau copilul, înseamnă că dorinţa de a frecventa asemenea localuri va crește", susține vicedirectorul Centrului Național de Sănatate Publică, Ion Şalaru.
Potrivit noii legi, fumatul se va permite la terase și în locuri special amenajate în aer liber, la cel puțin 10 metri de la intrarea în local. Proprietarii localurilor spun însă că legea este ambiguă și amenință cu judecata.
"Ce înseamnă spațiu semiînchis, semideschis, se poate de fumat la terasă, nu se poate de fumat. Unde amenajăm acele spații speciale pentru fumători și cum trebuie ele să arate?", se întreabă președintele Asociației Naționale a Restaurantelor, Aneta Zasaviţchi
Proprietarii de restaurante cer autorităților dreptul de a instala cabine speciale pentru fumat și de a permite clienților să fumeze țigări electronice. Propunerile au fost însă respinse.
"Elaborăm şi un ghid pentru ei cum şi ce trebuie să facă pentru a se conforma legii. Am elaborat şi nişte instrucţiuni privind monitorizarea aplicării legii 258", a spus vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Şalaru
Sancțiunile pentru nerespectarea legii în cazul persoanelor juridice ajung până la 10.000 de lei. Persoanele fizice care vor fuma în locuri interzise vor fi amendate cu până la 1400 de lei.
Cea mai dură lege antifumat din Europa, este în Irlanda. În această ţară fumatul este interzis în toate locurile publice, inclusiv în parcuri. Spre deosebire de irlandezi, moldovenii vor putea și în continuare să fumeze în stradă, în parcuri, dar și în propriile locuințe.
Sursa: 1news.md