ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Distrați-vă, dar nu transformați copacii vii în bețe

Haideți să sărbătorim Revelionul creativ, ușor și în cele mai bune tradiții ecologice. Să salvăm brazii verzi de tăiere, să păstrăm pădurea și aerul curat al orașelor de pe planeta Pămînt.

În orașul nostru mare, în orice orășel sau așezare ecologică, cu apropierea Crăciunului și Revelionului, noi ne grăbim să ne cufundăm în atmosfera fermecătoare a basmului de iarnă. Dacă ați observat cum zăpada cade, zboară și se așază drept în palmă, atunci acesta este probabil primul semn că e timpul…Anul Nou bate la ușă, în sufletul nostru, în casa noastră, în lumea noastră. Și care este unul dintre cele mai mișcătoare și apropiate atribute ale dispoziției de iarnă?

Desigur, bradul verde viu. Accentuăm – viu, din pădure. Nu cel albastru, tăiat din centrul Chișinăului, și nu un brad ce se încovoaie în centrul salonului. Din copilărie ținem minte acel miros de cetină, acele verzi, plăcute la atingere, împodobite cu ghirlande și luminițe. Brazii împodobiți au devenit simbolul Anului Nou. Bradul este un prevestitor al feeriei fericirii și căldurii. Noi putem, prieteni, societate modernă își poate permite să păstreze copacii veșnic vii și totodată să savurăm pe deplin energia lor vie, colectată din toată lumea, pe parcursul multor ani de viață, în perioada vacanței și sărbătorilor de iarnă.

Pe site-ul nostru, ce promovează sănătatea, principiile curate și ecologice de viață, le propunem cititorilor noștri cîteva metode de utilizare ecologică a brazilor, pe care le vom descrie mai jos. Aceste metode ne vor permite și nouă, și copacilor cu cetina veșnic verde să existe fără vreun prejudiciu pentru toți. Se apropie sărbătorile de Crăciun. Iar asta înseamnă începutul vînzărilor de brazi tăiați. E timpul să înlocuim iarmaroacele cu copaci muribunzi cu ceva ce ne va face să fim siguri că noi nu sîntem barbari, ce distrug natura, dar niște oameni pașnici și progresiști. Oameni informați despre tradițiile străvechi, dar și despre oportunitățile moderne, ce pot fi selectate după gust și miros.

Ce înseamnă un brad viu în casă?

În primul rînd, un brad verde este un oaspete din lumea naturii vii. Anume natura este principala sursă de viață și a tuturor bunurilor materiale, care ne încarcă cu energie, dispoziție. Bradul din pădure bucură ochiul omului prin culoarea lui verde. Cu aroma de cetină deosebit de benefică pentru om, ea purifică atmosfera din încăpere. Energia bradului viu este o istoria vieții unui copac viu, care este o sursă puternică de viață și libertate din inima pădurii.

În viziunea străvechilor păgîni, anume bradul era sălașul unei divinități din pădure. Adică, el se considera un copac special în comparație cu alți copaci. Toți copacii iarna sînt goi, fără frunze, maro, parcă morți, iar bradul, la fel ca și vara, e verde. Nici gerul, nici zăpada nu îl sperie. Bradul are proprietăți miraculoase și e foarte special în comparație cu alți copaci, în care sălășluiesc spiritele pădurii. Or, viața păgănilor era legată de pădure. Spiritul bradului contactează cu omul și poate fi bun, dar și își poate împărtăși puterea.

Puterea spiritului pădurii. Bradul de crăciun, iedera, vîscul erau simboluri ale nemuririi și fertilități printre popoarele păgîne în antichitate, deoarece aceste plante veșnic vii nu-și leapădă veșmintele iarna, nu-și schimbă culoarea verde în cea maro (simbolul pieirii), precum alți copaci. Pentru străbunii noștri, aceste plante erau niște simboluri puternice ale vieții nu doar pentru că ele sînt veșnic verzi, dar și pentru că spre deosebire de alte plante, ele rodesc și iarna. Iar ghirlandele (focul zînelor) simbolizează spiritele străbunilor sau pur și simplu dracilor – elfilor și altor forțe malefice. Din acest motiv, păgînii aveau sentiment de reverență față de brazii cu ghirlande.

Denaturările istorice și cultele

Reverența nu înseamnă distrugerea pădurilor veșnic verzi, a brazilor. Nimeni nu mergea cu toporul în pădure în ajunul Revelionului sau în altă zi semnificativă. Și toate acestea pentru a aduce un copac tăiat în casă, pentru a obține puterea spiritului pădurii. Nu există logică și nici un sentiment bun în faptul ca fiecare care-și dorea bucurie și fericire să le poată obține printr-o asemenea metodă sinistră.

Străbuneii noștri aduceau în casă crengi verzi de brad în perioada solstițiului de iarnă și le foloseau în ritualele magice, îndreptate spre restabilirea vegetației. Casele romanilor de asemenea, erau împodobite cu frunzele verzi ale nobilului dafin…

Religia creștină, timp de sute de ani, a încercat să dezrădăcineze acest obicei. Însă această interdicție doar a schimbat situația pînă la absurd și în final tradiția a degenerat într-atîta încît casele creștinilor și bisericile au început a fi împodobite cu crengi verzi de brad tăiate în ajunul Crăciunului. Iar conducerea Romei antice a pus responsabilitatea pe „barbarii” păgîni. De fapt, cultul bradului, ca un copac veșnic viu, deosebit, astăzi este oficial doar o reminiscență a trecutului. Deși, precum am menționat mai sus, strămoșii noștri nu acționau așa. De aceea și au păstrat natura pentru noi, și pădurile nu distrugeau, și despre bradul ecologic știau …

Bradul ecologic poate fi doar viu!

În încăperi, în case și apartamente, pentru a simți mirosul și verdeața, acele și energetica vie a naturii, putem aduce anume ceea ce aduceau și strămoșii noștri îndepărtați – crengile de brazi. Casa voastră se va umple de feeria de sărbătoare.

Căutați, sau plantați în curtea Dvs. un brad veșnic viu! În așezarea ecologică din Moldova Sceastlivoe brazii și pinii deja au crescut. Iar cei mai frumoși dintre ei au fost plantați special în apropiere de casă, pentru ca în ajun de Revelion, împodobiți cu ghirlande, să-i bucure pe oaspeți, dar și pe moșieri. Sub acest brad puteți lăsa și cadourile sub brad, să faceți hore în jurul lui și să vă bucurați anul împrejur.

Brazii în căzi se vînd în magazine, pepiniere și la fermele eco. Acești brazi au rădăcini, iar după Anul Nou, spre deosebire de milioane de brazi tăiați, nu vor ajunge la gunoi, dar vor fi plantați în pădure, unde vor crește mult timp!

Noi putem în 2017 și de acum încolo să ne cufundăm în atmosfera minunată a sărbătorii și bunăstării naturii. Stricăm obiceiurile, creăm altele noi, așa vin timpuri noi, în care copacii nu sînt distruși, dar sînt plantate păduri noi și protejate cele existente pentru copii și nepoți, unde se nasc noi vise și aspirații raționale.

Anna Kunț

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
165
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
275
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
404
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
216