ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dodon: Vio-Parc Varnița va deveni un loc de odihnă foarte popular (VIDEO)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul vizitei efectuate în raionul Anenii Noi, a vizitat unicul Vio-Parc din satul Varnița. Proiectul este realizat pe un teren cu o suprafață de 127 hectare pe care anterior era amplasată o carieră de nisip de moloz.

Timp de cinci ani, aici, au fost construite cinci iazuri cu o suprafață totală de 5,1 hectare în care cresc diferite specii de pești și nuferi, totodată au fost plantate zeci de mii de plante și a fost creat un syistem de irigare. Igor Dodon a dat o apreciere înaltă și a salutat planurile proprietarului acestui obiect - compania DAAC Hermes de a efectua investiții importante în Vio-Parc, cu scopul de a transforma aceste 127 de hectare de teren într-o grădină mare înfloritoare, construită pe terenuri neroditoare, relatează Noi.md.

Este de menționat faptul că la Vio-Parc Varnița se află baza de materie primă pentru fabrica Viorica Cosmetic, unde se cultivă materia primă pentru fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie.

Pe viitor, aici se planifică crearea unui complex de locuințe pentru colaboratori și a unui complex hotelier pentru amatorii de odihnă în aer liber.

Cu acest scop, compania DAAC Hermes, planifică investiții mari în dezvoltarea acestei zone și crearea a noi locuri de muncă pentru locuitorii localităților din apropiere.


"Faptul că unii oameni de afaceri încep să investească în dezvoltarea unor astfel de zone ecologice în Moldova, acesta este viitorul Moldovei. Avem multe lucruri interesante cu care putem atrage nu numai potențialii turiști străini, ci și cetățenii noștri din orașele mari. Mi se pare că zonele ecologice sînt o nouă tendință, care va atrage din ce în ce mai mult în Moldova și sper că vor exista tot mai multe investiții noi. Aici, în Varnița văd un lucru foarte interesant, nou și mi se pare că acesta este un exemplu bun pentru ca și alții să înceapă să dezvolte astfel de proiecte interesante", a declarat șeful statului în exercițiu, Igor Dodon, pentru portalul Noi.md.

Președintele Moldovei a urat succes conducerii companiei DAAC Hermes în realizarea cu succes a celor preconizate.

Referindu-se la planurile sale de soluționare a problemelor ecologice și de dezvoltare a unor astfel de zone ecologice după victoria sa în viitoarele alegeri prezidențiale, Igor Dodon a menționat că, în primul rînd, trebuie să ne ocupăm serios de problemele din domeniul ecologiei, care există în prezent.

"Una dintre marile probleme sînt gropile de gunoi din toate localitățile. Avem deja un proiect la nivel de Guvern pentru a crea întreprinderi regionale - 8 zone - și pentru a crea întreaga infrastructură, de la evacuarea gunoiului pînă la prelucrarea acestuia. Cred că acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem și în continuare, desigur, să încurajăm astfel de proiecte investiționale și zone ecologice precum Vio-Parc Varnița", a subliniat Igor Dodon.

Totodată, potrivit președintelui, sînt planificate o gamă largă de măsuri pentru refacerea și conservarea resurselor de apă ale țării, reînvierea pădurilor cu plantarea anuală de cel puțin 10 mii hectare de puieți, interzicerea definitive a defrișărilor și a exportului de lemn, construcția planificată a sistemelor de irigare și apeductelor, precum și a sistemelor de canalizare în toate localitățile țării. Experiența DAAC Hermes în acest sens va fi cu siguranță una foarte utilă.

Vio-Parc Varnița a fost conceput de conducerea companiei DAAC Hermes ca o pepinieră de plante pentru viitoarele așezări ecologice, precum și ca o sursă de materii prime vegetale ecologice pentru fabrica "Viorica Cosmetic".

S-a decis crearea în acest loc a unei zone ecologice după proiectul celebrului fermier austriac Zepp Holzer - autor și consultant internațional în domeniul agriculturii ecologice. Esența tehnologiei sale constă în readucerea naturii la starea sa firească, creînd pe anumite sectoare complexe naturale, pure, din punct de vedere ecologic. Acestea trebuie să fie compuse din rezervoare artificiale de apă, vegetație mixtă de pădure și de cultură. Diferite tipuri de plante, care nu se confruntă cu o lipsă de umiditate, cresc și își sporesc reciproc imunitatea față de dăunători și buruieni. În astfel de locuri, plantele nu au nevoie de prelucrare cu substanțe chimice, iar pentru fertilizarea solului se folosesc numai componente naturale.

Pe viitor la Vio-Parc Varnița va fi construit un sat, unde va fi amplasată o bază formată din mai multe ateliere pentru producerea de uleiuri vegetale, extracte vegetale și a produselor alimentare ecologice.

Va apărea și o subdiviziune științifică a fabricii, unde va fi studiat modul în care diferite componente ale plantelor afectează pielea umană și, în general, vor fi studiate proprietățile plantelor și efectele lor pozitive asupra sănătății omului. În primul rând, în scopuri cosmetice și medicinale.

În Vio-Parc Varniţa va apărea și un centru turistic, un muzeu de antichități, a unui beci și a spațiilor subterane pentru depozitarea legumelor și fructelor, precum și mai multe restaurante cu o bucătărie exclusiv ecologică, precum și un hotel cu o sală de conferință, unde vor putea fi efectuate diverse evenimente în afara orașului.

Vor fi construite și cîteva moșii tipșice pentru dezvoltarea tehnologiilor de organizare a vieții în viitoarele așezări ecologice. Acolo turiștii vor putea trăi în sînul naturii și mînca fructe naturale ecologice. Iar doritorii vor putea participa la crearea de noi preparate cosmetice.

Eforturile companiei DAAC Hermes și ale tuturor celor care lucrează la crearea Zonei ecologice din Varnița vor deveni un precedent pentru Moldova și, probabil, pentru întreaga Europă. Și un exemplu excelent de creare a unor zone cu un climat unic, în care este restabilit echilibrul natural.

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 17 octombrie 2020 19:15
Vizualizări: 1022

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329