ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dovedit: produsele cu OMG îi provoacă omului daune irecuperabile

Mass-media publică diferite opinii cu privire la inofensivitatea organismelor modificate genetic (OMG).

Însă, după ce experții au analizat recenziile pozitive, s-a dovedit că aproape fiecare studiu ”științific” a cărui concluzie era „OMG sînt inofensive!” a fost finanțat de către producătorii unor asemenea produse. Iată de ce e problematic să le considerăm obiective. Savanții menționează că, deși studiile pe termen lung privind toxicologia animalelor și a omului sînt insuficiente, ceea ce știința deja cunoaște provoacă îngrijorări serioase privind starea de sănătate a oamenilor, animalelor, plantelor și mediului ambiant.

Fapte ce demonstrează nocivitatea OMG

De fapt, argumente privind impactul negativ al organismelor transgenice există foarte multe, în special în sursele de limbă engleză.

Trei savanți – John Fagan, cel care primul a elaborat metodele de testare genetică a OMG, iar anterior a studiat mecanismele moleculare ale carcinogenezei în instituțiile naționale de sănătate din SUA și în cercurile academice; Michael Antonio, cu o experiență de 30 de ani de cercetări cu utilizarea tehnologiilor ingineriei genetice, autor al multor descoperiri privind mecanismele controlului genetic folosite în scopul securizării terapiei genetice în cazul tulburărilor genetice ereditare sau dobîndite; cercetătorul Clare Robinson – au fondat organizația Earth Open Source (Londra). Unul dintre scopuri era ca hrana sănătoasă, inofensivă să fie accesibilă tuturor. Pe acești savanți tema culturilor și produselor alimentare modificate genetic (MG) îi preocupă de la începutul anilor 1990.

În anul 2012, ei au pregătit primul raport detaliat GMO Myths and Truths („Mituri și adevărul despre OMG”). În 2014 acesta a fost înnoit și în 2016 a apărut versiunea a treia, completată, editată în formă de carte (este comercializată în Amazon). Aceste studii oferă dovezi ce resping afirmațiile privind inofensivitatea produselor alimentare care conțin OMG.

Dr. Fagan a scris: „Dacă cineva vă spune că nu există dovezi ale faptului că OMG prezintă riscuri pentru sănătate și mediul ambiant, să le dați această carte să o citească. Scurt, clar și cuprinzător, ea oferă dovezi serioase ale nocivității și la fiecare punct face trimiteri la publicațiile științifice sau alte rapoarte și documente, pe care cititorul le poate verifica.”

Deja prima publicație on-line a produs furori în multe țări și a fost o lovitură puternică pentru producătorii de transgenice. Ea a fost tradusă în multe limbi (cu regret, nu și în rusă), iar editurile au cerut învoirea de a tipări acest raport. Cea de-a doua versiune „Mituri și adevărul despre OMG”, apărută în 2014, este accesibilă pe site-ul Earth Open Source (earthopensource.org). Raportul are un volum de 331 de pagini.

Iar foloase nu-s!

De ce în privinţa OMG-urilor facem jocul UE

Anghelina Taran

Continuare: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Joi, 01 februarie 2018 11:40
Vizualizări: 1701

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
238
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
224
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
304
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
243