ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dunărea are mai mult plastic decât peşte
 

Numărul deşeurilor din plastic îl depăşeşte pe cel al larvelor de peşte, în sectorul Dunării dintre Viena şi Bratislava, potrivit estimărilor făcute de către cercetătorii de la Universitatea din Viena, în perioada 2010-2012.  Studiul, citat de Comisia Europeană, relevă, de asemenea, că aproximativ 4,2 tone de deşeuri din plastic sunt aduse, zilnic, de apele fluviului în largul Mării Negre.

Timp de 2 ani, cercetătorii au colectat, cu ajutorul setcilor, 951 de probe, atât în timpul zilei, cât și noaptea. În laborator, fiecare dintre cele 951 de probe a fost analizată, separându-se larvele de peşti şi de bucăţile de plastic. La 1.000 de metri cubi de apă, pe sectorul Dunării dintre Viena şi Bratislava, au fost identificate 317 particule de plastic și doar 257 larve de pește”, potrivit studiului citat de Comisia Europeană.

La nivel global, producția de plastic a crescut uimitor, de la 1,7 până la 280 de milioane de tone pe an, în ultimii 60 de ani. Deşeurile din plastic se acumulează în aproape toate habitatele și ecosistemele de pe glob, iar efectele negative asupra mediului şi asupra vieţuitoarelor sunt devastatoare, susţin autorii studiului.

Estimarea de 4,2 tone de plastic, care ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră, făcută de cercetătorii din Viena, ar putea fi însă cu mult sub nivelul real.

În primul rând, studiul nu a luat în calcul PET-urile sau alte fragmente care depăşeau ca mărime găurile setcilor şi, în al doilea rând, sursele de poluare se înmulţesc în aval, Austria şi Germania fiind una dintre ţările dunărene cu cele mai stricte prevederi în materie de control al poluării”, se mai arată în studiu.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 18 iulie 2014 15:37
Vizualizări: 1492

Citiţi de asemenea

Dacă vom studia istoria oficială, vom afla informații interesante despre modul în care totul a fost făcut manual, tăiat,...
282
Warangal este o veche așezare fortificată din India, întemeiat în jurul unui lac și a unei stînci care pare să crească d...
223
Yoga poate vindeca fără medicamente, suplimente alimentare și alte stimulente cu ajutorul practicii respirației, antrena...
315