ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dwarka — capitala regatului KrishnaDwarka - capitala regatului KrishnaUn alt oraş sfânt - Dwarka - este situat la vestul extrem al Indiei, în statul Gujarat.

Conform legendei, oraşul Dwarka (sau Dvarapati, cum era cunoscut în antichitate) a fost capitala regatului lui Krishna.
În Mahabharata se spune că, la început Krishna a domnit în Împărăţia Mathura – unde, de fapt, s-a născut. Dar cu timpul, obosit de vecinii beligeranţi, el a decis să mute regatul său într-un loc mai paşnic: luând în considerare toate posibilităţile, el a ales un loc liniştit pe malul Mării Arabiei, pe teritoriul statului actual Gujarat.

Fiind încarnarea lui Vishnu, Krishna, în felul lui, a cerut zeului mării pe un timp o anumită cantitate de terenuri şi cu ajutorul arhitectului ceresc Vishvakarman a construit pe pământul dobandit o capitală magnifică a noii lui Împărăţii - Dwarka: un oraş magnific, cu străzile largi şi copacii umbroase, plin de grădini şi palate.

Krishna a domnit aici 36 de ani.
Când viaţa lui Krishna a ajuns la capăt, zeul mării a luat înapoi aceste terenuri împrumutate, şi o parte majoră a fostei capitale lui Krishna a nimerit sub apă. Este interesant faptul că arheologii moderni într-adevăr au găsit de-a lungul coastei moderne de Dwarka rămăşiţe de clădiri vechi;  se dovedeşte că Dwarka a fost un port important încă în secolele XII-XIV î.Hr.. Potrivit calculelor experţilor, evenimentele descrise în Mahabharata, au avut loc în acelaşi timp, astfel încât, în acest caz, se pare că legenda este confirmată de datele arheologice.

Pentru pelerini Dwarka este locul sfânt triplu. În afara faptului că este unul dintre cele şapte oraşe sfinte - "saptapuri", este, de asemenea, una dintre cele patru "Dhame" -  sălaşuri lui Vishnu pe pământ. În plus, râul Gomatam, care curge în mare, anume în locul unde este situată Dwarka, ia aici proprietăţile sacre lui Ganga.Temple


Templul principal al oraşului Dwarka - templu Dvarkadhish.


Edificiul actual al templului a fost construit în secolul al XVI-lea, însă primul templu a fost construit aici, în timpuri preistorice de către stră-nepotul lui Krishna Vadzhranabhoy pe locul palatului personal  lui Krishna - Hari Griha.

Un templu imens de cinci etaje, este situat în centrul oraşului, clădirea lui se bazează pe 72 de coloane, iar pe vârful turnului de patru ori pe zi, se ridică un steag imens. Templul are două intrări, una dintre ele - Svarga Dvar (adică – Porţile spre cer), prin care oamenii intră în templu, alţii – Moksha dvar - Porţile de Eliberare, prin care ies direct spre râul Gomatam.

Sanctuarul principal al templului - statuia cu patru mâini lui Vishnu în forma regelui Universului - poartă numele Ranchhodzhi.  Şi, după cum se potriveşte persoanei regale, hainele de pe statuie se schimbă de mai multe ori pe zi.

Sfânta poeta Mira Bai şi-a petrecut ultimele zile ale vieţii sale anume aici, compunând imnuri în onoarea zeului său negricios,  şi, închinându-se lui Ranchhodzhi, după cum spune legenda vieţii ei, poeta nu a murit, ci  s-a reunit cu el. Nu departe de Dwarka este un mic templu dedicat ei.

Un alt loc sacru de Dwarka - templul Bhadrakali. Se spune că Yadavi antici – supuşii lui Krishna – se închinau în acest templu chipului lui Mahakali cu cele patru mâini.

Acest templu al Zeiţei- Mama face parte din shaktipith (monumente).

La 30 de km la nord de Dwarka (20 km, în cazul în care navigaţi cu barca de la oraşul de coastă Okha) este insula Bet Dwarka. Conform legendei - este tot ce a rămas de la Dwarka veche, absorbită de mare. Aici au fost palaturile reginelor lui Krishna. Săpăturile confirmă că aici într-adevăr sunt rămăşiţe ale oraşului antic.

Pe insula Bet Dwarka este un alt templu numit Dvarkadhish. Orice pelerin este onorat să-l viziteze. În afară de Dvarkadhisha, pe insulă există încă câteva temple.

La 17 km de oraş este templul lui Nageshvara Mahadev, unde se află unul din cele 12 dzhotirlingame sfinte (sanctuare) din India.
Nu atât de departe de Dwarka se află Somnath, unde este un alt dzhotirlingam, considerat cel mai important din cele 12.


Cum să ajungem până la Dwarka
Cel mai apropiat de Dwarka aeroport - Rajkot (207 km).Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 16 iunie 2010 10:02
Vizualizări: 3179

Citiţi de asemenea

În Muzeul Egiptean se află o piramidă din piatră neagră numită "Piramida Neagră".Această piramidă nu este făcută din pia...
61
Keanu Reeves a publicat pe pagina sa de Facebook o adresare către abonați și fani. Această postare a devenit imediat v...
67
Acestea sînt niște grote uriașe create artificial, a căror vîrstă este estimată la cel puțin 1.700 de ani. Deoarece data...
58
Un videoclip cu animale care au reușit să fie filmate în momentul potrivit! De la o zi la alta, pe planeta noastră se în...
66