E. ON prinde vântul
E. ON prinde vântul
Concernul german E.ON Energie va investi până 2011 nu mai puţin de 4 miliarde de euro în construcţia turbinelor electrice eoliene. Obiectivul strategic al concernului: a creşte, în mod semnificativ, cota energiei electrice, produsă de turbinele eoliene, şi a o aduce până 2030 la 36%, în comparaţie cu nivelul actual de 13%. În acelaşi timp, cota energiei, produsă de centrale electrice nucleare (15 - 11%) şi centrale electrice termice (72 - 53%), va scădea.
Primul pas pentru realizarea acestui obiectiv - deschiderea planificată în toamna acestui an în Texas a celui mai mare din lume parc de turbine electrice eoliene cu o capacitate de 800 megawaţi. Următorul pas var fi extinderea consecventă a parcurilor de turbine eoliene de şelf (ŞELF - regiune a fundului bazinelor oceanice cuprinsă între linia de ţărm şi povârnişul continental– trad.) în Marea Nordului. La ziua de azi, potrivit E.On, energia eoliană este foarte promiţătoare. În prezent, concernul administrează în Marea Nordului trei parcuri de turbine eoliene de şelf cu o capacitate totală de 100 megawaţi, dar planifică de a aduce capacitatea totală a generatoarelor eoliene, instalate pe şelful de mare, până la 3100 de megawaţi. "Generarea energiei electrice cu ajutorul turbinelor eoliene, instalate pe şelf, - pentru noi este o prioritate strategică", - a declarat preşedintele consiliului administrativ E. ON Wulf Bernotat.
În scopul creşterii numărului fermelor eoliene pe şelf, concernul va începe acum reconstrucţia celui mai mare din lume parc de generatoare eoliene in fata deltei râului Tamisa. In acest parc, cu o capacitate de 630 de megawaţi E. ON va deţine 30%, volumul total al investiţiilor în construcţii va constitui 2,2 miliarde de euro. În plus, până la sfârşitul anului 2009 E. ON planifică să lanseze pe coasta germană a Mării de Nord, în apropierea insulei Borkum, un alt parc de generatoare, cu o capacitate de 60 megawaţi.
Turbinele eoliene de şelf în calitate de putere de generator sigură par mai promiţătoare, decât cele, instalate pe uscat în ţările europene: vânturi de mare sunt mai puternice şi mai stabile şi, prin urmare, generează mai multă electricitate cu o mai mare previzibilitate. Pe de altă parte, instalarea fermelor eoliene pe şelf implică dificultăţi suplimentare şi necesită investiţii mai mari. De exemplu, parcul în Borkum necesită instalarea generatoarelor pe coloane, fixate în sol la o adâncime de 50 de metri şi la 60 de kilometri de la ţărm. Ca urmare, investiţiile pentru 1 kW∙h în fermele eoliene sunt aproximativ de trei ori mai mari, decât pentru generatoare, instalate pe teren uscat.
Cu toate acestea, compania germană consideră promiţătoare investiţii în turbine eoliene de şelf. Potrivit lui Wolfe Bernotat, în 2020, volumul global al investiţiilor în energie regenerabilă va creşte de şapte ori şi va constitui 400 de miliarde de euro pe an. O parte semnificativă a acestor fonduri vor fi investiţiile în turbine eoliene de şelf.
Serghei Sumlenniy, corespondent al revistei "Expert" din Germania.