Eco acţiune
Eco acţiune
O lungă perioadă de timp, abordarea ecologică a fost pozitionată ca o mişcare contraculturală, apoi - ca o tendinţă la modă, acum - ca singurul vector de dezvoltare promiţătoare. În această notă noi am adunat sfaturi privind îmbunătăţirea raţionalităţii ecologice în viaţa cotidiană.
Shopping:
Faceti o lista de cumparaturi înainte de a merge la magazin. Nu cumparaţi lucrurile atractive, dar inutile.
Alegeţi produsele, care pot fi utilizate, în mod repetat. Folosiţi produse de unică folosinţă numai atunci când este necesar.
Cumpăraţi produse fabricate după tehnologii ecologice, fără adaos de substanţe chimice nocive.
Prelungiţi durata de viaţă a produselor, păstraţi produsele alimentare în mod corespunzător , congelaţi fructe şi legume pentru iarnă.
Încercaţi să creşteţi ierburi de sine stătător - în ghivece pe pervaz.
Alegeţi marfă, care are mai puţin ambalaj.
Cumpăraţi produsele, utilizate frecvent, şi produse în ambalaje mari sau economice.
Faceţi detergenţi de sine stătător.
Utilizaţi scutecele din cârpe.Scutecele moderne, chiar dacă şi sunt o soluţie multaşteptată pentru mamele obosite, daunează mediul înconjurător.
Alegeţi produsele în ambalaj organic sau în cel, care poate fi reciclat.
Cumpăraţi alimente şi mărfuri ale producătorilor autohtoni.
Faceţi cumpărături în magazinele din apropiere.
Veniţi după cumpărături cu pungile dvs., utilizaţi saci şi pungi
de pânză.
Consum:
Alegeţi calitatea, ci nu cantitatea. Trăiţi mai bine cu mai puţin.
O dată pe săptămână, fiţi vegetarieni.
Dacă cumpăraţi, în mod regulat, cafea sau ceai, rugaţi să vă le toarnă într-un termos sau într-o cană reutilizabilă, sau luaţi băuturi de acasă. Folosiţi o linguriţă reutilizabilă pentru a mesteca zahărul, în loc de baston din plastic.
Înveliţi cadouri de sine stătător, folosind ziare, reviste inutile şi imaginaţia.
Luaţi pentru un timp, în chirie sau împărtăşiţi cu alţii lucrurile, care sunt foarte rar folosite. Înainte de a arunca ceva, gândiţi-vă, poate acest lucru poate fi util cuiva.
Înregistraţi muzica rock şi filme de pe internet fără să cumparaţi CD-uri şi DVD-uri.
Economisiţi energia electrică.
Utilizaţi aparatele si becuri energetic eficiente. Opriţi lumina, când părăsiţi camera, calculator pe timp de noapte. Chiar şi atunci când dispozitivele sunt oprite, acestea consumă puţină electricitate, de aceea deconectaţi-le de la reţea. Nu încălziţi cuptorul în prealabil şi nu încercaţi să deschideţi uşa în timpul gătitului. Spălaţi în apă rece. Nu folosiţi uscătorul de haine, astfel nu numai că veţi economisi energia electrică, dar de asemenea, veţi creşte durata de viaţă a hainelor.
Economisiţi apa.
Folositi duş în loc de băie, reduceţi timpul tratamentelor cu apă, încearcaţi să vă obişnuiţi cu duşul rece), opriţi apa atunci, cand vă spălaţi pe dinţi. Spălaţi vesela la momentul dat, nu clătiţi vesela înainte de a folosi maşina de spălat vase. Nu cumparaţi apa imbuteliată, utilizaţi cazan de baie sau pompă.
Aveţi grijă de copaci.
Încercaţi să nu imprimaţi documente fără necesitate, instalaţi imprimanta pentru imprimarea faţă-verso, reutilizaţi hârtia pentru ciorne. Când măncaţi departe de casă, utilizaţi cât mai puţine şervetele de hârtie. Plantaţi un copac, ocupaţi-vă de grădinărit, de creşterea plantelor. Achitaţi facturile, cumpăraţi bilete prin internet. Faceţi abonare electronică la diferite ştiri. Primirea notificărilor electronice, anual salvează considerabil utilizarea hârtiei.
Coaseţi ceva, desenaţi ceva, pregătiţi ceva, cantaţi ceva, construiţi ceva, faceţi ceva, dar nu cumparaţi nimic – acesta a fost motto-ul acţiunilor Buy Nothing (nu cumparaţi nimic de Crăciun). Planificaţi zile fără achiziţii, dezvoltaţi abilităţile proprii.
Utilizarea:
Vindeţi sau daţi pe gratis lucrurile inutile, în loc să le aruncaţi. Procuraţi obiecte care anterior au aparţinut cuiva.
Livraţi deşeuri (sticlă, hârtie, etc.) pentru reciclare.
Colectaţi deşeuri menajere separat (deşeuri organice, hârtie, sticlă, etc.), dacă este posibil.
Mişcarea:
Dacă în timpul săptămânii va trebui să faceţi mai multe strămutări, gândiţi-vă, dacă este posibil, să le faceţi o singură dată. Planificaţi cel mai optim traseu. Astfel, veţi economisi timp, finanţe, şi încă o dată veţi dezvolta aptitudini organizatorice.
Practicaţi carpool (acord între mai multe persoane, prieteni sau vecini privind transportarea pe rând a copiilor şi altor persone la şcoală, la lucru, etc.)
Utilizaţi transportul public, mersul cu bicicleta, organizaţi zile fără maşini şi zile de mers pe jos.
Lucraţi la distanţă. Încercaţi să ajungeţi la înţelegere pentru a efectua o parte de muncă la domiciliu.
Informaţii:
Interesaţi-vă de problem legate de mediu, Îîscrieţi-vă voluntari la o acţiune ecologică.
Controlaţi consumul de informaţii, încercaţi să evitaţi fluxul de informaţii negative (ştiri, litigii, politică, crimă). Fiţi atenţi la caracterul de informaţii, spuse altor persoane.
Împărtăşiţi cu alţii noul stil de viaţă.
Sursă cu link pe www.greenmywallet.com