ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco-casă din samanEco-casă din saman

 

 

Saman este un material compozit (format din mai multe componente), compus din pământ, apă, paie, lut şi nisip (uneori în loc de lut şi nisip se foloseşte sol argilos), care în timpul lucrărilor de construcţii se plasează manual, până când acesta este un material plastic. Este un material vechi, testat de timp.


Eco-casă din saman


În Asiria şi Babilon, cu mii de ani î.e.n, din lut nears se construiau clădiri gospodăreşti, case şi palate întregi. Tehnologia a fost simplă: cu lut umed se umpleau forme speciale de lemn şi apoi se uscau la soare. De aceeaşi tehnologie se foloseau şi strămoşii noştri.

 

Eco-casă din saman

 

În Anglia, există zeci de mii de case confortabile din saman, multe dintre care au fost folosite timp de cinci secole. Zgârie-nori medievali cu 10 etaje în Yemen, au fost construiţi parţial din saman, ca şi în Taos Pueblo, şi sunt locuiţi continuu pe parcurs de 900 de ani. O mare parte din Marile Piramide şi Marele Zid Chinezesc constituie pământul, iar cele mai vechi locuinţe umane cunoscute (desigur, din pământ) s-au păstrat în Ierihon timp de 9000 de ani.

 

Eco-casă din saman

 

Construirea caselor din saman este cel mai necomercial, cel mai sigur şi mai simplu mod de construcţie naturală. Recent, cercetătorii au descoperit că lutul conţine un mineral - radiu - un element de pământ rar, care are un efect important în tratamentul oamenilor, deoarece gradul de radiaţii în doze mici, este egal cu suma de radioactivitate a corpului uman şi are un efect benefic asupra sistemului nervos. Anume în lut cantitatea lui este optimă. Aici funcţionează natura înseşi.

 

Eco-casă din saman


Ca şi orice altă structură, casa din saman are nevoie de un acoperiş bun şi un fundament solid pentru protejarea împotriva distrugerii de apă. În mod tradiţional, pereţii din saman sunt protejaţi de ploaie cu tencuială din var, sau finisare deşi în locurile adăpostite casele din saman,  fără tencuială au stat în Anglia mai multe secole.

 

Eco-casă din samanSpre deosebire de pereţii din pământ, întărite de gravitaţie, clădirile din saman sunt întărite prin structura tridimensională a fibrelor împletite din paie, unde mii de tulpini individuale crează o rezistenţă în ansamblu. Un conac din saman în Nelson, Noua Zeelandă, a stat 150 de ani într-una din zonele cele mai seismice active în lume, rezistând la două din cele mai puternice cutremure, fără nici o crăpătură, deşi oraşul întreg se prăbuşea în jur. Caracterul curbat şi conic al pereţilor le redă o rezistenţă şi mai mare.

 

Eco-casă din saman


Timp de iarnă în case din saman este cald şi uscat. Pereţii din saman de o grosime de 30-60 cm asigură o masă termică imensă şi o izolare bună, ideală pentru sistemul solar pasiv. Structurile din saman nu necesită o încălzire puternică suplimentară în timpul iernii şi rămân răcoroase şi confortabile în zilele fierbinţi de vară. Deoarece saman este foarte rezistent la foc, acesta poate fi utilizat pentru fabricarea sobelor şi coşurilor de fum; acesta este, de asemenea, ideal pentru case ignifuge în zonele periculoase pentru incendiu.

 

Eco-casă din saman

 

 

Sursa: ecoZOOM.org

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 07 iunie 2011 12:35
Vizualizări: 8376

Citiţi de asemenea

„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
199
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
281
Norocoșii din cadrul Tombolei Cosmeplant „203 Premii: Câștigă-le tu!” și-au ridicat premiile generoase. Ceremonia de înm...
418
Potrivit oamenilor de știință, vîntul a suflat dintr-o anumită direcție specială, a îndepărtat o parte din stîncă, iar r...
362