Eco-ferma — agricultura prietenoasă naturii
Termenul eco-fermă în ultimul timp atrage atenţia nu numai cetăţenilor de rând şi specialiştilor în domeniul ecologiei, dar şi agricultorilor. Ce știm despre eco-ferme? Prin ce acestea diferă de gospodăriile agricole convenţionale și cum să organizăm munca plăcută și ecologic prietenoasă la hacienda dvs. mică? Totul după cum urmează.
Eco-ferma sau gospodăria auxiliară privată, ecologic curată, este concepută pentru a satisface nevoile omului modern într-un spectru larg. Desigur, funcția principală a eco-fermei este asigurarea familiei (în sensul cel mai larg) cu producţie alimentară proprie de calitate, de compoziția căreia ea poate fi sigură. Dar printre altele şi petrecerea timpului la fermă, departe de viața urbană asociată cu un ritm sporit, în care stresul devine o stare normală şi sistemul de obținere a valorilor materiale și sociale este foarte complex şi nu permite de a trece la o stare şi gânduri sănătoase, a relaxa nervii și a ridica tonul general. Și pentru copiii nimic nu poate înlocui viața la ţară.
În mod convențional, conceptul eco-fermei poate fi prezentat sub trei aspecte:
Componentă funcțională. Eco-ferma este o întreprindere reală, profitabilă, care răscumpără tehnologii utilizate şi oferă fermierilor şi "publicului consumator" alimente naturale, sănătoase şi ecologice, crescute în cele mai umane condiții, naturale și chiar "fericite".
Autonomie. Conceptul în cauză nu reprezintă sisteme care permit să autonomizaţi pe deplin întregul complex, dar prezența lor se presupune. În acest plan echipamentul tehnologic este dezvoltat de profesioniști. Dacă este necesar, inginerii vor executa proiectul tehnologic de autonomie și de economisire a energiei.
Componenta estetică. Viaţa la eco-fermă ar trebui să creeze un sentiment de aflare anume la o fermă, în mediul rural, departe de oraș și nu într-o gospodărie agricolă colectivă în care sarcina principală este creșterea numărului de animale și realizarea "planului de cinci ani în trei ani." Toate în jur ar trebui să bucure stăpânii, chiar şi munca.
În general, eco-ferma reprezintă un complex de clădiri destinate pentru scopuri diferite, inclusiv creşterea animalelor, asigurarea sănătății și reproducerii lor.
Locul pentru eco-fermă ar trebui să fie ales uscat, cu un nivel scăzut al apelor subterane. În general, relieful domeniului ar trebui să fie ușor ridicat, cu o înclinaţie naturală pentru scurgerea precipitațiilor și apelor provenite din topirea zăpezilor. Evitați locurile joase, în special în apropierea mlaştinilor și corpurile de apă cu bănci mici şi maluri joase. Încăperile construite în astfel de locuri sunt de obicei umede, fiind unul dintre factorii care contribuie la apariția bolilor la animale. Ar fi de dorit ca eco-ferma să fie amplasată departe de traseele rutiere și căile de parcurs al animalelor. Pe teritoriul eco-fermei nu ar trebui să existe înmormântări de animale sau depozite de deșeuri. Atunci când alegeți locul, ar trebui să luaţi în considerare toate cerinţele veterinare, sanitare și zootehnice, în scopul de a asigura mediul epizootic de încredere.
Clădirile trebuie să fie amplasate astfel, încât să deservească în mod eficient toate zonele funcționale, cu eforturi de muncă minime și numărul de personal minim. De asemenea, pentru eficiența maximă a proceselor, se alege şi echipamentul agricol necesar, suprafaţa clădirilor corespunde numărului de animale. Construcţia eco-fermei trebuie să fie "adaptată" la relief, traseele de transport, locația sistemelor existente și clădirilor adiacente.
Eco-ferma înseamnă dezvoltarea agriculturii în armonie cu natura după modelul european.
Sursa: rodovid.me