Eco-genţi: să salvăm planeta de plastic!
Eco-genţi: să salvăm planeta de plastic!
Probabil, multora le este familiară situaţia când după numeroase vizite la supermarketuri apar acasă pachete întregi cu pachete din plastic. Aceştia ne încurcă mereu şi ne irită destul de mult. După toate regulile nu a-r trebui să-i aruncăm, dar nici nu ştim ce să facem cu ei.
Pachetele din plastic au devenit populare mai mult de jumătate de secol în urmă, însă în prezent mai multe ţări încearcă să minimizeze producerea lor, iar în anumite state cu o conştiinţă ecologică bine dezvoltată pachetele din plastic sunt cu totul interzise (Australia, Taiwan, China, Bangladesh). Faptul este că o astfel de cantitate imensă de polietilenă (sute de miliarde de pachete anual) reprezintă o ameninţare majoră pentru mediu. În primul rând, polietilenă se reciclează forte greu (perioada de descompunere poate constitui până la 1000 de ani). Intr-al doilea rând, pentru producerea polietilenei se consumă 4% din cantitatea mondială a petrolului extras. În al treilea, polietilena reprezintă un factor poluant pentru mediul ambiant – o pătrime din suprafaţa acvatică este acoperită de deşeuri de plastic. În al patrulea rând, în fiecare an din cauza polietilenei îşi pierd viaţa mai mult de 100 de balene, foci şi broaşte ţestoase. Mai mult de un milion de păsări şi mamifere pier în fiecare an în urma ingerării resturilor de plastic. Şi în sfârşit, polietilena reprezintă pericol şi pentru oameni – ea blochează conductele, căile acvatice comune de transport, reţelele de canalizare, ceea ce poate duce la inundaţii.
Ecogenţi fileu pentru produse „Avoska”
Iată de ce în loc să folosim pachete din plastic se recomandă să utilizăm genţi reutilizabile din materiale ecologice - de fiecare dată când intrăm într-un magazin este de dorit să avem cu noi câteva aşa numite "eco-pungi". Ele sunt uşoare şi plus la asta chiar destul de elegante. La magazin veţi arăta nu numai ca un cetăţeanul conştient al Terrei, dar şi ca o persoană stilată şi în vogă. Cu toate că genţile din hârtie, nailon, polipropilena şi iută de asemenea nu pot fi considerate absolut ecologice (polipropilena, de exemplu nu se descompune mai uşor decât polietilenă, iar pungile din hârtie contribuie la agravarea efectului de seră), efectul principal pe care-l au pungile ecologice constă în posibilitatea reutilizării lor, mărimea şi durabilitatea mai mare, precum şi în posibilitatea reciclării. În loc de 20-30 de pachete puteţi cu succes să vă folosiţi de o singură pungă.
Boom-ul pentru ecobag-uri îşi are începutul în creaţia renumitului designer Anya Hindmarch, care a lansat o geantă ieftină „nu de plastic” cu inscripţia "I’m not a plastic bag" (Eu nu sunt o pungă de plastic). Geanta a devenit populară foarte repede datorită acelui fapt, că mai multe staruri conştiente (de exemplu, Keira Knightley) au fost văzute la magazine anume cu acest articol accesibil după preţ. În curând şi alţi designeri au urmat exemplul Anyei. Coco Ribbon a creat un model din bumbac cu inscripţia Gorgeous&Green ("Minunat şi verde"). Yves Rochas a propus, de asemenea, clienţilor săi de a se folosi de pungi de pânză în loc de cele de plastic. Stella McCartney şi Consuelo Castiglioni produc eco-genţi din cea mai fină mătase şi nailon, însă preţul acestor pungi clar că nu este accesibil pentru fiecare. Există articole foarte scumpe cu preţul care variază între $500 şi $960. Dar şi pentru consumatori cu posibilităţi mai modeste (adică pentru noi), există o posibilitate imensă de alegere. Putem găsi nişte gentuţe foarte creative de la 30 până la 300 hrivne.
Anya Hindmarch: I am not a plastic bag
Deci, unde putem găsi eco-genţi, ca să nu acţionăm la fel ca o colecţionară pe nume Carol Vaughan, care a reuşit să strângă timp de 30 de ani 23.000 de pachete de plastic?
Colecţia de 23,000 de pachete de plastic lui Carol Vaughan
Sunt mai multe firme care se ocupă de producerea acestor pungi. Iată doar câteva din cele mai cunoscute: BagguEnvirosax, ACME bags, Built NY, Reisenthel şi altele.
Există şi în Internet câteva site-uri în limba rusă. De exemplu, Ecosumki sau Daite 2, care comercializează producţia Envirosax şi pungile simpatice de la producătorii necunoscuţi din China. La VitaminGlobal se găsesc, de asemenea, Envirosax şi pungi de la EcoChic.
De la Helsinki, Muzeul de Arta Contemporană Kiasma, am cumparat o punga Envirosax cu 3 tipi caraghioşi „aiuriţi”. Când am vizualizat colecţia de pe site, am aflat, că sunt din seria “pentru copii”. După mine, s-ar potrivi destul de bine şi nu chiar pentru copil:). Eu personal mi-aşi cumpăra în plus şi cea cu un animal portocaliu. Dar, în general, există şi pungi destul de “serioase”, artistice, cu printuri in stil japonez, cu fotografii de animale, etc. Fiecare costă aproximativ $8,5. Pe Daite2.com se vând la un preţ de 80 de hrivne, însă posibilitatea de alegere nu este mare. Nu există diversitate care ar fi de dorit. Se poate de cumpărat 5 pungi într-un pachet cu $28,50. Toate pungile sunt uşoare, plus la asta, se pliază într-un breloc compact.
Eco-genţi Ecobag Eco bag Envirosax
Tot astfel de pliante sunt şi pungile de la Baggu (Baggu.ru), la fiecare dintre ele este ataşată şi o husă pentru pliere. Baggu sunt disponibile în 3 mărimi – baggu cea mare este atât de enormă, că poate servi chiar şi la cumpărarea unui elefant:). Printuri Baggu sunt puţin mai simple decât cele de la Envirosax. De obicei ele sunt monocrome sau cu ornament simplu, în buline sau dungi. Preţul unei pungi simple de mărimea medie - $8, la achiziţionare de la 3 până la 5 articole fiecare vă va costa $7,50, de la 6 bucăţi preţul va fi $6,50 fiecare. Aveţi posibilitate de a achiziţiona complecte – o pungă cu fermoar Baggu X3 conţine 3 genţi la un preţ de 22$. Baggu X5 cu cinci genţi, respectiv, 35$.
Eco-genţi Baggu
În afara de cumpărături, creatorii baggu ne propun să ne folosim de ele pentru ambalarea cadourilor, ceea ce de asemenea va influenţa pozitiv mediul – mai puţine copaci vor suferi în procesul fabricării hârtiei de ambalare. Să primeşti cadoul în astfel de ambalaj aduce o satisfacţie dublă pentru că după ce cadoul a fost despachetat, ambalajul nu trebui sa-l aruncăm, deoarece acesta poate fi utilizat pentru cumpărături.
Până când mă opresc aici.