ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco-turism şi de circulaţie pentru copii de mediuAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Eco-turism şi de circulaţie pentru copii de mediu

Moraleva NV, EV Gubareva
Ecoturism Fondul de Dezvoltare "Dersu Uzala"
Asociaţia de Ecoturism din Rusia

Conceptul modern de turism ecologic a apărut la confluenţa dintre cele mai urgente, economice şi sociale problemele de mediu. Eco-turism urmăreşte, pe de o parte, pentru a satisface nevoia omului de comuniune cu natura, singurătate, de studiu şi de înţelegere a naturii şi a culturii, şi pe de altă parte - pentru a rezolva-economice şi de mediu probleme socio în zone îndepărtate.
Există multe definiţii ale ecoturismului, dar, în general, toate sunt acum redusă la cinci caracteristici de bază:

Această călătorie în natură; Aceasta excursie care vizează obţinerea de noi cunoştinţe despre natura şi cultura locală (educatie de mediu); Această călătorie, care contribuie la conservarea şi păstrarea mediului cultural local; Această excursie, organizată în aşa fel încât toate posibilele efecte negative sunt reduse la minimum; Această călătorie, care contribuie la dezvoltarea socio-economică a regiunilor.

Fiecare dintre aceste blocuri, există o gamă întreagă de probleme specifice şi a activităţilor. Contribuie la problemele de conservare asociate cu conservarea, dezvoltarea şi susţinerea rezervelor şi parcuri naţionale, contribuţia la-economice probleme socio a regiunilor implică utilizarea de-turismului oportunităţi ecologice ca o economică pârghii de dezvoltare potenţial care poate fi o parte esenţială a economiei locale.
Este foarte important de învăţământ, edificator şi educaţionale aspectele legate de ecoturism. Ecoturismul este voluntară responsabilitatea diferite de toţi participanţii - atât turişti şi companii care organizează vacanta - pentru impactul asupra mediului şi social al lor de călătorie. Şi educaţie şi promovarea de idei a turismului ecologic sunt foarte importante, dacă vrem teoria puse în practică şi nu să rămână un vis şi iluzii.
În acest context, considerăm o formă de ecoturism ca pentru copii tabere de mediu în rezervele şi parcurile naţionale. Dezvoltarea acestui tendinţă în ultimii doi ani a fost Departamentul de Natura şi Mediului din oraşul Moscova, iar rezultatul cu succes a acestei activităţi sugerează o nouă perspectivă de formare copii miscarii de mediu, care are ca scop atât să sprijine şi municipale arii protejate federale şi de a aborda probleme importante de mediu de la Moscova.
Contractantul proiect al Departamentului de organizare a mediului de tabere pentru copii în rezervaţii naturale şi parcuri naţionale din Ecoturism Fondul European de Dezvoltare "Dersu Uzala" ( www.ecotours.ru ). Fondul este unul dintre primele organizaţii din Rusia, care încă de la începuturile sale în 1998, intenţionat şi profesional responsabil pentru punerea în aplicare a conceptelor moderne şi practicile internaţionale de turism ecologic în arii naturale protejate din Rusia. Mai mult de 20 de proiecte puse în aplicare de către Fundaţia să dezvolte strategii de dezvoltare a ecoturismului în rezervele naturale şi parcuri naţionale în Kamceatka, Extremul Orient, Baikal, Altai, Sayan, Tuva, Caucazul de Nord, Karelia, Rusia Centrală. Dezvoltate şi implementate cu succes, în practică, de aproximativ 50 de trasee de turism ecologic, cu participarea a zonelor protejate din aceste regiuni. Pregătite şi aprobate la Ministerul Resurselor Naturale şi conceptul de direcţiile de bază deyatelnosti dezvoltarea turismului ecologic în zonele protejate federale ("principalele direcţii de dezvoltare a sistemului de rezerve naturale de stat şi parcurile naţionale, în Federaţia Rusă până în anul 2015"). Pentru prima oară în publicat manual Rusă, care examinează toate aspectele legate de eco-turismului (Ecoturism în drum spre Rusia, autorii cheie EY Ledovskikh, NV Moraleva). Din 2001, Fondul a fost printre prima organizaţie de mediu a tabere de educatia copiilor , iniţial în colaborare cu biologice staţie Zvenigorod a USM, şi apoi cu zone protejate federale. teoretice şi practice de succes Vastă experienţă ne-au permis să formuleze unele din abordările şi principiilor de mediu tabere pentru copii.
Privind posibilităţile şi perspectivele de miscare copilului mediu este vorbită. Cu toate acestea, de multe ori în cadrul învăţământului mediu implică o gamă largă de educaţie a tinerilor naturalişti şi iubitorii de natura. Experienta noastra de lucru cu copiii arată că proporţia de motivaţi copii grav, care vizează obţinerea de cunoştinţe specifice despre natura, este foarte mic. În plus, în general, pe fondul unei probleme sociale grave în societatea noastră este declinul în interesul atât la adulţi cât şi copii pentru problemele de mediu. Prin urmare, în primul rând, este necesar pentru ele însele pentru a stabili obiectivele strategice. Dacă problema - educaţie experţi şi iubitorii de natura, cercul de membrii nostri vor fi destul de restrâns. De obicei, naturalişti tineri - este complet auto-suficiente "micro" cu tradiţie lungă subcultura lor de competenţă recunoscută şi mentori. Dacă vorbim despre atragerea unui mare număr suficient de participanţi şi a discuta despre perspectivele miscarii de mediu, trebuie să înţelegem că majoritatea copiilor nu va deveni niciodată naturalisti tineri. Aceasta înseamnă că metodele de lucru cu copiii, nivelul iniţial de interes care discipline biologice şi problemele de mediu este foarte mic, semnificativ diferită faţă de principiile de lucru cu copii motivaţi, care vizează dobândirea de informaţii şi cunoştinţe noi biologice.
Prin urmare, considerăm tabara de mediu, organizat în rezervă sau parcurile naţionale ca un link-cheie, care joacă un rol important în cimentarea asociaţie de copii şi de a creşte gradul lor de implicare în domeniul mediului şi probleme ecologice contemporane.
La baza conceptului nostru de tabara ecologice se bazează pe patru piloni:

Un program obligatoriu de studiu al discipline biologice de bază. De obicei, această patru teme - Botanică, Zoologie, Hidrobiologie, istoria locală. În unele cazuri, în funcţie de disponibilitatea de a adăuga elemente suplimentare - gestionarea terenurilor, în parazitologie, ihtiologie, BOG, etc Studiul de discipline de bază este de clase de alfabetizare obligatorie pentru toţi. Dar apoi, copiii pot alege direcţia le place stiinta, şi împreună cu profesorul pentru a pregăti o cercetare ştiinţifică independentă, colecta data field, datele process şi pregăti un raport privind conferinţa final obţinut. Iar cei care au succes trecut prin toate etapele, de lucru şi la Conferinţa sunt Diploma de "experţi".

Cea mai largă gamă posibilă de învăţământ şi de ateliere de creatie. În acelaşi timp, copiii sunt date libertatea de alegere atât a claselor şi gradul de înţelegere a subiectului. clase de Master pot fi diferite în tabere diferite şi depinde de abilităţile de adulţi care lucrează în tabără. Printre master - clase pentru copii au fost cele mai atractivepsihologie şi de formare în interacţiune echipa, "Natura si creativitate"; mestesuguri populare (tesut coaja de mesteacan, modelare lut, păpuşi oberezhnye, ţesut paie, etc), fotografie, peisajului, scoala de supravieţuire în natură; baza de prim ajutor. Cel mai important - toate foarte fascinant, toate vor să înveţe şi să încerce, timp consolidate practic nu rămâne.

Crearea unei prietenos,, psihologic confortabil atmosfera de încredere în tabără. Acesta este unul dintre cheie şi, în acelaşi timp complexitatea taberele noastre. Este necesar ca adulţii au fost în măsură să ia o opinie diferită cu privire la relaţia cu copiii şi a schimbat, eventual, stereotipurile obişnuite. Am avut de a formula unele reguli pentru adulţi, aşa-numitele "Lecţii Dersu Uzal. Aici este instrucţiuni:

"Comunică întotdeauna cu copiii, cu privire niciodata nu le umiliţi şi nu vorbesc cu ei în jos." "Încercaţi să le explic de ce dai nici o instrucţiune. Ascultaţi explicaţia dumneavoastră - dacă acestea nu sunet stupide - de genul" Because I Said So ". "Onestitate şi sinceritate Conquer încrederea copiilor, şi ei vor conştient să efectueze instrucţiunile dumneavoastră." "Dacă este posibil, să dea copiilor libertatea de a alege, ceea ce ar fi acest lucru nu-l privesc." "Nu cenzură şi de critică în ceea ce priveşte copiii. Lasă-i să simţi că eşti încearcă să înţeleagă şi să le sprijine. " "Nu vă fie teamă să arate dragoste, iubire şi îngrijire părintească."

Psihologic, atmosferă confortabilă în lagărul creat de toţi adulţii, dar în primul rând - consilieri, care sunt mame la copii şi părinţii în momentul în tabără. Consilierii şi interni - sunt în creştere pentru copii, studenţi, şi chiar şi elevi de liceu, uneori, ei înşişi la 17-20 de ani, şi au decis doar problemele care se referă foarte adolescenti. Consilierii şi interni asigura respectarea şi punerea în aplicare a tuturor activităţilor programului. În fiecare seară le deţin aşa-numitele "lumânări" la care adulţii sunt permise numai cu permisiunea copiilor acesteia. La această oră înainte de culcare, care deţine aprins o lumânare, oricine poate spune, tot ce mulţumit sau nu griji.

La întrebarea: "Ce, în opinia dumneavoastră, creează un mediu confortabil psihologic pentru întreaga tabără?" Marea majoritate a copiilor au indicat că cele mai importante este "vozhatskogo calitate Ward. Toţi copiii de-a exprimat recunoştinţa pentru a ghida lui pentru bunătatea lui, simtul umorului, capacitatea sa de a ţine în frâu şi "construi", şi o înţelegere comună cu privire la lumânări ". Atmosfera de bunăvoinţă şi respect pentru fiecare participant a fost observat de către toţi participanţii taberei:


"Consilieri Foarte bun şi amuzant";
"Toate cadrele didactice şi consilieri bine să renunţe la copii";
"Sunt în această tabără atât de bine încât, chiar nu pot să spun";
"Vă mulţumim pentru răbdare consilier";
"Sunt foarte recunoscător consilier - astfel de oameni bună şi iubitoare un pic"
"Este posibil să se evalueze consilierii nostri - sunt de nepretuit. Consilierii trebuie să caute în continuare pentru a apreciat! Dar dacă, atunci 100 de 10 de puncte "

Profesorii biologice discipline conduc adesea - Cercetător de parcuri naţionale şi, uneori, oamenii de ştiinţă de la Moscova sau profesor de biologie. Profesionalism şi devotamentul acestor oameni propriile lor de afaceri devin de multe ori încă o altă descoperire pentru copii, şi ca rezultat nu numai de învăţare, ci şi de comunicare cu profesorii modifică adesea raportul dintre copii sa invete, în general, şi biologie, în special.

Avize copii:


"Multi-părţilor interesate, şi cel mai important, dincolo de aceste Nescolko zile am învăţat foarte mult ";
"Va multumesc! În fiecare zi ceva nou este întotdeauna de aşteptare, şi ceea ce este dincolo. ";
"În această tabără placerea de a invata.";
"Nu este de gând să se angajeze în curriculum-ului, dar a plecat să lucreze în pădure, şi am crezut că a fost interesant."
"Am realizat că am fost foarte pacient. Şi ce Sunt interesat în a face un ierbar, deşi este dificil ";
"Am realizat că am devenit interesat în biologie";

Şi aici este o altă expresie a copiilor din tabără, în parcul naţional Ugra. La sondaj întrebarea "Ai consilieri raportului şi a cadrelor didactice a răspuns?" Ei:


- Profesorii noştri sunt în general mai abruptă decât toate!
- Toţi oamenii foarte amuzant si simpatic, cu aceste trebuie să luăm un exemplu;
- Cel mai important - stau de vorbă cu noi în condiţii de egalitate;
- Ca o relatie de prietenie, nu ma asteptam!
- Toate sunt bune şi nu tipe;
- Raportul dintre consilieri şi adulţi să înţeleagă. Este minunat!
- Toate consilierii nostri şi profesorii - pentru cel mai bun. Nu am avut într-o, înţelegere personal prietenos. În cele din urmă, cheia ultima parte a programului de tabere de mediu - crearea unei atmosfere de ceva neobişnuit, aventura speciale, sărbătoare, amintire de care va dura ani de zile. Festivalul, vom încerca să creeze din primul minut al copiilor recolta totală deja la momentul de plecare Fondului. Doar Copii primi un cadou tricou cu numele de tabără şi Departamentul de Mediu a emblemelor din Moscova şi "Dersu Uzala", bandanas de culori diferite - fiecare unitate de culoare. Acestea joacă chitara, cântă cântece. În vacanţa de viaţă tabăra apar în mod regulat - în prima seară de single-uri si melodii de foc de tabara, apoi prezentarea de unităţi, apoi clasamentul echipa pe discipline de mediu de bază. De obicei, set-off ia forma de releu sau teste, uneori introduce un element de orientare, sau jocuri de roluri. Şi să fie intotdeauna distractiv, joc, vacanta adulţi. Si cel mai important sărbătoarea are loc la fiecare sfarsit de schimbare - şi - se pregătesc pentru carnaval, de a crea piese de teatru, scrie cântece şi imnuri.
Programul taberei - aventura planificate - în mijlocul de deplasare, după curs obligatoriu al ştiinţelor biologice, suntem recuperare într-o campanie pe două, trei sau chiar patru zile, de exemplu, Kenozersky Parcul National. Campania - pentru majoritatea copiilor Moscova este întotdeauna o aventură extremă, multi nu au dormit în corturi, nu purtat rucsaci nu este pregătită de un incendiu, nu plimbare cu barca. Chiar ploaie neaşteptate şi vreme copiii rai sunt percepute ca o luminoase aventură neobişnuit.

Acest lucru în sine rămâne în rezervă şi Parcuri Naţionale învaţă, educă, promovează perspectivele de mediu. copii Urban primi imediat într-o realitate diferită - o lume în care natura - amantă, în cazul în care telefoanele mobile nu funcţionează, nu distrageri a orasului, nu magazine, dar nu există plici de râu, vânt, roua pe iarba, zgomotele pădurii. În termen de două săptămâni de şedere a copiilor în natură, nu numai copiii obţine noi cunoştinţe, dar sunt scufundate într-o atmosferă de creativitate şi bucurie. Ca răspuns, ne val de emoţie, surpriză, pentru că învăţarea poate fi interesant, adulţi - de a deveni prieteni, şi eu, eu personal un inteligent, bun şi tot mă iubesc.
La întrebarea "Ce este nou ai descoperit în el însuşi în tabăra" Copiii au răspuns după cum urmează?:


- Sunt convins că societatea nu poate avea un impact pozitiv asupra oamenilor, nu foarte bun;
- Încă o dată, am fost convins că îmi place mişcarea de mediu, şi vreau să lucreze în această direcţie;
- Ce natura ar trebui să fie protejate, şi că este în mâinile mele;
- Am dat seama că învăţarea poate fi interesant şi faptul că sunt inteligente;
- Am învăţat să apreciez cu adevărat natura, dar şi on-vomu uita la obiectele din lumea vie;
- Timp de 10 zile am trait o viata grozava, amintirile ei va dura o viata.

În timpul petrecut la tabara, există schimbări în mintea copiilor, care le oferă noi şi neprevăzute, precum şi în sine şi lumea din jurul lor. Şi aceste descoperiri sunt de stimulare, care afectează ulterior motivatia si face un responsabil cetăţenilor social care încep să te întrebi: "Dacă nu eu, atunci cine?" Şi "Dacă nu acum, atunci când?". Şi poate că acesta este efectul cel mai valoros de educaţie de mediu. tabere de mediu permite copiilor să raliu si sa se uneasca. La intoarcerea lor, aceştia sunt dornici de a continua să lucreze împreună şi să participe activ la activităţile de mediu în arii naturale protejate din Moscova.
În 2004 - 2005 de ani, cu sprijinul Departamentului de Natura şi Mediu de la Moscova "Fondul de Dersu Uzala" a fost organizat 11 tabere, la care au participat peste 500 de studenţi de la Moscova. Şi acum, o zona protejata a orasului au fost ajutoare reale. Şi avem experienţa de mediu taberele de copii, rezultatele analiza unui sondaj de copii a permis să facă unele observaţii şi concluzii.
Mai întâi de toate, trebuie să remarcăm că, prin ea însăşi studiul de biologie şi ecologie, precum şi soluţionarea problemelor de mediu este baza fundatie, care ar uni copii. În acelaşi timp, în opinia noastră pentru a vorbi unirea despre mişcarea de mediu la copii este posibil, şi în acest caz, lagărul de mediu devine spaţiul în care există cunoştinţe despre viata, auto-cunoaştere şi auto-dezvoltare. După toate, îi lipseşte atât de mult pentru copiii noştri! Ce este adult lumii moderne lume a copiilor? Dacă selectaţi cel mai important, aceasta va rămâne pe suprafaţa de două caracteristici - o moralitate dublu, si frica. În lumea de adulţi este de înlocuire a principalelor categorii de moralitate şi de valori eterne. În mintea multora dintre noi au fost o denaturare a sensul simplă multe concepte, pentru noi, "onestitate", a ajuns să însemne "prost", "bunătatea" a devenit o slăbiciune ", o capacitate de înşelăciune şi minciuni au devenit indispensabile ca o persoană de afaceri, ipocrizie - citit - înţelepciune. Suntem noi înşine confuze şi nu poate explica copiilor noştri, ceea ce este "bun" şi ce este "rau". În acest context, toate mass-media, televiziune, stiri - insufle tuturor frica în familie este, de asemenea, teama - teama de a părinţilor pierderea locurilor de muncă, teama de a fi inselat, si chiar probleme de mediu, în primul rând sunt prezentate copiilor ca o catastrofă ecologică se profilează nu. Şi copiii se tem de viaţă şi poate rezolva problemele cheie de moralitate si etica. rămâne în pustie Camp este valoros tocmai pentru că îi ajută pe copii să găsească îndrumare morală, pentru a găsi un punct de sprijin pe drum într-o periculoasă şi de neînţeles viaţa de adult. scurta vizita la domeniul de natura, pentru a crea un spaţiu unic pentru educaţie, care are totul: frumusete, armonia, dreptatea, acolo unde există un loc de cunoaştere, creativitate, arta, inspiraţie, bucurie si iubire, şi unde admisă pentru a vorbi despre valorile umane. Prin urmare, cel mai important lucru în mişcare de copii ecologice nu este doar de educaţie şi învăţământ. Lucrul cel mai important - este de a crea o lume aparte, pe teritoriul de bunătate şi de iubire, solidaritate, generozitate, de parteneriate. Şi copii, şi adulţii dori să spun: "Nu-ţi fie frică de viaţă, nu-ţi fie frică să facem bine!"

"Natura frumoase, oameni buni, noi prieteni, acum pot să spun este ceea ce a fost întotdeauna pus la îndoială nu am fost în zadar în viaţa mea! Va multumesc tuturor pentru un astfel de cadou in viata - aceasta excursie. datorită Huge la el! "

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 17 octombrie 2006 12:17
Vizualizări: 5264

Citiţi de asemenea

Clădirile reprezintă un segment esențial al politicii la nivel european privind eficiența energetică. În Republica Moldo...
31
Ai fost hipnotizat încă din copilărie că ascultarea propriei voci este schizofrenie. Iar să asculți profesoara care l-a ...
156
Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
411
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
546