ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecologia socială
În ultimul timp printre multe probleme ecologice deosebit de acută a devenit problema ecologiei sociale - conservarea omului ca individ, menținând sănătatea fizică a fiecărui om aparte și societăţii în ansamblu, indiferent de rezultatele progresul științific și tehnic.

De-a lungul existenței omenirii, interacționăm în continuu cu mediul înconjurător. Relația dintre om și natură niciodată nu a fost armonioasă, şi dacă în stadiile incipiente oportunismul a fost suficient pentru supraviețuire, în stadiul actual omenirea a trecut la consumerism activ și distructiv. Această dezvoltare rapidă a evenimentelor a dus inevitabil la criza ecologică.

Problema ecologiei nu este doar o problemă de tehnologie, dar şi de cultură socială a societăți. În prezent subiectul ecologiei sociale este un studiu detaliat al mecanismelor de interacțiune dintre societate și mediul natural.

Sarcina ecologiei sociale este studiul societății în sensul de compatibilitate cu mediul natural şi de asemenea apărarea maximă a omului împotriva efectelor dăunătoare ale societății și progresului tehnologic.
Omul modern s-a îndepărtat de natură, astfel încât influența sa asupra lui este minimă și a fost înlocuită cu influența masivă a societății și a tehnologiei. Mediul natural a fost aproape complet înlocuit cu saturare de informații, echipament tehnic și multe altele ceea ce numim binecuvântările civilizației.
Odată cu creşterea urbanizării locuitor metropolei se supune la presiuni și ritmul orașului, pierde complet individualitatea. Societatea modernă extrem de organizată și de tehnologică îl strânge pe om în menghină (cleşte –trad.) și suprima individualitatea sa. Dar paradoxul este că persoana nu este în măsură să renunțe la binefacerile civilizației și realizările progresului științific și tehnic.
Perspective
Creşterea presiunilor antropogene și tehnologice distructive asupra mediului înconjurător conduce toată omenirea la criză, iar această criză afectează nu numai natura, ea pune sub semnul întrebării şi viitorul omenirii. Schimbări în mediul înconjurător devin semnificative în sensul social.

Prin urmare sarcina principală a ecologiei sociale este crearea modalităților eficiente de influențare asupra mediului înconjurător în scopul de a preveni consecințele catastrofale pentru omenire. În cazul în care progresul tehnic este un factor decisiv al impactului negativ asupra ecologiei, anume el, în ciuda agresivităţii sale, este în stare să salveze omenirea de la o criză ecologică globală.

Crearea tehnologiilor inovatoare în procesul de producție cu deşeuri reduse sau fără deşeuri, utilizarea surselor alternative de energie împreună cu mintea umană colectivă, acțiunile bine gândite și coordonate ale guvernelor, societății civile și a proceselor educaționale de orientare ecologica – toate acestea sunt menite să schimbăm orientarea progresul științific și tehnologic în direcția cea bună.
Progresului tehnic în abordarea problemelor de societate și de mediu
Toate metropolele poluate și umplute de fum pot lua exemplu de la noi „eco-tawne” - orașe construite după principiul de minimizare a emisiilor poluante și a deșeurilor dăunătoare. Cel mai elocvent exemplu este eco-tawn Masdar, construit lângă Abu Dhabi de corporaţia energetică cu același nume, iar drept bază este luat proiectul lui Norman Foster, arhitectul britanic.
Acest oraş va fi primul din lume, care va avea zero deșeuri și emisii de carbon,  desalinizarea apei se va face cu ajutorul energiei solare, vehiculele tradiţionale vor fi înlocuite cu vehiculele fără pilot, iar construcţiile de design, care vor ascunde orașul de la vânturile deșertului și soarele dogoritor, vor oferi economii de aer condiţionat. Mă întreb dacă problemele ecologiei sociale vor preocupa locuitorii eco-tawn-ului Masdar ?

Un alt proiect interesant este eco-tawn Docsite-Green, situat nu departe de portul canadian Victoria, finalul construcţiei se aşteaptă în cursul acestui an. Designul ecologic se realizează datorită soluţiilor moderne verzi în construcția clădirilor, precum și în domeniul energiei, transporturilor și gestionării deșeurilor.

Structura clădirilor va fi realizată din lemnul extras din pădurile inundate. Fiecare casă va fi echipată cu aparate eficiente energetic și programe speciale, acoperişuri verzi şi monitoare de amprenta de carbon . În eco-tawn nu veţi observa o mașină pe benzină parcată, ci doar mașinile hibride și biciclete. Este prevăzută reciclarea completă a deşeurilor și consumul raţional al apei.

Aceste exemple sunt unice și se pierd în masa oraşelor aglomerate, murdare, îmbâcsite de mirosurile gazelor de eșapament, în care omul moare moral și fizic. Peste 30 de ani în furnicare metropolitane vor locuit mai mult de 80 % din totalul populației.

Viitorul nostru de acum nu seamănă cu peluzele verzi îngrijite în cadrul tawnhouse-lor, ci labirintele umede, urât mirositoare și întunecate ale caselor care arată sau ca un stup de albine sau o închisoare voluntară. Putem schimba această imagine jalnică la fel ca și viitorul nostru.
 

Luni, 14 octombrie 2013
Vizualizări: 3914

Citiţi de asemenea

În Chișinău sînt tăiați mai puțini copaci sănătoși, dar această problemă încă există, deoarece Asociația ”Spații Verzi” ...
127
"Pădurea este mult mai mult decît vedem", spune omul de știință, ecologul Susan Simmard. Studierea pădurilor pe parcursu...
142
Tenul tânăr, indiferent de vârstă, este visul oricărei femei, dar și preocuparea nr. 1 în industria mondială a frumuseţi...
201
Inginerii italieni au dezvoltat o tehnologie accesibilă de "construire de locuințe din pămînt" împreună cu imprimarea 3D...
313