ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecologii realizează un proiect comun de protejare a mediului înconjurător
Ecologi din România, Ucraina şi Moldova realizează proiectul comun "Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos".

Directorul Institutului de Zoologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Ion Toderaş, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că "la realizarea proiectului participă reprezentanţi ai patru instituţii, printre care Universitatea "Dunărea de Jos" din România, Institutul de Zoologie al AŞM, Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM şi Centrul Ştiinţific Ucrainean pentru Ecologia Mării (CŞUEM)".

Potrivit lui, "în cadrul proiectului au avut loc multe evenimente, va fi publicată o nouă ediţie a "Cărţii Roşii", în care vor fi incluse 213 specii rare de animale, inclusiv din bazine acvatice".

El a menţionat că principala sarcină a savanţilor este studierea noilor locatari ai bazinelor acvatice şi identificarea rolului acestora în ecosistem, influenţa asupra ecologiei, riscul de transmitere a bolilor animalelor şi oamenilor".

"De asemenea, în cadrul proiectului a fost achiziţionat utilaj modern, fapt ce va simplifica substanţial efectuarea cercetărilor", a spus Toderaş.

Reprezentanta Institutului de Zoologie, doctorul habilitat Elena Zubcov a spus că "în cadrul proiectului comun va fi creată o reţea stabilă de studiere a ecosistemului".

Ea a relatat că "au fost desfăşurate patru expediţii cu participarea ecologilor şi tineretului, precum şi seminare ştiinţifice, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale".

Ea a menţionat că pe 14 august, la Giurgiuleşti, va avea loc un seminar ştiinţific, la care sînt invitaţi primari. În cadrul evenimentului va fi prezentat ghidul pentru experţi în domeniul ecologiei.

Coordonatorul proiectului, reprezentanta Universităţii "Dunărea de Jos", Antoaneta Ene, a spus că "costul proiectului este 1,7 milioane de euro".

„Banii au fost acordaţi de Uniunea Europeană şi au fost repartizaţi proporţional între cele patru instituţii, care realizează proiectul. Scopul acestuia este nu doar de a efectua cercetări, dar şi de a atrage tineri specialişti în rezolvarea problemelor din domeniul ecologiei”, a spus Ene.

Coordonatorul proiectului, profesor la CŞUEM, Iurie Denga, a menţionat că "realizarea unor astfel de proiecte europene în domeniul mediului permite modernizarea utilajului şi efectuarea unor cercetări mai aprofundate".

„Pentru procurarea tuturor celor necesare şi desfăşurarea unor astfel de cercetări, desfăşurate de ecologi din cele trei ţări, este nevoie de mulţi bani, pe care nu-i avem", a remarcat cu regret Denga, adăugînd că „după desfăşurarea cercetărilor vor fi publicate toate rezultatele, cauzele poluării solului şi a apei, de asemenea vor fi prezentate recomandări de aplanare a situaţiei”.

Denga speră că "proiectul nu se va încheia cu stoparea finanţării şi va exista, deoarece ecologii s-au împrietenit şi vor lucra şi pe viitor împreună".

Coordonatorul proiectului, profesorul şi reprezentantul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, Oleg Bogdevici, a spus că "zonele de desfăşurare a cercetărilor sînt localităţi din judeţele Galaţi şi Tulcea din România, raioanele Cahul şi Cantemir din Moldova şi regiunea Odesa din Ucraina".

Proiectul va dura pînă pe 17 octombrie 2015, în cadrul programului operaţional comun România-Ucraina-Moldova, finanţat de UE.

 

Sursa

Joi, 07 august 2014
Vizualizări: 2080

Citiţi de asemenea

«Noua paradigmă științifică: modele posibile ale viitorului Rusiei și a lumii globale» - așa se numește studiul efectuat...
44
Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
171
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
153
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
178