ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Economisirea energiei la domiciliu: sfaturi de la National Geographic




 

 

Dacă sunteţi un proprietar de casă obişnuită, atunci probabil ştiţi ce înseamnă factura pentru energie electrică şi în ce ritm creşte în ultimul timp preţul la electricitate. Chiar dacă încă nu sunteţi gata să treceţi la tehnologii extreme noi, cum ar fi panourile solare pe acoperiş, aveţi posibilitatea să luaţi măsuri decisive pentru a economisi energia electrică pe care o consumaţi. Costurile de energie electrică în gospodărie pot fi reduse semnificativ, dacă veţi urmaţi cîteva reguli şi veţi reînnoi puţin baza tehnologică.

 

1. Efectuaţi un audit termic

Un tehnician profesionist vă poate garanta că cazanul, cuptorul sau sistemul de condiţionare a aerului şi de ventilaţie funcţionează cu o eficienţă maximă. Fiţi gata să suportaţi unele costuri pentru auditul termic al casei, însă acestea vor fi rambursate cu dobîndă. Faptul este că aproape jumătate din electricitatea utilizată în gospodărie merge la încălzire şi răcire, astfel încît eficienţa acestor sisteme capătă o importanţă crucială.

2. Instalaţi un termostat

Instalarea termostatul vă va ajuta să reglementaţi temperatura în încăpere atunci cînd nu sunteţi acasă. Acest lucru îmbunătăţeşte eficienţa sistemelor de încălzire. Dacă sunteţi departe de casă, programaţi termostatul la temperatura de 10-15 grade Celsius şi veţi putea economisi anual aproximativ 10% din electricitate.

3. Ţevile: sudarea şi izolarea

Izolaţia slabă sau lipsa de etanşare la conducte poate duce la pierderi substanţiale de căldură în timpul sezonului rece. Verificaţi dacă conductele dvs. nu au astfel de probleme sau atunci cînd detectaţi defectele, rezolvaţi-le. Potrivit statisticilor, acest lucru economiseşte anual 20% din electricitate. În plus, ar trebui să schimbaţi în mod regulat filtrelele de aer în sisteme de ventilaţie şi de aer condiţionat, pentru că dacă filtrele sunt înfundate, sistemul va lucra cu o putere mai mare decît trebuie.

 

Economisirea energiei la domiciliu: sfaturi de la National Geographic 

 

4. Chit la ferestre şi uşi

Un astfel de lucru nesemnificativ cum ar fi o fisură poate duce nu numai la curente provocătoare de răceală, dar, de asemenea, la pierderi de căldură. Amintiţi-vă cum aţi sigilat ferestrele la şcoală? Aici funcţionează acelaşi principiu, numai că pe piaţă sunt disponibile materiale mult mai eficiente pentru aceste scopuri. Ştemuirea fisurilor este o măsură foarte ieftină de economisire a energiei, dar ea într-adevăr funcţionează.

5. Izolarea ferestrelor şi uşilor

Aceste garnituri izolatoare au acelaşi scop ca şi chitul, numai că ele sunt mult mai eficiente. În ciuda faptului că preţul lor este uşor mai ridicat, garniturile pentru izolarea ferestrelor sunt realizate din materialele speciale care asigură o izolare termică maximă la ferestre şi uşi.

6. Înlocuiţi aparatele electrice vechi

Mulţi vor spune – ei bine, cît de mulţi bani sunt necesari! Dar, vechile aparate electrice sunt troglodiţi de energie. Frigidere vechi, uscătoare de haine sau instalaţii de încălzire sunt foarte risipitoare şi provoacă pierderi foarte mari de energie. Înlocuiţi modelele vechi, ineficiente, ale aparatelor de uz casnic cu cele care sunt aprobate de standardele de economisire a energiei, cum ar fi Energy Star. Potrivit Comisiei Energy Star, uscătorul vechi de haine, înlocuit cu unul nou, va economisi aproximativ 130 de dolari pe an.

7. Evitaţi utilizarea tehnicii în condiţiile de căldură

Dacă într-o zi fierbinte de vară în casa dvs. funcţionează cuptorul, fierul de călcat, uscător de haine şi maşina de spălat vase în acelaşi timp, atunci aceste aparate emit cantităţi enorme de căldură. Acest lucru face climatizorul dvs. să ruleze la o capacitate maximă, ceea ce duce la cheltuieli suplimentare şi foarte semnificative de energie. Aşteptaţi timpul mai răcoros pentru a folosi astfel de dispozitive. În plus, în timpul verii uscătorul de haine poate fi înlocuit cu uscarea simplă în aer liber. Această măsură va economisi aproximativ 200 de dolari pe an.

8. Înlocuiţi becurile incandescente cu cele de economisire a energiei

Becurile fluorescente compacte consumă energie electrică cu 75 la sută mai puţin, decît becurile cu incandescenţă. Prin urmare, fiecare lampă de economisire a energiei va salva 35 dolari din bugetul dvs.

9. Deconectaţi echipamentul de la reţea

Chiar daca aparatul nu este activ, dar conectat la reţea , acesta totuna foloseşte energie electrică. Surprinzător este faptul că consumul energiei electrice fără scop în regimul sleep ia 5-10 la sută din consumul total al energiei în casă. Utilizaţi un cablu prelungitor special cu comutator. Aceasta vă va permite să scoateţi cu uşurinţă din priză mai multe dispozitive.

După cum puteţi vedea, multe din aceste măsuri de eficienţă energetică sunt destul de simple pentru a fi puse în aplicare. Dar, în acelaşi timp, ele vă vor ajuta să creşteţi semnificativ eficienţa energetică a casei dvs. Care, la rîndul său, nu numai va salva resursele financiare, dar şi sănătatea planetei noastre.

 

Economisirea energiei la domiciliu: sfaturi de la National Geographic 

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 23 ianuarie 2012 14:01
Vizualizări: 4924

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
209
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
326
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
437
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291