Economisirea energiei. Să salvăm planeta albastră pentru copii

/ Vizionări: 9086

Энергосбережение. Сохраним голубую планету детям 

 

Ecologia şi afaceri în Marea Britanie (Video în rusă)

Secolul XX este un secol de creştere industrială majoră. Într- o sută de ani, ştiinţa şi tehnologia au făcut un salt uriaş. Omenirea a realizat descoperiri fantastice: a pătruns în misterul ingineriei genetice, a deschis calea spre spaţiul cosmic, a cucerit energia atomului. Societatea tehnocratică s-a dezvoltat rapid cu motto-ul: "mai mult, mai sus şi mai rapid".

 

Datorită tehnologiilor moderne astăzi fiecare apartament are un computer conectat la Internet, apelurile video pe Skype au devenit banale, fiecare familie are o maşină şi probabil, nu una, iar cu aeronava putem atinge orice punct al planetei.

Ecologia spaţiului mental
Ecologia spaţiului mental

Şi desigur, toate aceste bunuri ale civilizaţiei necesită un volum mare de energie, de resurse extraordinare, utilizarea cărora epuizează fără milă resursele Pămîntului.

Secolului XX a fost cel al luptei pentru sănătatea planetei. Organizaţia Greenpeace, timp de patruzeci de ani îndeamnă oamenii să ţină minte că resursele planetei sunt foarte limitate, iar lumea - fragilă.

În secolul XX au apărut noţiunile "efectul de seră" şi "încălzirea globală". În pofida faptului că unii oameni de ştiinţă de mult timp bat alarma, numai în ultimii ani companiile industriale au început să acorde atenţie ecologiei şi eficienţei energetice. E greu de spus care este motivul: dorinţa de a păstra lumea verde şi planeta albastră sau o creştere planificată a preţurilor la hidrocarburi a conştientizat necesitatea de trecere la tehnologiile de economisire a energiei. În fiecare an creşte interesul pentru sursele de energie alternativă, construirea caselor eficient energetice, producerea mijloacelor de transport electric, etc.

 

Măsurile de reducere a consumului energiei în societate

12,4% din consumul energiei Europa îl acoperă din surse regenerabile
12,4% din consumul energiei Europa îl acoperă din surse regenerabile

 

Drept exemplu poate servi apariţia companiilor implicate într-un tip nou de activitate - auditul energetic la întreprinderi. După o analiză detaliată şi completă a întreprinderii, o astfel de companie alcătuieşte un program individual de eficienţă energetică, un set de măsuri care vor reduce semnificativ costurile la energia utilizată pentru a pune în aplicare procesul de producţie.

Atenţia principală este acordată desfăşurării măsurilor privind reducerea consumului de energie electrică. De exemplu, utilizarea dispozitivelor de pornire treptată a echipamentului care contribuie la reducerea pierderilor de energie, punînd în funcţionare maşinile unelte cu motoare electrice puternice, în acelaşi timp prelungind sursa de energie.

Dezastrul ecologic în antichitate
Dezastrul ecologic în antichitate

Următorul set de măsuri speciale, este consacrat optimizării sistemelor de încălzire. De exemplu, utilizarea pardoselii termice pentru încălzirea spaţiilor mari cu tavane înalte, ceea ce este incomparabil de eficient în comparaţie cu sistemele tradiţionale de radiatoare. Folosirea unui astfel de sistem necesită un cost semnificativ iniţial de instalare, dar vă permite să economisiţi căldura din primele zile de utilizare, avînd de asemenea, o perioadă scăzută de rambursare.

Optimizarea sistemelor de ventilaţie şi de aer condiţionat. O modalitate de a economisi energia: instalarea sistemelor de recuperare a aerului pentru a utiliza temperatura aerului de ieşire din încăpere, la încălzirea fluxului de intrare din exterior.

Amortizarea echipamentelor, eficienţa scăzută a instalaţiilor - o altă sursă importantă de pierdere a energiei la întreprindere. Reparaţii efectuate la timp, întreţinerea şi înlocuirea echipamentelor vechi cu cele noi, este de asemenea un pas important spre crearea unui proces de producţie modern şi eficient energetic.

Transportul auto şi situaţia mediului din lume
Transportul auto şi situaţia mediului din lume

Doar soluţionarea tuturor acestor probleme în complex va contribui la obţinerea rezultatelor semnificative.

În prezent, dezvoltarea tehnologiilor de economisire a energiei este susţinută la cel mai înalt nivel guvernamental: sunt alocate subvenţii companiilor şi institutelor de cercetare în acest domeniu. Comunitatea mondială este tot mai atentă la opinia ”verzilor”, iar cererea pentru maşinile ecologice şi casele eficiente energetic, este în continuă creştere.

Şi acest lucru ne dă speranţă nouă şi copiilor noştri, care cuceresc spaţiul cosmic, că va fi vizibilă tot aceeaşi imagine frumoasă, pe care a văzut-o Yuri Gagarin şi Neil Armstrong - planeta albastră Pămînt.

 

Autor: Alexandru Makovsky

 

 

Sursa: ecologico.ru