ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Economisiţi energia electrică, jucându-vă în jocul electronic inovator de la Institutul FraunhoferEconomisiţi energia electrică, jucându-vă în jocul electronic inovator de la Institutul Fraunhofer


Guvernul federal din Germania a decis să accelereze schimbările care au loc în sectorul energetic. În opinia lor, trecerea la politica verde în energie ar trebui să fie dezvoltată "din jos în sus", în primul rând, din contul consumatorilor. Autorităţile  îndeamnă oamenii să folosească energia regenerabilă cât mai eficient posibil. În cauza nobilă a salvării energiei va ajuta noul joc on-line.

Unde e mai bine să încălziţi pâinea: în cuptor sau într-un toster? Cum să încălziţi apa: pe aragaz sau într-un ceainic electric? Când să includeţi o maşină de spălat – la orele 12 sau după 22? Cum să folosim energia pentru a realiza reducerea emisiilor de CO2? Răspunsuri la aceste întrebări şi multe altele vor fi prezentate în noul joc on-line „RED” sau "Renewable EnergyDrama" (Energia regenerabilă în acţiune).

Cercetătorii de la Institutul pentru Tehnologie Digitală Media Fraunhofer (IDMT) în Erfurt, Germania, în cadrul realizării proiectului "Residens" au dezvoltat o aplicaţie web specială dedicată problemelor de conservare a energiei. Împreună cu colegii lor de la Universitatea de Tehnologie din Ilmenau, Centrul de Fraunhofer AST (Application Center Technology System), reprezentanţii întreprinderilor comunale din Ilmenau, precum şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, cercetătorii au examinat metodele de motivare a consumatorilor pentru a realiza o utilizare mai eficientă a energiei din surse regenerabile.

Potrivit experţilor, jocuri online au un mare potenţial pentru studiul uşor al conservării energiei în condiţiile casnice şi dezvoltarea înţelegerii cum un anumit comportament afectează consumul energiei. Caracterul interactiv al jocurilor online promovează învăţarea, deoarece fiecare acţiune a jucătorului duce la anumite consecinţe. De aceea şi am dezvoltat RED ca o aplicaţie interactivă, legată de acţiune, - a declarat Dl. Imke Hoppe, un cercetator la Institutul de Tehnologie Digitală Media Fraunhofer.

 

Economisiţi energia electrică, jucându-vă în jocul electronic inovator de la Institutul Fraunhofer

 

Programul este destinat persoanelor de toate vârstele, interesate în utilizarea energiei regenerabile şi dornice să afle mai multe despre modalităţile practice de a-o salva. "Cât de multă energie este consumată de unele aparate de uz casnic, care din ele imperceptibil "fură" energie electrică, dacă facturile de energie electrică sunt în creştere din cauza sporirii preţurilor, RED oferă răspunsuri la toate întrebările. Consumatorul nu are nevoie nici măcar să-şi petreacă o mulţime de timp – jocul va lua doar 10-15  minute", - spune dl Hopp.

RED supune judecăţii jucătorilor viaţa de toate zilele a unei familiei fictive din trei persoane. Ecranul afişează toate camerele din casă. Jucătorul sub masca unui din membrii familiei poate efectua treburile de rutină de uz casnic - de la decongelarea produselor alimentare până la spălarea rufelor. Dacă acest jucător, de exemplu, face un click pe imaginea maşinii de spălat, în partea de jos a ferestrei apar informaţii despre emisiile de CO2 şi consumul energiei electrice pentru un ciclu de spălare la sarcină maximă, sarcina de ¾ sau o jumătate de sarcină. Sunt prezentate,  de asemenea, calculele unui cost anual de energie electrică consumată.

Economisiţi energia electrică, jucându-vă în jocul electronic inovator de la Institutul FraunhoferÎn a doua parte a jocului on-line jucătorilor li se oferă posibilitatea de economisire a energiei prin utilizarea "contoarelor inteligente" (Smart Meters). Aceste contoare electronice de energie astăzi sunt utilizate în proiecte-pilot  ale companiilor comunale prin întreaga Germania. Legea cu privire la gestionarea energiei în Germania declară că, din ianuarie 2010, aceste contoare vor fi instalate în toate clădirile noi şi locuinţe care urmează să fie complet reconstruite. Ţinând cont de oră, "dispozitivele inteligente"măsoară cu precizie consumul real al energiei şi arată tarife actuale. Astfel, consumatorul va fi capabil să găsească propriile metode de economie, pornind o maşină de spălat vase numai pe timp de noapte, atunci când costurile de electricitate sunt mult mai ieftine. Puteţi găsi, de asemenea, informaţii şi despre ieftinirea aşa-numitei eco- energiei electrice, produsă  de surse regenerabile.

Prima parte a jocului va fi disponibilă în regimul on-line, începând cu 29 septembrie 2011. Partea a doua, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Digitală Media Fraunhofer intenţionează să publice înainte de sfârşitul anului 2011.Veţi putea  juca gratuit cu energie electrică pe site-ul www.residens-projekt.de.

 

 

Sursa: facepla.net

 

Sâmbătă, 05 noiembrie 2011
Vizualizări: 2375

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
71
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
168
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
65
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
115