ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecoturism: Parcul Naţional Baikal
Parcul Naţional pe lângă Baical a fost înfiinţat relativ recent, în 1986. Aceasta a fost o strcită necesitate. Odată cu schimbările, care au avut loc într-o societate, s-a schimbat rapid şi  situaţia ecologică în toate părţile ale ţării noastre, inclusiv şi într-un loc unic, ca Lacul Baikal şi malurile lui. S-a extis şi construcţia cotedjelor  în zonele protejate. Industria, simţind slăbirea controlului asupra deşeurilor toxice, aruncate în apele curate ale lacului, nu a considerat necesar să schimbe filtrele vechi şi să îmbunătăţească sistemului de epurare a apelor uzate.

Bolovanii de marmură albă în apropierea oraşului Sludianki s-au acoperit cu o masă mucoasă de hârtie din cauza producţiei celulozei. Au dispărut multe specii de pasari, inclusiv unul din totemurile principale ale poporului Buriat – vulturul alb. Foca siberiană poate fi văzută numai în Muzeul limnologic din Baikal.

La Parcul National a fost trecută fâşia de coastă de sud şi partea de sud-vest a Lacul Baikal. Insula Olhon, separată de continent printr-o bandă îngustă de strâmtoarea  Mării mici, a devenit o parte din Parcul National Baikal.

Controlul asupra turiştilor, care vizitează insula, nu este atât de strict, ca şi pe căile din catena muntoasă  Baical, unde neapărat trebuie să vă înţelegiţi cu pădurarii  în privinţa  timpului de trecere a unui grup de turişti.

Olhon este disponibil pentru toată lumea. Şi fiecare om, căruia nu sunt indiferente mediu din această regiune, ţara în care trăieşte, trebuie să ţină minte şi să respecte anumite reguli care vizează îmbunătăţirea mediului ecologic. Nu este nevoie sa aduceţi pe insulă obiecte, care nu pot fi utilizate pe loc. Nu aruncaţi de ţărm, în taiga, sau pe pantele stâncoase ale munţilor Olhon gunoi, care zeci de ani va zăcea la suprafaţă, otrăvind aerul şi apa cu produsele de descompunere lentă. În special acest lucru se referă la cei, care se odihnesc cu masinile lor pe plaja  golfului Sarac, în apropierea satului Hugir.

 

Ecoturism: Parcul Naţional BaikalNu cu mult timp în urmă, locurile cele mai vizitate pe teritoriul Olhon erau pline de deşeuri menagere. Dar acum, datorită acţiunilor de colectare a gunoiului, deţinute pe insulă, problemele ecologice ale Olhonului se rezolvă cu succes. Purificarea zonei costiere se realizează, în principal, de către voluntari. Au devenit curate  golfuri  Muhorsky, Sarac; Hatha, Taşkiney au recăpătat forma originală.

Speciile de floră şi faună dispărute nu pot fi restabilite, dar o serie de specii de animale şi plante, care până nu demult erau pe cale de dispariţie, şi-au crescut populaţia lor pe pământul Olhon! La Capul Hoboi, dacă vă uitaţi spre creasta întunecată de Sfântul nas, puteţi vedea cum ies din apa boturile mustăcioase ale focilor siberiene, care sunt creaturi curioase.

Şi pe pantele Muntelui Jima puteţi vedea o dovadă clară a îmbunătăţirii mediului în Parcului Naţional Baikal, o plantă - floarea albă de colţ!

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 29 octombrie 2010 10:02
Vizualizări: 4809

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
419
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
524
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430