ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecovillage Ziben Linden, Germania (Partea III)
Încă odată despre „Ziben Linden”
(Completări făcute de Liaisan Mirzaghitova)

În ecovillage sunt folosite numai produse naturale de curăţare şi spălare, care nu conţin sulfat de sodiu lauryl (laurylsulfate de sodium), înălbitori şi alte componente sintetice nesigure. Şampoanele, săpunurile şi detergenţii formează mai puţină spumă, dar nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător şi sănătatea umană. Cu aceste mijloace sunt aprovizionaţi toţi oamenii care vin la seminare, aceştia sunt preveniţi să nu aducă nimic. În clădirea centrală a aşezării ecologice lucrează un magazin mic, în care totul se vinde, inclusiv pasta de dinţi, pe care este scris cu mîndrie că ea "nu conţine fluor şi sulfat de sodiu lauryl". De asemenea, acolo se vinde îngheţata din soia pentru vegani(persoane care consumă numai alimente de origine vegetală), ciocolată din cacao organic şi biscuiţi din grîul organic.

Aproximativ 70% din legumele consumate în ecovillage sunt cultivate în grădinile locale. Avînd în vedere numărul mare de oaspeţi şi seminare, nu este atît de puţin. Alte produse sunt achiziţionate numai organice, la producătorii locali, sprijinind astfel economia autohtonă. Totodată, sunt cumpărate numai legume sezoniere. Este adevărat că în magazinul local sunt şi banane, dar acestea, de asemenea, sunt crescute organic şi au marca "fair trade" - sistem de certificare, care confirmă atît originea organică a produselor, cît şi faptul că acestea au fost cultivate fără încălcarea legilor internaţionale şi normelor etice, inclusiv fără utilizarea muncii copiilor.

În ecovillage este organizat un schimb activ de haine - tot ceea ce nu se poartă şi de ce s-au săturat, se acumulează într-o cutie lîngă casa comună şi oricine îşi poate reînnoi garderoba. Acest lucru este valabil şi pentru alte obiecte - în lăzi puteţi găsi diverse suveniruri, veselă şi multe altele.

"Ziben Linden" este o zonă fără telefoane mobile. La intrare în ecovillage fiecare trebuie să oprească telefonul mobil. Acest tip de conexiune este considerat nesigur şi ca urmare toată lumea foloseşte telefoanele tradiţionale: lîngă casa comună este instalată o cabină telefonică galbenă de modă veche. Liniile de acces la Internet, în ultimii trei ani, au devenit mult mai puternice. Trei ani în urmă, aici a fost doar un singur calculator. Acum, pe lîngă calculatoarele de birou comune, sunt făcute zeci de conexiuni pentru oaspeţii care vin cu laptop-urile lor.

Materialele din care sunt construite casele în cea mai mare parte sunt naturale. În majoritatea caselor,totuşi, se foloseşte materialul sintetic izolator sub podea, pentru că în casele din chirpici principala problemă este umiditatea. Ferestrele din materialul plastic aici nu sunt – numai din lemn. Pe cît ştiu, policlorura de vinil în Germania este scoasă din producţie, şi noile ferestre din PVC sunt interzise. Toate casele din aşezare bucură cu o abundenţă plăcută de piese de lemn, şi sunt realizate nemţeşte solid şi cu grijă.

Datorită izolaţiei foarte bune şi climei destul de uşoare,casele aici sunt încălzite doar trei sau patru luni în an. Însă în majoritatea caselor sistemele de încălzire depind de energia electrică, deoarece sunt folosite circuite de apă în formă de baterii. Apa este încălzită în cazanele de lemn, high-tech şi super-eficiente, cu un sistem de control electronic. Toate acestea, în afară de randamentul ridicat, au şi un dezavantaj, cu care locuitorii "Ziben Linden" s-au ciocnit în această iarnă. În ianuarie 2011 în Germania s-a întîmplat un dezastru natural - inundaţii, care aproape în întreaga ţară au scos din funcţionare reţelele electrice. În aşezare cinci zile nu a fost nici electricitate, nici încălzire. Panourile solare în timpul iernii nu ajută dacă nu este un acumulator puternic,pe care locuitorii din „Ziben Linden” nu şi-l pot permite. Doar o singură casă nu a fost deteriorată în timpul dezastrului, pentru că proprietarii ei au construit-o cu un minim de tehnologii moderne. În această casă simplă, dar foarte interesantă, construită în formă de spirală, proprietarii au supravieţuit perfect acelor zile, în timp ce alţii au îngheţat în casele lor super-tehnice.

Rezidenţii aşezării ecologice se alimentează colectiv, ceea ce le permite să economisească o mulţime de timp şi de eforturi. Totodată, ei nu fac serviciu pe rînd, aşa cum se întîmplă în multe comunităţi cu o bucătărie colectivă. La bucătărie lucrează persoane care au o inclinaţie spre gătit şi munca lor este plătită. Pentru mîncare aici se plăteşte 7 euro 10 cenţi pe zi. Cu toate acestea, rezidenţii , care doresc, pot găti în casele lor. La bucătăria comună este oferită dieta vegetariană, dar în aşezare sunt şi vegani, şi rawfoodişti. Oamenii care folosesc carne, în aşezare, de asemenea, sunt, dar puţini şi cum mi se pare, fiind în aşezare, ei nu mănîncă carne.

Aşezarea are "Cercul prietenilor Ziben Linden", ceva de genul un club al fanilor, care numără aproximativ 300 de membri. Aceştia sunt oamenii care împărtăşesc ideile aşezării ecologice şi, uneori, vin în vizită. Ei plătesc cotizaţii de membru - 80 de euro pe an şi primesc ştiri şi un discount la participare la seminare şi alte evenimente.

În aşezare sunt trei cai frumoşi, bine îngrijiţi cu care se ară pămîntul şi o pereche de pisici gigante. Nu este neobişnuit să vezi aici un iepure (sălbatic, desigur). Şi o mulţime de păsări. Localitatea evaluează în mod regulat biodiversitatea în pădurile lor şi constată cu bucurie o creştere constantă a numărului de specii de floră şi faună.

 

Ecovillage "Ziben Linden", Germania, august 2011.

 

Sugestii cu privire la articol pot fi trimise pe adresa : Fedor-kovcheg@yandex.ru
Fedor Lazutin,
Regiunea Kaluga, Ecovillage Kovceg.

 

 

Sursa: eco-kovcheg.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 26 ianuarie 2012 15:31
Vizualizări: 2713

Citiţi de asemenea

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică? Criza energetică, preturile înalte la resurse ene...
630
Învăţînd să gîndească creativ şi incluzîndu-şi canalele de percepţie, omul capătă posibilitatea de a obţine o cantitat...
85849
Pentru producerea uleiului de palmier se foloseşte un soi special de palmier de Guineea. Acest produs este singurul ulei...
27356
  La înmulțirea plantelor din butași uneori apare problema de înrădăcinare. Pentru a accelera procesul, puteți recu...
39116