Efectul lui Kirlian desoperă sufletul obiectelor (Foto)
Efectul lui Kirlian desoperă sufletul obiectelor (Foto)
Efectul Kirlian - apariţia pe suprafaţa unui obiect, plasat în câmpul electric de înaltă frecvenţă, a strălucirii de plasmă la o descărcare electrică. Şi dacă mai simplu, este un efect, care stă la baza fotografiei de aură şi a biocâmpului. Efectul a fost descoperit încă în 1939 de fizioterapeutul Semion Davidovici Kirlian si soţia lui din Krasnodar.
O utilizare reuşită a efectului Kirlian a găsit fotograful din California Robert Bueltman. Datorită lui, el face poze care atârnă pe pereţii Muzeului de Artă de la Universitatea Yale, Universităţii Stanford, companiilor Adobe Systems, Bank of America, Xerox şi Nikon.
Robert lucrează în întuneric complet. Dlui lasă să treacă prin plantă, introdusă pe peliculă diapozitivă, o descărcare electrică de 80 000 de volţi, care provoacă efectul Kirlian, fixat pe fotografie. Câteva haşurări de lumină cu cabluri din fibră optică adăugă o aureolă albă fermecătoare. Fotograful poate face o sută de încercări înainte de a atinge rezultatul dorit. Acest proces este atât de complicat ca în zece ani au fost făcute doar 80 de picturi.