ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Efectul nociv al zgomotului asupra omuluiEfectul nociv al zgomotului asupra omului


În ultimul timp zgomotul a devenit un adevărat flagel pentru oraşe mari.

Şi acest lucru nu este surprinzător, deoarece cu dezvoltarea industriei şi tehnicii în birouri a apărut o mulţime de calculatoare, în atelierele - echipamente noi, iar arterele din megalopolisuri mari sunt aglomerate cu autoturisme grăbite. Faptul că zgomotul afectează sănătatea umană este dovedit de mult timp. Şi, din păcate, nu toată lumea înţelege efectul nociv al zgomotului permanent asupra omului.

Zgomotul desemnează orice sunete care interferează semnale utile, aceste sunete  au un efect iritant şi dăunător. Dacă vom evalua zgomotul ca un fenomen fizic, atunci putem spune că oscilaţiile corpurilor solide reprezintă unde de frecvenţă şi intensitate diferită. Omul este capabil să aude vibraţii, ale căror frecvenţă este de 16-20000 Hz.

Prin ce este dăunător  zgomotul? Efectul zgomotului asupra sănătăţii, desigur, depinde de timpul expunerii unei persoane, intensitatea sunetelor şi frecvenţa acestora. Este dovedit faptul că sunt mai dăunătoare sunetele continue, decât cele intense. Infrasunete sunt foarte periculoase, pentru că oamenii nici nu le simt. Sunete de o amplitudine de 3-5 Hz  pot cauza anxietate, dureri de cap şi dureri în coloana vertebrală. Acest lucru se întâmplă pentru că sunetele acestui spectru sonor coincid cu frecvenţa de rezonanţă a corpului uman. În general, prejudiciile cauzate de zgomot în oraşele mari, pot fi comparate cu impactul nociv pe care îl are asupra oamenilor mediul poluat din oraş.

Efectul zgomotului asupra sănătăţii umane poate fi diferit - de la o simplă iritaţie până la tulburări patologice grave ale organelor şi sistemelor interne. În primul rând, desigur, suferă auzul oamenilor. Volumul şi frecvenţa efectelor de sunet provoacă, în mod direct, dezvoltarea pierderii a auzului. Boala se dezvoltă treptat, astfel încât aveţi nevoie să vă protejaţi în avans de acest iritant. Din cauza  sunetelor puternice de înaltă frecvenţă în organele auditive apar modificări patologice ireversibile.

Efectul fonic nociv nu este limitat doar cu organele de auz. Iritantul sporit de zgomot afectează sistemul nervos uman, sistemul cardiovascular, cauzând excitări severe. Zgomotul sporit poate provoca insomnie, oboseală rapidă, agresivitate, afecta funcţia de reproducere şi contribui la tulburări psihice grave.

Efectele fonice  nocive asupra omului au chiar şi niveluri mici de sunete de la 40 – până la 70 dB. Există limitele admise de zgomot, care reprezintă un nivel acceptabil de zgomot la locul de muncă şi la domiciliu.

Dacă vom evalua factorii care afectează sănătatea umană în oraşele mari, zgomotul are, probabil, cel  mai important impact negativ asupra sănătăţii umane. Pentru a ne proteja împotriva efectelor nocive ale zgomotului ar trebui să reglementăm strict durata acestuia, compoziţia spectrală, intensitatea şi alte caracteristici. Acest obiectiv stă în faţa instituţiilor sanitare de igienă.

Este un păcat, dar până în prezent, din cauza impactului negativ al zgomotului, mulţi oameni solicită asistenţă în instituţiile medicale, cumpără medicamente. Şi aceste maladii nu sunt numai de caracter nervos, zgomotul contribuie la dezvoltarea altor maladii grave.

Nivelul de zgomot admis poate fi numit acela, care nu are un impact nociv asupra funcţiilor fiziologice ale organismului uman. Dacă zgomotul provoacă o iritare, dureri de cap şi pierderea auzului, atunci trebuie să luptăm cu acesta. Acasă se instalează izolarea fonică, la locul de muncă  trebuie să verificaţi nivelul de zgomot şi să ne adresăm administraţiei, iar farmacia online vă va ajuta la o livrare rapidă a  medicamentelor pentru durerile de cap la domiciliu.

 

 

Sursa: ecologico.ru

 

Joi, 27 octombrie 2011
Vizualizări: 32053

Citiţi de asemenea

Probabil că toată lumea a auzit despre grîul încolțit. Într-o zi de germinare în apă, puterea vitală a grîului crește ...
68
De ce acest lucru a fost păstrat secret atît de mult timp?Numeroase studii au demonstrat că lămîia are proprietăți ant...
62
Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
223
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
318