Efectul sau Fenomenul Gloria -spectrul Brocken (+Foto)
In acest fenomen, umbra unor obiecte sau persoane este proiectata pe un nor sau o zona cu ceata, astfel ca umbra apare mărita si se poate observa când obiectul (fiinta respectiva) se gaseste între astru (Soare) la apus sau la rasarit si un nor sau o zona cu ceata. Apare foarte rar. Gloria apare doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan: este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat. Umbra proiectată în jos este mărită foarte mult datorită diferenței de înălțime dintre poziția observatorului și cea a norului pe care este proiectată umbra acestuia.
Fenomenul Gloria apare doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan: este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat. Umbra proiectată în jos este mărită foarte mult datorită diferenței de înălțime dintre poziția observatorului și cea a norului pe care este proiectată umbra acestuia.
Numele de Glorie se referă la haloul de sfânt (i.e. aura colorată) ce se observă în jurul capului umbrei, iar numele de spectrul Brocken provine de la Vf. Brocken din munții Harz, Germania, în care a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării spectrului, ce apăreau deseori în acea zonă (termenul de spectru se referă la umbra mărită proiectată pe nor).
Acest fenomen mai poate fi întâlnit în literatură și sub numele de Cercul lui Ulloa sau Haloul lui Ulloa (după numele spaniolului Antonio de Ulloa y de Torre-Giral, un navigator, explorator și astronom din sec. al XVIII-lea). Numele de Cercul lui Ulloa este folosit uneori, în mod incorect, pentru a face referire la un alt fenomen optic ce apare în condiții de ceață, cunoscut sub denumirile de fogbow (i.e. curcubeul produs în condiții de ceață, colorat mai puțin intens decât cel ce apare după ploaie) sau white rainbow (i.e. curcubeul alb – un curcubeu de ceață având culorile atât de slab conturate, încât nu mai pot fi distinse de către ochiul observatorului uman).
sursa: fotovtcris.wordpress.com