ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?

 

Trecerea la energie"verde", ca principala modalitate de a îmbunătăţi ecologia planetei. Guvernele din ţările dezvoltate adoptă programe de dezvoltare şi de reglementare  a "energiei verde" şi cheltuiesc bugete de miliarde pentru realizarea lor. Pentru a atrage investiţii în ramură sunt acceptate programe de tarife speciale, sau "certificate verzi", care permit furnizorilor şi consumatorilor astfel de energii să primească bonusuri si venituri suplimentare.

"Arhitectura verde" ca o modalitate de a îmbunătăţi eficienţa consumului  energiei. La începutul anului 2008, cel puţin 43 de state au elaborat planuri pentru trecerea la surse de energie regenerabile. Ţările, care doresc să scape de dependenţă petroleră, de gaze şi cărbune până în 2011, planifică să obţină de la 5% până la 30% de energie electrică din hidroenergie, energie solară, eoliană, biomasă, etc. Cele mai ambiţioase planuri aparţin Austriei (până în 2010 78% din nevoile sale de energie electrică vor fi acoperite din sursele regenerabile), Suedia (60%) şi Letonia (49,3%).


Populaţia  Pamantului - "aproximativ 7 miliarde de oameni. Consumul energiei este în continuă creştere şi în prezent depăşeşte 13 miliarde de tone de echivalent petrol pe an sau o medie de ≈ 2 tone pentru o persoană pe an. Sau ≈ de 3 kW / persoană.

Proporţii comparative  ale energeticii umane

Puterea medie a muschilor de om - 100 ... 150 W / persoană. Având în vedere dezvoltarea  diverselor surse de energie, capacitatea de putere humană a crescut în medie de 30 de ori (3 kW / pers), în ţările dezvoltate - de sute de ori.

Fluxului de energie a radiatiei solare pe suprafaţa Pământului (în afara atmosferei 1,4 kW/m2) - 173 000 TW (173 1 012 kW), sau  în medie  25 MW pe persoana? Consumul  energiei de către populaţia Pământului, în total ≈ 1 / 10000 de energie, care vine spre Pământ de la radiatia solarîă. Cu toate acestea, consumul de energie a ajuns la aproximativ 50% din energia proceselor de fotosinteză (≈ 40 TW) care asigură viaţa pe Pământ, acest fapt  începe să afecteze negativ ecologia.

Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?

Cu  nivelul de consum al energiei deja atins, lumea întreagă şi ţările aparte nu pot şi nu trebuie să încerce să realizeze consumul de astăzi al energiei în ţările "bogate".

Cu populaţia mondială de aproximativ 7 miliarde de oameni, încercarea de a creşte amploarea consumului de energie pe persoană la nivelul mediu “al miliardului de aur” ar duce la necesitatea de a creşte producţia  energiei primare cel puţin de 3 ori, ceea ce în condiţiile de stabilizare a producţiei de combustibili fosili şi de constrângerile de mediu care în lumea în curs de dezvoltare, în mod evident, este imposibil şi neînţelept !
Ar trebui să se concentreze eforturile asupra îmbunătăţirii eficienţei energetice şi "diversificării resurselor de energie!

 

Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?

Intensitatea energetică a PIB


Intensitatea energetică a PIB în diferite ţări  - 1000 dolari (Sursa: KEY WORLD ENERGY STATISTICS, IEA, 2009)

Trebuie să se ţină cont de faptul că aceaste cifre doar, în mod indirect, caracterizează eficienţa energetică a ţării. Pentru descoperirea rezervelor existente de sporire a consumului energetic este necesară o analiză detaliată a structurii economice, echilibrului său de comerţ exterior, caracteristicilor climatice şi geografice, un studiu comparativ al eficienţei proceselor energetice şi al soldurilor în anumite sectoare ale economice, precum şi în regiuni.

Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?

Energetica este una dintre cauzele principale ale crizei economice globale, financiare şi politice

Distribuirea inegală a resurselor primare ecologice din intreaga lume, reducerea rezervelor combustibililor fosili,  preocuparea multor ţări de probleme de securitate energetică, însoţite de preocuparea tot mai mare a opiniei publice mondiale de schimbările climatic, cauzate de efectele nocive ale energiei tradiţionale asupra mediului, în mod inevitabil, trebuie să conducă la o schimbare semnificativă a bilanţul energetic al planetei deja în următorii zeci de ani şi la o reducere a ponderii consumului de petrol, gaze şi cărbune.
Ce le poate înlocui, în contextul creşterii absolute a consumului de energie?

 

Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?Resursele energetice de pe Pământ

În afară de resursele energetice organice omenirea dispune de resurse mari de energie nucleară ( fisiune şi fuziune) şi surse regenerabile de energie (SRE).
Se aşteaptă "renaşterea" energiei nucleare (cu anumite limite) şi deja are loc extinderea utilizării practice a energiei regenerabile.


Beneficiile Energiei regenerabile:

- gama largă; 
- resurselor regenerabile de energie de multe ori depăşesc nevoile existente ale regiunilor;
- distribuţia uniformă în întreaga lume şi disponibilitatea generală de un anumit tip de sursă;
- vastitatea;
- puritatea ecologică: nici emisii nocive, nici poluare termică a planetei.

Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?


Domeniile principale de utilizare a energiei SRE:

- Producerea energiei electrice;
- Producerea  căldurii şi a frigului;
- Producerea  combustibililor alternativi, în special, biocarburanţilor.

Se dezvoltă o gamă largă a diferitelor tehnologii de conversie a energiei, totodată aceeaşi surse de energie regenerabilă primară pot fi aplicate efectiv pentru a obţine diferite produse energetic utile.

SRE inovatoare:

-  Tehnologii de conversie termodinamică şi fotovoltaică directă a energiei solare în energie electrică;
- Tehnologii de aprovizionare cu apă caldă, încălzită la soare, de încălzire, uscare şi răcire prin utilizarea colectoarelor solare eficiente;
-  Tehnologii de conversie a energiei fluxurilor eoliene în energie electrică;
-  Tehnologii de încălzire geotermală şi producerea electricităţii;
- Tehnologii de prelucrare energetică a biomasei solide îpentru obţinerea combustibililor alternativi (brichete), lichizi şi gazoşi;
-  Tehnologii de conversie a fluxurilor de apă mici în energie electrică;
-  Tehnologii de conversie a mareelor şi a valurilor mării;
-  Tehnologii de folosire a căldurii naturale şi a deşeurilor de căldură industrială pentru  procesul de încălzire cu pompe de caldura.

Dezvoltarea energiei regenerabile este un factor important în modernizarea economică .

Energetica verde şi sectorul energetic din Rusia: o cale şi un singur scop?

Resursele energetice ale Pamantului


Lucrările privind energia regenerabilă în Rusia sunt marcate cu un premiu "Energia globală"


Începând cu anul 2003,  22  de câştigători din 9 state au primit premiul internaţional în domeniul energiei "Energia globală". Dintre acestea, 14 (64%) - pentru lucrări în domeniul energiei regenerabile.

Academicianul  V.E.Fortov – harta  rutieră pentru  strategia energetică a Rusiei până în 2030;

Academicianul P.E. Volkov - conceptul SRE în energetică electrică până în 2030;

Academicianul N.N. Ponomarev-Steppenwolf – conceptele  alternative ale strategiei de dezvoltare a energiei nucleare în Rusia până în 2050;

Academicianul  A.E. Sheindlin - programul Prezidiului Academiei de Ştiinţe din Rusia "Principiile fundamentale de dezvoltare a sistemelor energetice şi a tehnologiilor”;

Academician O.N. Favorschy - raportul privind "dezvoltarea inovatoare a sectorului energetic din Rusia până în 2030".

Concluzii

- Energia regenerabilă este foarte promiţătoare, inovatoare şi  eficientă, dar necesită, de obicei, sprijinul din partea statului şi a organismelor regionale. Până în 2020, contribuţia  SRE în producerea energiei electrice în Rusia ar trebui să crească de la 1% la 4,5%.

- Tehnologii de folosire SRE sunt diferite şi metode standarde de rezovare şi de calcul încă nu sunt îdisponibile, fapt care necesită atragerea specialiştilor calificaţi atât pentru justificarea deciziilor de proiectare, cât şi pentru proiectarea sistemelor. Este strict necesară crearea obiectivelor demonstrative în regiunile din Rusia.

- O prioritate pentru condiţiile din Rusia este dezvoltarea sistemelor autonome de energie electrică şi furnizarea agentului termic pentru consumatorii din zonele îndepărtate (2/3 din ţară cu o populatie de aproximativ 20 milioane de oameni.)

- Utilizarea energiei regenerabile în reţeaua energetică din Rusia cu un sprijin din partea statului este promiţătoare, în special, pentru regiunile cu deficitul energiei şi pentru regiuni din impas energetic.


Autorul raportului: Directorul executiv al fundaţiei “Energia globală” Igor  Lobovskoi.

Raportul a fost audiat în cadrul Primului  Forum Internaţional al Institulului Adam Smith "Eficienţa energetică în Rusia" (iunie 22-24, Moscova, Hotel Marriott Grand).

 

 

Sursă

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 08 septembrie 2010 10:31
Vizualizări: 5955

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
79
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
80
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
85
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
80