ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energia solară în Rusia şi în toată lumeaEnergia solară în Rusia şi în toată lumea


Consumul total de energie la nivel mondial în perioada 1990 - 2007 a crescut cu 40%. Se estimează că în perioada 2007 – 2035 creşterea consumului de energie se va mări la jumătate, 739 BTU (British thermal unit, prescurtat BTU sau Btu: unitate de măsură pentru energie – trad.) Volumul pieţei energiei solare în perioada 2008 – 2018 va creşte de 2,5 ori, iar puterea va spori de 5 ori. În Rusia, volumul de investiţii în energetică până în 2030 va constitui $ 572-888 miliarde la preţuri din 2007.

Principalii consumatori de energie sunt Statele Unite, China, Rusia şi  India. SUA cheltuie a cincea parte din consumul total de energie - 21%, cota Chinei - 16%, Rusiei - 6%, Indiei - 5%. Se preconizează că în viitor componenţa liderilor nu se va schimba în mod semnificativ.

 

Energia solară în Rusia şi în toată lumea

 

Tendinţa de a dezvolta surse de energie alternative se realizează prin acorduri şi acte internaţionale, astfel printre obiectivele principale de Dezvoltare a Mileniului ale ONU figurează asigurarea unui mediu durabil. Obiectivele: integrarea principiilor dezvoltării ecologice durabile în strategiile şi programele naţionale şi reducerea pierderii resurselor naturale.

Căile de rezolvare ale problemelor cu privire la schimbarea climei:

  • reducerea emisiilor de dioxid de carbon;
  • conservarea ecologiei, pădurilor;
  • eficienţa energetică.


Volumul de piaţă a tehnologiilor de bază de energie alternativă în 2018 comparativ cu anul 2008 va spori de aproape 3 ori (creşterea ar putea ajunge la 64%). Creşterea pieţei energiei solare va constitui 63%, eoliene - 63%, biocombustibilului - 67%.

 

Energia solară în Rusia şi în toată lumea

 

Viitorul energiei regenerabile în întregime depinde de sprijinul guvernamental puternic - reducerea tarifelor, stimulente fiscale, coeficient pentru cote de piaţă.

Trăsăturile caracteristice ale economiei ruse - nivelul tehnologic scăzut şi stilul de viaţă al populaţiei şi al afacerilor este extrem de risipitor. În consecinţă cheltuieli mari de energie şi de resurse. Baza energeticii moderne din Rusia fac:

  • centrale electrice termice - 67%
  • centrale hidroelectrice - 15%
  • energia nucleară - 17%
  • resurse de energie reginerabile - 1%

 

Structura consumului de energie în Rusia diferă mult de structura globală a consumului. În Rusia se introduc activ biocentrale electrice termice (62% faţă de nivelul mondial de 12%) şi centrale hidroelectrice mici (33% faţă de 6%). Totodată, aproape complet nu se dezvoltă energia eoliană şi solară.

 

Energia solară în Rusia şi în toată lumea

 

Energia solară este unul dintre domeniile de energie alternativă. Potrivit tendinţelor globale, în medie, începând cu anul 2000, tendinţa de creştere anuală a capacităţilor de module solare constituie 37%, totodată, între 2006 şi 2009 această cifră a sporit mai mult de trei ori.

 

Energia solară în Rusia şi în toată lumea

 

Majoritatea producătorilor de module solare sunt situaţi în Asia, China, Taiwan şi Japonia. În 2010, 8 din 12 lideri au fost producători chinezi sau taiwanezi. Cel mai mare volum al livrărilor de celule solare aparţine companiei JASolar. Cea mai mare rată de creştere printre producătorii celulelor solare din Taiwan revine companiei MotechIndustries, urmată de - la JASolari TrinaSolar.

Cel mai mare volum din piaţa mondială a celulelor fotovoltaice aparţine Europei - aproximativ 70% din capacitatea totală instalată (aproape 16 GW la sfârşitul anului 2009). După estimările EPIA, acum în Europa, mai mult de 3 milioane de gospodării primesc energie electrică de la panouri solare. Până la sfârşitul anului 2009, valoarea totală a capacităţilor solare instalate în Europa a crescut până la 16 GW, iar în lume - aproape până la 23 GW.

Exporturile din Rusia sunt constituite din panouri solare, asamblate sau neasamblate în module, pe baza de siliciului, mono silicon, precum şi plachete din siliciu. Principalele ţări în care produsele din Rusia sunt exportate - Germania şi Republica Cehă.

 

Energia solară în Rusia şi în toată lumea

 

Structura importului panourilor solare în Rusia pentru primele 9 luni ale anului 2010, din ţările de origine, %.
Printre proiectele investiţionale putem menţiona programul pentru energia regenerabilă în FR - Diviziunea investiţională a Băncii Mondiale, Corporaţia Internaţională Financiară IFC. În decembrie 2010, a fost anunţată lansarea unui program cu investiţii de 150 milioane de dolari.


Autor: T.V. Kazanţev, compania AS MARKETING

Sursa: rf-energy.ru cu link pe Energyland.info

Sâmbătă, 18 iunie 2011
Vizualizări: 3448

Citiţi de asemenea

Cuptorul rusesc este un fenomen unic al culturii materiale slave de est, cel mai viu simbol al spiritului rus - minuțioz...
93
Combinația acestor componente face minuni!Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, petele pigmentare se formează ...
305
O prietenă mi-a povestit recent despre o scenă oribilă care a avut loc în casa lor după ce fiica ei a recunoscut că este...
63
Această structură are o vechime de 3000 de ani și este situată în orașul Gonabad. (Iranul modern)Kyariz este considerată...
237