ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energia vântului favorabil
 

Folosirea energiei eoliene este unul dintre cele mai promițătoare domenii din energia modernă. Centralele eoliene din Rusia produc 8,5 miliarde de kW/h, ceea ce este mai puțin de 1% din total, dar experții estimează o creștere la 4,5% până în 2020.
La prima vedere proiectarea turbinelor eoliene este mai ușoară decât altor centrale electrice, dar utilizarea schemei clasice cu lame gigantice (anvergura până la 140 de metri) impune o serie de restricții:
În primul rând, infrasunetele afectează în mod negativ cei din jur.
În al doilea rând, turbinele eoliene sunt periculoase pentru păsări.
În al treilea rând, este necesară orientarea paletelor în direcția vântului, iar curenții de aer bat deseori în direcții diferite.
În al patrulea rând, în timpul unei furtuni lamele pot fi deteriorate, prin urmare există o limitare strictă în diametrul lamelor și în capacitatea pe unitate instalată (până la 10 MW).
În al cincilea rând, pentru fabricarea lamelor mari sunt necesare materiale compozite scumpe, ceea ce crește costul energiei electrice produse.

Inginerii  de la compania Societatea pe acțiuni de tip închis "Aerogrin" din Irkutsk oferă o soluție perfectă – a "încătușa" vântul într-o construcție aerodinamică futuristă care elimină toate dezavantajele de mai sus ale fermelor eoliene moderne. Proiectul a fost brevetat în Germania și a intrat în finala concursului GenerationS la categoria tehnologii curate (CleanTech). Instalațiile care sunt capabile să reziste la uragan au trezit deja interesul oamenilor de afaceri din Kazahstan și Mongolia. Directorul tehnic al proiectului, Iurie Kriulin, relatează despre invenția sa:
Este suficient să ne uităm la instalație pentru a ghici cum funcționează. Vântul este canalizat în partea interioară a structurii prin carenajul lateral silențios, situat de pe ambele părți, unde el este întâlnit de aeroturbina ușoară, instalată paralel de pământ. Lamele sale scurte sub influența fluxului de aer se rotesc și pornesc generatorul  electric. "Acoperișul" instalației este o aripă aerodinamică sub formă de disc, asemănătoare cu pălăria unei ciuperci, care nu numai că protejează întreaga structura de vreme rea (ploaia cu zăpadă, grindină, uragan), dar și creează descărcarea necesară pentru organizarea mișcării aerului. În viitor pe acoperiș vor fi instalate panouri solare pentru a genera mai multă energie electrică.
Diferența principală față de soluțiile existente - siguranța aproape completă pentru mediul înconjurător și abilitatea de a utiliza turbina la un vânt mic (1 m / s), precum și în condițiile de vânt puternic (până la 30 m / s - "furtuna" pe scara Beaufort). Turbinele eoliene cu trei palete funcționează în intervalul 2-15 m / s.
În prezent  noi am fabricat două turbine eoliene aerodinamice de probă AeroGreen cu un diametru de 1 metru. Ele au demonstrat în mod convingător avantajele conceptului nostru în industria eoliană în comparație cu turbinele eoliene moderne care sunt promovate în mod activ în ultimii ani pe piața energiei eoliene la nivel global.

Participarea la concurs GenerationS și aderarea la primele zece proiecte din Rusia în cadrul programului ecologic internațional CleanTech Rusia-2014 este, cu siguranță, prestigioasă. Să sperăm că acum vom avea acces la fonduri de investiții pentru pregătirea și crearea produsului inovator pentru piață.

Энергия попутного ветра

 

Sursa

Miercuri, 09 iulie 2014
Vizualizări: 1936

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
22
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
21
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
92
Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
46