Energie regenerabilă din plante vii

/ Vizionări: 4116

растения производят электричество

 

Maşina electrică poate fi încărcată direct de la peluză, casa poate fi încălzită de la acoperişul verde de deasupra ei, iar străzile pot fi iluminate noaptea de LED-uri alimentate cu energie obţinută de la plantele vii. Ideea le aparţine unor cercetători olandezi care au inventat tehnologia Plant-e cu ajutorul căreia plantele vii pot genera electricitate.

Poluarea electricǎ
Poluarea electricǎ

Mulţi cercetători se află încă în căutarea unei metode prin care energia să fie generată din surse inepuizabile şi nepoluante. Fondatorii Plant-e se pare că au găsit o variantă de răspuns obţinând energie curată din plantele vii şi utilizând-o pentru oameni. Tehnologia dezvoltată de Plant-e se bazează pe procesul natural de fotosinteză, este sigură şi pentru mediul înconjurător, şi pentru plante şi poate fi folosită oriunde cresc plante, de la acoperişuri verzi până la peluze sau plantaţii de orez.

Prin fotosinteză plantele produc substanțe organice. O parte din aceste substanţe este folosită pentru dezvoltarea plantei, dar o parte semnificativă nu le este necesară şi se duce în sol prin rădăcini. În jurul rădăcinilor se află microorganisme care descompun compuşii organici în energie. În timpul acestui proces electronii sunt eliberaţi sub formă de reziduuri, scriu cercetătorii pe site-ul lor.

Cu ajutorul unui electrod special aceşti electroni pot fi transformaţi în electricitate. Cercetările arată că dezvoltarea plantei nu este afectată de procesul prin care se ”recoltează” energie de la rădăcina sa şi, astfel, în timp ce planta creşte poate produce şi electricitate ce poate fi folosită în diverse moduri pentru nevoile umane. Fondatorii Plant-e speră că tehnologia va fi utilizată în curând pentru a furniza energie în regiunile sărace ale lumii unde cresc însă din abundenţă plante, cum ar fi orezăriile, sau în apropierea zonelor umede unde vegetaţia este luxuriantă.

 

Sursa: green-report.ro