Erorile răspîndite în construirea unei case din lemn tăiat manual
Construirea unei case de lemn se efectuează în mai multe etape.
Prima – colectarea lemnului.
A doua – instalarea cadrului pe fundaţia gata a casei.
A treia - finisaj şi predarea casei finisate.
Prima etapă: de regulă, lemnul se taie de o echipă din 3 - 5 persoane, din care, cel puţin două, trebuie să fie tîmplari calificaţi. Ei au grijă de colţuri, ceilalţi sunt angajaţi în lucrările auxiliare: cioplesc buştenii, fac canale, deci îndeplinesc o muncă mai puţin calificată. Niciodată nu cumpăraţi buşteni, care au stat mai mult de un an la ei, de regulă, o parte de coronament este deja aproape de putrezire.
Dacă un astfel de stîlp va fi prelucrat cu o soluţie specială, acesta va avea un aspect comercial, însă calitatea carcasei va rămîne foarte scăzută şi casa din lemn nu va rezista mult timp.
Casa asamblată trebuie să stea fără acoperiş, cel puţin şase luni, în dependenţă de timp.
- Nici într-un caz nu se recomandă să folosiţi cuie. O astfel de casă asamblată după o tehnologie ”nouă”, peste un an ar trebui să fie demontată şi în unele cazuri cu canalele refăcute (şanţuri de îmbinare). Utilizarea cuielor este inadmisibilă!
- Nici într-un caz nu acoperiţi pereţii sau terasa. Unele firme sau dulgheri spun că folosesc tehnologiile noi. Sunt nişte basme. Pe parcursul unui mileniu, nu au fost dezvoltate nici-o tehnologie nouă. La o casă de lemn în formă de cutie, cu un acoperiş şi un fronton nerealizat din buştenii tăiaţi manual , puteţi placa frontonul de la etajul unu, lăsînd parterul intact şi instalînd oberlihturi pe fronton, dacă frontonul este realizat din lemn tăiat manual, nu puteţi face acest lucru, casa trebuie să stea neacoperită, cel puţin, o jumătate de an. Evitaţi constructorii care propun să construiască o casă din lemn tăiat manual în 27 - 30 de zile. Pe fotografia 4 este prezentată o casă, cu o terasă construită fără a aştepta tasarea pereţilor.
- Nu tăiaţi goluri pentru uşi sau ferestre. În acele locuri în care aveţi de gînd să instalaţi ferestrele şi uşa, poate fi tăiată doar o mica fereastră pentru aerisire.
- Unii meşteri la această etapă fac pardoseala sau atîrnă tavanul, explicînd proprietarilor că nici podeaua, nici plafonul nu vor împiedica la tasarea casei. Este strict interzis! Dacă podeaua şi tavanul sunt construite, acest lucru face dificilă ventilaţia şi duce la aburirea casei, pe pereţii din interiorul casei pot apărea mucegai sau ciuperci.
- Acoperişul se realizează numai din ruberoid. Dacă vom acoperi casa cu materiale scumpe, o putem pierde. Ulterior ruberoidul poate fi folosit pentru amenajarea unui subsol.
- Pentru produsele de tîmplărie utilizate în construcţia casei din lemn tăiat manual, sunt impuse cerinţe stricte. Unităţi de ferestre, care într-o gamă largă sunt vîndute la pieţele şi în magazinele moderne, nu sunt potrivite pentru construirea unei astfel de case. Deoarece grosimea blocurilor nu trebuie să fie mai mică de 10 cm, ceea ce nu permite ramelor de ferestre şi de uşi să se deformeze la călăfătuirea secundară a casei.
Autor: Alekseev, Ivan, directorul SRL "RUSDEM", www.rusdom.ru
Sursa: gazeta.rodpomestye.info