ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)


Eucaliptul curcubeu (Eucalyptus deglupta) poate fi găsit doar în emisfera nordică. Înălţimea lui atinge până la 70 de metri, dar aceasta nu este singura sa trăsătura distinctivă. Coaja lui este vopsită în toate culorile curcubeului, parcă care ar fi o operă de artă. Şi este adevărat: verde, galben, portocaliu, violet  se privesc pe copac, cel puţin, neobişnuit. Turiştii din întreaga lume vin să se uite la această minune a naturii.

Calitatea extraordinară a acestui copac se datorează faptului că diferite zone de scoarţă ale copacului se decojesc în diferite perioade de timp. Culorile diferite sunt o indicaţie a vârstei crustei. Culoarea verde aprinsă, de exemplu, indică crusta, pierdută recent. Cu timpul  coaja devine mai inchisă şi schimbă culoarea de la albastru la violet şi apoi ajunge la un maro şi culori portocaliu. În final, se formează un fel de camuflaj natural.

Probabil, credeţi că un astfel de copac neobişnuit ar trebui să fie protejat de stat, dar nu este aşa. Peste tot în lume  eucaliptul curcubeu este tăiat în scopul prelucrării pentru a obţine un material special pentru a crea hârtie albă de înaltă calitate. Din păcate, acest  copac este cel mai potrivit pentru acest scop. Procesul de fabricare a hârtiei este o prelucrare chimică sau mecanică a lemnului de eucalipt într-un material fibros uscat, care ulterior se înmoaie în apă.

Din păcate, utilizarea componentelor acestui copac în ultimii ani, doar a crescut. Numai 16% de copaci au fost cultivate, in mod special, pentru reciclare. Pădurea adultă -  9 la suta, 16 la suta sunt  copaci, cultivate in mod special, dar 75% sunt eucalipţi prelucraţi, deci sunt păduri de generaţia a treia şi mai în vârstă. Pădurile trebuie să crească de mai multe decenii,  ca apoi să fie distruse, pur si simplu, pentru hârtie, care, la rândul său, va fi folosită pentru nevoile imediate umane, şi apoi va deveni, de asemenea, deşeuri.

În ultimii ani, conducerea ţărilor, în care creşte eucaliptul curcubeu,  precum Malaezia, China, Sri Lanka, Indonezia, Filipine, Papua Noua Guinee şi ţările din America de Sud a început să acorde mai multă atenţie protecţiei acestor copaci frumoşi.

 

Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)

Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)

Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)

Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)

Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)

Eucaliptul curcubeu. Arborele multicolor (Foto)

 

 

Sursa

Luni, 25 octombrie 2010
Vizualizări: 15573

Citiţi de asemenea

Peșterile cu  viermi luminoși sînt împrăștiate peste tot în lume.Cerul de noapte sub pămînt este uimitor, datorită ...
37
Tippy din Africa. Istoria incredibilă a unei fetițe!Povestea acestei fete este cunoscută în întreaga lume. Nu am putut r...
82
Programul de tranziție a civilizației umane de la epoca industrială la cea digitală, care a început la începutul anului ...
63
Am decis să petrecem aceste zile de vară într-un loc frumos, în rezervația naturală Țîpova, printre stînci și cascade....
72