EuropaCity — tehnici de construcție hibrid și design peisagistic într-o suburbie a Parisului (+Video)
Cîndva oamenii tindeau să se aşeze cu traiul în marile orașe. La fel ca cele mai multe dintre animale, noi ne simțim mai confortabil într-o ceată mai mare. Dar, cu timpul, a devenit clar că viața urbană sub forma ei actuală are mai multe dezavantaje decît avantaje. A început procesul invers, acum metropolele elaborează proiecte care ar putea apropia locuitorii de natură.
Concursul proiectelor arhitecturale ale Centrului de comerț, cultură și divertisment din suburbiile capitalei franceze l-a cîștigat compania Bjarke Ingels Group (BIG). Proiectul acesteia EuropaCity aminteşte locul accidentului unui OZN străvechi, acoperit cu plantaţii verzi.
Pentru construcţia posibilă a fost ales u teren dintre Paris și Roissy, în apropiere de Aeroportul Charles de Gaulle. Vizual EuropaCity reprezintă un parc deluros cu o suprafaţă de 80 de hectare, unde pe terenul ondulat se pot întrezări careva structuri distruse.
În ciuda analogiei cu buncherele militare de "sub pămănt" nu se planifică a fi construite puncte strategice de comandă, ci zone comerciale și spaţii culturale şi pentru recreere. Marginile acoperişului clădirii trec armonios în peisajul înconjurător. Întreaga zonă din afară reprezintă un parc verde pentru plimbări.
Denumirea de EuropaCity a fost aleasă pentru a reflecta mai bine "sufletul" european al proiectului. Sînt preconizate cinci zone diferite, fiecare dintre ele va corespunde unei anumite regiuni tematice a Europei.
Proiectul este poziționat de către BIG ca un obiect al dezvoltării durabile, un "laborator al tehnologiilor durabile și o vitrină de stimulare a vivacităţii soluțiilor tehnologice verzi, care nu numai că economisesc energia, ci, de asemenea, îmbunătăţesc calitatea mediului urban".
Pentru asigurarea obiectului cu energie se preconizează utilizarea soarelui, energiei geotermale şi biocombustibililor. Fiecare dintre zonele EuropaCity va folosi sursa lui regenerabilă de energie.
La dispoziţia pietonilor și bicicliștilor vor fi puse aleile circulare late, pe unele dintre care va merge şi transportul public electric, în special, transportul pe şine, cu cabine compacte pentru familii și grupuri nu foarte mari .
Menţinerea unei temperaturi confortabile în încăperi și consumul energiei termice va fi gestionat de un sistem special. Energia termică în exces va fi utilizată pentru nevoile casnice și industriale, cum ar fi spre exemplu încălzirea piscinelor. Pentru irigarea parcurilor și spațiilor verzi este preconizată utilizarea apelor de scurgere.
În comunicatul de presă al BIG se menţionează că EuropaCity "îmbină cu succes un mediu urban dens cu peisaje deschise, concentrînd într-un singur loc potențialul urban cu cel verde". Proiectul va deveni un hibrid experimental între urbanism și design peisagistic.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net dupa materialele BIG