Excursie la eco-aşezare de pe insula din Suedia (iulie 2009)

/ Vizionări: 11432

Excursie la eco-aşezare de pe insula din Suedia (iulie 2009)

În ultimul timp, tot mai mulţi oameni rămân nemulţumiţi de viaţa lor şi, căzând pe gânduri, ajung la concluzia că în societatea noastră este foarte mult "gunoi". Tot felul de muncă inutilă, gunoiul ecologic şi informaţional. Desigur, acest lucru depinde foarte mult de diverşi factori. De exemplu, în ce ţară, oraş, sau regiune, locuiţi. Cu toate acestea, totul este interconectat, şi chiar şi ţările cele mai bogate depind de vecinii lor şi însuşesc "cultura de consum a Occidentului".

 

Excursie la eco-aşezare de pe insula din Suedia

O excursie cu Est & Oriental Express (Foto)
O excursie cu Est & Oriental Express (Foto)

Există diferite tipuri de aşezări: izolate şi deschise, ideologice şi  ecologice, sate şi comune. Mai jos vom vorbi despre «Suderbyn EkoBo» aşezare ecologică deschisă, situată pe o insulă frumoasă Gotland din Suedia. Populaţia din Visby - principalul oraş pe Gotlang numără doar aproximativ 20.000 de oameni, însă pe parcursul anului pe insulă vin 700.000-800.000 de turisti, şi asta, în ciuda faptului că sezonul turistic de vârf durează doar două luni - iulie şi august.

Caracteristica principală a localităţii este că aceasta e ecologică şi  foloseşte metode de permacultură.

Permacultura - o modalitate de existenţă umană în armonie cu natura. Sistemul designului, care are drept scop organizarea spaţiului, ocupat de oameni, se bazează pe modele ecologic oportune.

Acest termen a fost introdus de Bill Mollison. Cuvântul nu numai că este o abreviatură de la "agricultura pe termen lung" (în engleză – permanent agriculture), dar, de asemenea, determină sensul de  „cultură pe termen lung”, deoarece în absenţa unei baze agricole corespunzătoare şi eticii de exploatare a terenurilor agricole, cultura nu poate exista o lungă perioadă de timp. Dacă vom spune pe scurt, permacultura este un sistem în care, oamenii, respectând natura, ajută acesteia şi primesc în schimb daruri generoase.

 

Excursie la eco-aşezare de pe insula din Suedia

Excursie la eco-aşezare de pe insula din Suedia

În căutarea unui liman, sau o viziune alternativă asupra susținerii populației în perioadă de criză
În căutarea unui liman, sau o viziune alternativă asupra susținerii populației în perioadă de criză

Teritoriul aşezării este protejat împotriva vântului cu pereţii din lut. Pe astfel de adăposturi din pământ sunt cultivate, de asemenea, şi copaci.

Pe teritoriu există patru baraje, în care, în viitorul apropiat, se planifică creşterea racilor. În baraje vor fi instalate sisteme de irigare, baraje pot fi, de asemenea, folosite pentru obţinerea energiei.

Printre alte lucruri, în aşezare se planifică construcţia unei case comune, unde toată lumea s-ar putea aduna pentru gătit şi o masă comună. Cred că este o idee bună, cu condiţia că ceilalţi participanţi vor avea, de asemenea, o bucătărie proprie. Încă o dată vreau să spun că suntem cu toţii diferiţi. Şi eu, personal, uneori vreau să fiu singur sau cu familia mea.

 

Excursie la eco-aşezare de pe insula din Suedia

 

În general, oamenii consumă legume cultivate pe terenul aşezării, dar pot mânca şi produse de la magazin. Carne şi peşte, de asemenea, pot fi, pe masă, dar rareori. Coloniştii nu doresc să încurajeze fabrici de carne.

Despre alcool, nimeni nici nu pomeneşte, dar la sărbători uneori poate fi.

În principiu, nu am văzut nici un fel de restricţii, dar, de asemenea, nu am văzut şi vice-versa.

Totul în aşezare se organizează astfel, încât oamenii ar putea exista în armonie cu natura. Şi pentru ca "natura" să evolueze rapid, să hrănească şi să bucure omul, de bun început oamenii ar trebui să aibă grijă de ea. Prin urmare, locuitorii din aşezare creează condiţii în care natura ar putea exista independent şi  mulţumi asistenţii ei.

 

Excursie la eco-aşezare de pe insula din Suedia

«NEVO-EKOVILLE»: experienţa creării unei eco-aşezări durabile
«NEVO-EKOVILLE»: experienţa creării unei eco-aşezări durabile

Baraje şi adăposturi de lut, şi chiar pături, realizate în formă de spirală,  compostul special, gunoiul, care este separat cu grijă şi utilizat după posibilităţi. Sunt, de asemenea, astfel de lucruri unice, cum ar fi uscătoria pentru fructe, transformatorul de energie solară şi velomobilul.

Uscătoria de fructe  este o invenţie destul de interesantă. Soarele este atras din partea din spate de culoarea neagră prin sticlă şi aerul cald se ridică în sus, unde în straturi stau fructe şi legume. Aerul cald se simte, chiar şi la apropierea palmei.

Transformatorul de energie solară poate fi utilizat pentru gătit, încălzirea apei şi alte nevoi.

Deşeurile sunt sortate în şase diviziuni.

În plus, în aşezare sunt izvoare cu apă curată, încăperi auxiliare, locul pentru gratar, locul pentru întâlniri, liziera pădurii pentru picnic, sala pentru discuţii, locuri foarte potrivite pentru yoga şi meditaţie şi aşa-numitul portal.

Este de remarcat faptul că viitoarele realizări ale aşezării sunt discutate de participanţi în cadrul reuniunilor respective.

 

 

Sursa


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137