Există alternative. Plantele energetice pot fi folosite la încălzirea locuinţelor (+Video)
Cercetătorii moldoveni sunt în căutarea soluţiilor pentru a înlocui combustibilul scump, de import, cu resurse energetice netradiţionale. Savanţii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Ştiinţe au constatat că plantele energetice sunt cele care pot fi folosite la încălzirea locuinţelor.
În Moldova a apărut deja prima plantaţie de Miscanthus giganteus, căruia i se mai spune stuf chinezesc sau iarba elefantului. Este o plantă care poate fi transformată în combustibil. De pe un hectar pot fi obţinute 20 de tone de biomasă capabilă să înlocuiască 12 tone de cărbune. Iar combustibilul obţinut este mai ecologic şi mai rentabil decât aurul negru.
"Este o cultură răspăndită în țările Europene, este cultura energetică. Și pe ani ce trece ocupă mai mari și mai mari suprafețe din cauză că carbunele, gazele naturale și altele componente energetice sunt limitate", a explicat directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Vasilie Botnari.
Dacă este irigată şi îngrijită în mod corespunzător, iarba elefantului creşte până la trei metri înălţime. Materialul săditor a fost pregătit la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor prin metoda înmulțirii plantelor prin culturi in vitro, căreia i se mai spune şi micropropagare. În ţara noastră poate fi cultivată în masă şi Paulownia fortunei, un arbore cu o creștere foarte rapidă.
"Cultivare în vitro Paulownia reprezintă un proces în mai multe etape de introducere a culturii, sterilizarea şi mineralizarea, după care merge propagarea propriu-zisă, ce dezvoltă mai mult lăstari", şeful laboratorului Biotehnologii Vegetale, Svetlana Smerea.
Pentru că are un lemn tare dar uşor, Paulownia mai este numită arborele de aluminiu. Şi doar în cinci ani, ea se transformă într-un gigant de 20 de metri.
Prima plantaţie de Paulownia va fi înfiinţată în anul viitor. Pregătirea materialului săditor a fost comandată Institului de o companie privată. Implementarea proiectului costă 230 de mii de lei.