ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Experienţa radicală: 16 ani fără bani
Interviul cu o femeie germană de 69 de ani, Heidemarie Schvermer, care mai mult de 15 ani trăieşte fără nici un ban şi spune că în sfîrşit a aflat ce înseamnă o viaţă plină, liberă şi fericită.

Pe 1 mai 1996, o rezidentă a oraşului Dortmund de 54 de ani, reuşită şi bogată, pedagog şi psihoterapeut de profesie, şi-a anulat contul său bancar, a împărţit banii şi bunuri celor nevoiaşi şi a părăsit casa şi a plecat în "flotare liberă" cu o singură valiză, în care a pus cîteva obiecte şi fotografii personale. Iniţial, ea a planificat să se menţină fără pungă şi contul bancar timp de un an, dar experienţa a fost atît de reuşită că Heidemarie a decis ca niciodată să nu se întoarcă la viaţa precedentă"normală".

De atunci, ea călătoreşte prin Europa, deplasîndu-se din loc în loc, scrie cărţi, citeşte prelegeri, relatează tuturor despre experienţa ei, şi pentru toate necesare pentru viaţă plăteşte cu munca conform "barter-ului". Pentru acoperiş deasupra capului, ea plăteşte cu servicii casnice, alimente le cîştigă, făcînd curăţenie în supermarket-uri, coaforilor plăteşte, plimbînd câinii lor sau furnizînd alte servicii necesare şi aşa mai departe. Atunci cînd o universitate europeană sau o asociaţie publică o invită să vorbească despre experienţa ei unică, împreună cu invitaţie ea primeşte bilete pentru transport. Hainele, de asemenea, ea le primeşte prin barter - de fapt, cu organizarea clubului barter în oraşul ei natal Dortmund şi a început totul: văzînd cum se răspîndeşte această iniţiativă socială, Heidemarie a înţeles că ar putea trăi fără nici un ban.

Guvernul lunar transferă lui Heidemarie o pensie în mărime de 800 de euro ca fostei profesoare, însă pensionara donează banii străinilor şi persoanelor necunoscute, care au nevoie de ei mai mult decît ea. Onorariul primit de la editură pentru prima sa carte, Schvermer, de asemenea, l-a împărţit printre nevoiaşi. Unica asigurare în caz de urgenţă, care şi-a permis această doamnă curajoasă – o bancnotă de 200 de euro, pe care ea o ţine în poşetă. Potrivit spuselor Frau Schvermer, pentru toţi cei 15 ani ea niciodată nu a avut nevoie de aceşti bani.

Corespondent la "Kalkalist", Itai Lahat a găsit eroina în oraşul Hameln, unde ea a petrecut vara, lucrînd asupra cărţii sale şi convertind orăşenii în "credinţa" ei. Jurnalistul s-a convins că, în chipul lui Heidemarie nu este nimic ce ar reaminti în depărtare lipsa de adăpost sau sărăcie: o femeie sănătoasă, elegantă şi bine îngrijită, cu un zîmbet constant pe faţă. Ea nu se îngrijorează de nimic şi nu se teme de nimic: la întrebarea reporterului, cum totuşi ea va întîlni bătrîneţea fără economii şi asigurări, Schvermer a răspuns că speră să rămînă în formă pînă la sfîrşitul vieţii, dar dacă forţele o vor părăsi, şi îi va fi greu să călătorească din loc în loc, ea va putea primi adăpost la cei doi copii ai ei, care îşi iubesc mama şi respectă convingerile ei. Copiilor, la fel ca şi altcuiva, femeia are de gînd să plătească pentru adăpost cu munca ei.

Care este sensul acestui experiment radical? Heidemarie explică că mereu o chinuia întrebarea: de ce într-o societate modernă, banii au devenit măsura principală pentru toate celelalte valori? De ce cu banii se măsoară demnitatea umană şi viaţa însăşi? Femeia înţelege perfect cît de multe lucruri au fost create de economia monetară, cît este de mare potenţialul ei creativ, şi nu crede că toţi ar trebui să-i urmeze exemplul, renunţînd la bani. Cu toate acestea, Heidemarie este convinsă că experienţa de viaţă fără bani, întoarcerea temporară la un schimb natural ar putea extinde conştiinţa oamenilor,eliberîndui de temeri iraţionale şi deformare profunde în sistemului de valori care s-au acumulat în interiorul civilizaţiei capitaliste moderne.

Patru ani în urmă, "Deutsche Welle" a vorbit despre Heidemarie ca un nostimada european, femeie excentrică, care şi-a a găsit un remediu neobişnuit pentru plictiseală. Dar cu începutul crizei financiare şi creşterea mişcărilor de protest sociale Heidemarie obţine tot mai mulţi ascultători şi urmaşi interesaţi care sunt gata să-şi "extinde conştiinţa" prin refuzul temporar la bani.

 

 

Sursa: news.israelinfo.ru

 

Luni, 26 decembrie 2011
Vizualizări: 1807

Citiţi de asemenea

Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
95
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
412
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
545
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
399