ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Farmecul modestiei de fată
 

Povestea unei profesoare tinere care s-a confruntat cu o educație tradițională și corectă, rară în prezent, care insuflă fetelor modestie și sârguință. Un tatăl sever, dar just, este perceput de societatea bolnavă ca un tiran și un despot.
În  clasa a 4-a învață Mașa – o fată dintr-o familie numeroasă. Ea este cea mai mare dintre cei patru copii, sunt încă un frate și două surori. Fata nu este implicată în activități extrașcolare. De exemplu, atunci când școala primară a mers cu autobuze într-o excursie în parcul forestier, Mașa nu a fost cu noi. Am întrebat pe prietene de ce Mașa lipsește, și fetele au început să ciripească toate deodată că Masha are un tată foarte sever, care nu o lăsa nicăieri. Mașa este ca o Cenușăreasă. Face lucrul de casă, iar părinții nu o lasă să se joace cu prietenele.
Am fost surprinsă și am decis să aflu ce se întâmplă în familia lui Mașa. A merge acasă la Mașa cu o inspecție nu am vrut și am decis să întreb mame lui Ana și Vica, care l-au  numit un tiran și un despot.
Și am decis să urmăresc pe Mașa.
Fata are un aspect plăcut - înaltă, zveltă, are o față frumoasă îmbujorată. Este eminentă, frecventează cercul de dansuri populare și cercul de desen pe lângă școală. Acest lucru contrazice cuvintelor că Mașa este ocupată tot timpul cu treburile casnice ca o Cenușăreasă. Și este îmbrăcată ca și alte fete în uniforma școlară: fusta plisata în carouri, bluza și vesta sau jacheta.
Stop, stop, fusta la Mașa este cu un secret! Faldurile sunt cusute sub solduri. O astfel de fustă nu se va ridica accidental deasupra capului dacă va sufla vântul. Am fost surprinsă, și nu am putut reține zâmbetul. O altă săptămână de observație, pe parcursul căreia am menționat și o coafură permanentă - cosița împletită clasic ca în copilăria mamei mele și lipsa de spelci, îndrăgite de celelalte fete, și întotdeauna o vocea liniștită, parcă Mașa a încercat să păstreze liniștea nu numai în sala de clasă, dar de asemenea în repaus, când alți copii strigau și țipau de parcă le tăia cineva.

Am vrut să văd mama lui Mașa. Și cine credeți că a venit la școală – tatăl lui Mașa - "tiran" și "despot". El predă la un colegiu tehnic, este profesor asociat. El a explicat că soția lui, mama a patru copii mici, nu are posibilitate de a merge la școală. Ce s-a întâmplat ?

Am decis să-l întreb direct , de ce Mașa nu participă la activități extracurriculare , de ce nu o lasă la zile de naștere ale prietenelor. El a zâmbit sarcastic și a spus că este categoric împotriva discotecilor școlare, excursiilor în zona urbană, etc. In zilele noastre sunt situații potențial periculoase pentru copil. Mașa nu are nevoie să se obișnuiască cu aceste discoteci unde adolescenților vând droguri!
Și a mai adăugat că vrea să educe la fată două calități principale, necesare pentru fiecare femeie - modestie și sârguință. Și dacă școala nu-l ajuta în acest sens, atunci cel puțin să nu interferă. Conversația s-a epuizat . Tatăl lui Mașa a plecat, lăsând un sentiment amestecat în suflet. Pe de o parte, am vrut că Masha  să se distreze la matinee școlare și discoteci și să meargă în excursii cu clasa. Dar, pe de altă parte, tatăl lui Masha avea dreptate în multe privințe. Ce păcat că el nici nu a încercat să găsească o cale de mijloc! Dar după această comunicare am avut un subiect de conversație cu mamele fetelor.
Rezultatele conversației
Încă o dată precizez tema reuniunii - doar comportamentul fetelor, și nu lumea lor interioară, am formulat împreună cu mamele cele șapte semne exterioare ale comportamentul indiscret școlar. Conform opiniei noastre, o fată modestă nu ar trebui:
1 ) să râdă cu gura larg deschisă și o voce tare - este vulgar;
2 ) să desfacă genunchii, șezând pe un scaun, ca băieții;
3 ) să poarte haine care expun corpul copilului sau în care fetița mică arata sexy;
4 ) să arate neîngrijit;
5 ) nepoliticos să vorbești prea tare, să folosești un limbaj vulgar, să te bați;
6 ) să fii nepoliticos și să te cerți cu adulți;
7 ) să bârfești despre alți copii.
In general, potrivit opiniei tuturor, a fost o întâlnire utilă. Și mi-am amintit vechea zicală : "Fiica modestia - averea tatălui său", și am mulțumit în gând tatăl sever lui Mașa. Farmecul modestiei – anume așa că am vrut să spun despre Mașa. Și să mulțumesc sincer părinții pentru educația fiicei lor.

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 22 februarie 2014 9:34
Vizualizări: 3034

Citiţi de asemenea

Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
140
Norocoșii din cadrul Tombolei Cosmeplant „203 Premii: Câștigă-le tu!” și-au ridicat premiile generoase. Ceremonia de înm...
273
Potrivit oamenilor de știință, vîntul a suflat dintr-o anumită direcție specială, a îndepărtat o parte din stîncă, iar r...
332
O istorie interesantă care va fi de învățătură pentru mulți. Așadar, în Arabia Saudită a mers un important agent de publ...
371