Federația „Voievod”: În sport copiii încetează a fi „dificili” (+Video)
Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Inspectoratul General al Poliției (IGP), Ministerul Tineretului și Sportului și Federația de Luptă Națională „Voievod” de mai mulți ani depun eforturi comune pentru combaterea vagabondajului infantil și implicarea adolescenților în activități sportive. În anul 2008 a fost lansat proiectul comun „Fratele cel mare”, care prevede deschiderea unor noi secții sportive și propagarea modului de viață sănătos. La ceremonia de prezentare a rezultatelor atinse în acești ani au participat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Direcției generale securitate publică a IGP, Mihail Ciubaciuc, și președintele Federației „Voievod”, Nicolae Pascaru.
Alexandru Jizdan i-a asigurat pe tinerii prezenți la conferința de presă că MAI este interesat să ofere ajutor organizațiilor neguvernamentale în combaterea vagabondajului infantil. Ministrul s-a arătat convins că implicarea tinerei generații în activități sportive este cea mai bună metodă în acest sens. „Noi susținem ideea dumneavoastră, dar este în totalitate meritul vostru. Noi doar ne-am implicat în acest proces, pentru că este un subiect social important. Îmbunătățirea odihnei copiilor este un lucru foarte important în combaterea vagabondajului. Am trei copii, pe care i-am deprins cu sportul de la vîrstă fragedă”, a spus Jizdan, împărtășindu-și impresiile despre inițiativa Mișcării „Voievod”.
Potrivit lui Jizdan, atunci cînd este vorba de sportul pentru copii nu trebuie făcută diferență între copiii vagabonzi și cei care se bucură de îngrijirea părinților. „Toți copiii trebuie să se afle în condiții egale. Asta e situația – unii copii s-au pomenit educați de stradă... Ei trebuie susținuți, inclusiv prin deschiderea unor secții sportive gratuite. MAI va saluta în continuare orice inițiative de acest fel”, a subliniat ministrul.
Comentînd pentru NOI.md activitatea proiectului, Mihail Ciubaciuc a declarat că poliția susține proiectele care ar implica adolescenții din grupul de risc în programe sportive. „Pentru adolescenții care nu au posibilitate să practice sportul este necesar de creat condiții pentru a se înscrie în secțiile sportive, în funcție de preferințe. Practicarea sportului trebuie să fie gratuită. La rîndul lor, poliția și Federația «Voievod» îi vor monitoriza cu regularitate pe copiii participanți la proiect”, a spus Ciubaciuc.
În discursul de salut, președintele Federației de Luptă Națională „Voievod” și al mișcării de tineret cu același nume, Nicolae Pascaru, a mulțumit MAI și poliției pentru susținerea oferită pe parcursul aproape a 10 ani. „Structura Federației «Voievod» există 20 de ani. Oficial aceasta a fost înregistrată în anul 2007, însă pînă atunci funcționau cluburi sportive. Noi am pregătit peste 25 de mii de adolescenți. Sîntem coinnteresați să atragem copiii în lumea bogată a artelor marțiale și sperăm că viața tinerei generații se va schimba în bine datorită sportului. Cu susținerea MAI și a poliției reușim să atragem mai activ adolescenții într-un mod de viață sănătos”, a menționat Pascaru.
Președintele Federației „Voievod” consideră că o atenție deosebită trebuie acordată adolescenților cu vîrsta cuprinsă între 12 și 17 ani. „Ne bucurăm pentru copiii care au trecut școala noastră și au obținut rezultate sportive remarcabile, devenind campioni naționali și mondiali. Discipolii noștri au devenit elevi și studenți ai instituțiilor sportive de învățămînt, inclusiv Universitatea de Stat de educație Fizică și Sport. Viața lor s-a schimbat radical după frecventarea secțiilor noastre”, a subliniat Pascaru.
Proiectul este realizat în conformitate cu acordul încheiat în anul 2008 între Mișcarea de Tineret „Voievod”, MAI, Guvernul Tinerilor și organizația „Ecodava”. În cadrul proiectului au fost create Federația de Luptă Națională „Voievod”, Centrul Sportiv „Dinamo” și Centrul de Tineret „Artico”.
Organizatorii promovează un mod de viață sănătos, fără fumat, consum de alcool și droguri. De la începutul anului, în proiect au fost atrași 70 de copiii dificili, iar în anul 2016 urmează să fie implicați încă 300 de copii.
Sursa: noi.md