ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Feriţi-vă de plastic!



Feriţi-vă de plastic!

 


Aruncaţi o privire în jur, în biroul dvs., la bucătărie sau dormitor,  plasticul ne înconjoară peste tot. Ambalajul produselor alimentare, îmbrăcămintea, calculatoare, telefoane mobile, articole de papetărie şi chiar jucării pentru copii – totul este făcut din plastic! În viaţa de zi cu zi noi nici nu ne gândim, cum aceste materiale plastice influenţează asupra sănătăţii noastre, copiilor noştri şi starea mediului înconjurător.

Unele tipuri de plastic reprezintă o ameninţare directă la adresa sănătăţii noastre. De exemplu, la producerea policarbonatului, din care sunt fabricate unele tipuri de veselă, se foloseşte Bisfenol A, care, potrivit cercetărilor savanţilor occidentali, cauzează modificări hormonale şi, în cele din urmă, duce la obezitate, infertilitate, pubertate precoce, crescând semnificativ probabilitatea dezvoltării maladiilor canceroase.

Pe unele produse de plastic, puteţi vedea un triunghi, contururile căruia formează nişte săgeţi. În centrul acestui triunghi este desemnată o cifră. Acest simbol este un semn de reciclare, care împarte toate produse din plastic în şapte grupuri pentru a facilita prelucrarea ulterioară.

În gospodăria de uz casnic după această pictogramă putem determina pentru ce scop se poate folosi acest plastic sau cazuri când trebuie să renunţăm la acest produs.

1. Polietilena tereftalată (PETE / PET)

 

Feriţi-vă de plastic!

Cel mai răspândit tip de plastic. În butelii din polietilena tereftalată, sunt îmbuteliate diverse băuturi răcoritoare (sucuri, apa), ulei de floarea soarelui, ketchup, maioneza, produse cosmetice.

Avantajele plasticului: costul redus, durabilitatea, securitatea, inofensivitatea.
Dezavantajele materialului plastic: bariere scăzute (în flacon pătrund cu uşurinţă razele ultraviolete şi oxigen, dioxid de carbon, care se conţine în băuturi răcoritoare).

Risc pentru sănătatea umană şi pentru mediul înconjurător: oficial, se socoate că buteliile tereftalate sunt inofensive pentru sănătate. Cu toate acestea, există informaţii că, conţinutul poate infiltra antimoniu otrăvitor de pe peretii de sticlă (în special, atunci când sunt încălzite). Deocamdată, PETE se consideră ca unul dintre cele mai sigure tipuri de materiale plastice. Cu toate acestea, medicii nu recomandă refolosirea PETE-buteliilor, pentru că acestea sunt greu de spălat destul de curat acasă, pentru a "scăpa" de toate microorganisme.

Reciclare: reciclarea este efectuată mecanic (măcinarea) şi fizico-chimic. Din produse de prelucrare se poate fabrica o gamă largă de produse diferite, inclusiv sticle de plastic noi.

2. Polietilena de înaltă densitate (HDPE)

Feriţi-vă de plastic!

Din polietilena de înaltă densitate sunt făcute vase pentru şampoane, produse cosmetice si detergenţi, canistre pentru ulei de motor, veselă de unică folosinţă, containere pentru produse alimentare, recipiente pentru alimente congelate, jucării, diferite capace şi sisteme de închidere pentru sticle şi recipiente, saci robuste pentru cumpărături, ambalaj şi cutii.

Avantajele plasticului: costul redus, siguranţă, durabilitate, uşurinţă în prelucrare, rezistenţă la uleiuri, acizi, alcaline şi alte medii agresive, HDPE poate fi sterilizat termic, gama de temperaturi ridicate de exploatare  este destul de largă - de  la -80°C până la 110°C

Dezavantajele plasticului:
Risc pentru sănătatea umană şi pentru mediu: În ciuda faptului că HDPE-produse, precum şi Pete-produse sunt considerate sigure pentru sănătatea umană, există o serie de mituri, potrivit cărora din pereţii containerului în lichid pătrund hexan şi benzen. Deocamdată, sunt doar mituri, care nu au nici o confirmare ştiinţifică.

Prelucrare: HDPE-deşeuri se fărămiţează în instalaţii speciale, apoi granulele sunt topite în diverse produse.

Feriţi-vă de plastic!

 

 

 
Sursă

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 24 august 2010 12:52
Vizualizări: 12251

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
24
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
42
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
80
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
69