ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fermele urbane ajută populaţiei să supraviețuiască în Palestina
 

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organisation - FAO) a organizat 15 ferme urbane pe baza acvaponicii în oraşul Gaza din Palestina, în cadrul securității alimentare.

 

 

Acest proiect este una dintre inițiativele internaționale de susținere a regiunii, FAO încearcă să înlocuiască donaţii alimentare cu opțiuni durabile de furnizare a produselor proaspete.

Acvaponica este o metodă agricolă care combină hidroponica (cultivarea plantelor în soluție de apă, fără sol) și acvacultura (piscicultura), asigurând un sistem biologic închis.

Apele uzate din acvarii sunt refolosite ca îngrășământ organic pentru plante, în timp ce plantele purifică apa și o fac potrivită şi sigură pentru pești.

Penuria produselor alimentare este rezultatul unei blocade aproape complete a regiunii timp de trei ani și unei blocade parțiale începând cu 2007.

Sectorul agricol din Gaza a pierdut cel puţin 180 de milioane de dolari SUA din cauza utilizării limitate a terenurilor cu destinaţie agricolă. Aproximativ 97% din populaţie care trăieşte în Fâșia Gaza sunt locuitori din mediul urban sau refugiați care nu au acces la terenuri agricole. Aproximativ 1,7 milioane de persoane din regiune se confruntă cu o penurie severă a produselor alimentare.

Începând cu luna iulie 2010 FAO asigură un sprijin excepţional al proiectului alimentar finanțat de guvernul belgian, care s-a dovedit a fi foarte reuşit și continuă să se extindă.

În loc de sol și îngrășăminte, echipa FAO utilizează apa din bazine cu pește, care ajută la economisirea resurselor acvatice, și produce proteine atât de necesare pentru populație.

 

Городские фермы помогают выжить в Палестине

 

 

"Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui sistem în Gaza este faptul că el la maxim foloseşte apa", - a declarat Chris Somerville, agronom FAO și consultat în agricultură în Fâșia Gaza.

Prima fază a proiectului a început în 2010 și a inclus aproximativ 119 de unități instalate pe acoperișuri gospodăriilor casnice, fiecare dintre ele este condusă de o femeie. Alte 24 de unități au fost instalate în clădiri de învățământ și clădiri publice.

 

Городские фермы помогают выжить в Палестине

 

 

A doua fază a proiectului a asigurat setarea încă 100 de unități, inclusiv recipiente cu acvarii pentru peşti, conectate prin conducte la grădini și containere pentru sistemul acvaponic și creşterea alimentelor.

Acvaponica este o soluție eficientă pentru producerea alimentelor în aceste zone defavorizate, pești și legume pot fi produse fără a prelucra pământul. Sistemul foloseşte cu 50% mai puțină apă decât agricultura tradiţională.

 

Городские фермы помогают выжить в Палестине

 

 

Metoda de cultivare a produselor alimentare prin intermediul sistemului acvaponic este foarte simplă și în practică este ecologic curată, nu creează deșeuri în procesul de producție. Un astfel de sistem poate fi creat cu o tehnologie simplă, folosind pietriş, conducte şi containere din plastic.

Pentru mulţi foşti fermieri și pescari, care au nimerit într-o situație dificilă, la fel ca în Gaza, și nu mai au acces la mediul de producție, sistemul acvaponic poate fi o soluţie pentru a asigura familia, deoarece poate fi instalat în orice zonă a oraşului.

 

Городские фермы помогают выжить в Палестине

 

 

Gaza a fost anterior cunoscută pentru industria de pescuit și exportul de flori și fructe, dar după introducerea restricțiilor la teritoriu, mulți locuitori au rămas șomeri.

Chris Somerville speră că cu ajutorul proiectului de utilizare a fermelor urbane și a sistemului acvaponic economia urbană va continua să funcţioneze și să producă alimente care sunt atât de importante pentru oameni.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 07 august 2013 12:26
Vizualizări: 3279

Citiţi de asemenea

O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
139
Agricultura este o parte integrantă a vieții planetei noastre. Ea oferă hrană și resurse societății noastre, dar impactu...
132
În fiecare an, în a treia zi de sîmbătă a lunii septembrie este marcată ziua mondială a curățeniei. Fundația ECODAVA s-a...
291
Singura parte solidă a corpului caracatiței este ciocul asemănător cu cel al papagalului. Restul corpului este extrem de...
489