ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fizicienii au construit panouri solare de grosimea pînzei de păianjen
Dispozitivul este lipit de un film elastic şi nu se deteriorează chiar sub o presiune mare, prin apăsarea unui tub de plastic cu vîrful de un diametru de 1,5 mm. Scara lineară  - 2 mm (foto de Martin Kaltenbrunner  et. al./ Nature Communications).

 

Prototipul experimental al unui convertor fotoelectric  are o grosime de 1,9 micrometri. Este aproximativ de zece ori mai subţire decît orice film pentru celule solare, creat anterior.

Un grup de oameni de ştiinţă din Austria şi Japonia, a dezvoltat o celulă solară organică pe substratul de polimer. De la proiectele similare, acesta diferă printr-o "eleganţă" extremă a tuturor straturilor şi  în consecinţă, o flexibilitate extraordinară. Autorii proiectului au demonstrat caracteristicile flexibile în mai multe moduri. În special, ei au încadrat celula solară în jurul părului uman (raza de îndoire a constituit 35 mm).

Fizicienii au construit panouri solare de grosimea pînzei de păianjen

Schema dispozitivului. În dreapta şi mai jos sunt arătate exemple de deformare:  încadrarea în jurul părului şi compresia cvasi-liniară de 50% (pentru a face acest lucru, bateria a fost lipită pe o folie de plastic întinsă). Scara lineară - 2 mm (desenul lui Martin Kaltenbrunner et al. / Nature Communications).Pentru bateria nouă, au fost folosite materiale destul de tradiţionale pentru acest tip de convertoare. Excepţie a fost substratul din polietilenă tereftalată de o grosime hiperfină de 1.4 microni.

 

Fizicienii au construit panouri solare de grosimea pînzei de păianjen

Imaginea realizată cu microscopul electronic: suprafaţa bateriei în compresie de-a lungul celulei. Raza de falduri este estimată la 10 microni. Scara lineară - 500 de microni (foto Martin Kaltenbrunner et al. / Nature Communications.).

 

Eficienţa modelului de probă a constituit 4,2%, ceea ce este mai mult sau mai puţin comparabil cu bateriile thin-film disponibile pe piaţă. Dar, capacitatea specifică a fost de o putere impresionantă - 10 waţi la un gram. Pentru comparaţie, modulele aspre a celulelor solare bazate pe siliciu multicristalin, se pot mîndri de puterea specifică de 10 waţi la un kilogram.

Dezvoltatorii susţin că principalul domeniu de aplicare este "pielea electronică" şi "textile inteligente", care în completare la celulele solare pot fi echipate cu schemele electronice şi LED-urile, bazate pe tehnologii similare şi  prin urmare, ar fi la fel de flexibile şi uşoare.

 

 

Autor: Leonid Popov

Sursa: membrana.ru

ABONAȚI-VĂ
Joi, 17 mai 2012 16:57
Vizualizări: 2166

Citiţi de asemenea

Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
37
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
60
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
40
YMCA Moldova are două HUB-uri care prestează servicii pentru refugiații ucraineni, unul din ele este amplasat în cadrul ...
539