--> -->
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Franţa obligă restaurantele să pună resturile alimentare la pachet

De la 1 ianuarie, chelnerii francezi trebuie să pună la pachet mâncarea rămasă pe farfuriile clienţilor, dacă aceştia le-o solicită. Prin această măsură, autorităţile speră să reducă risipa alimentară din industria restaurantelor, însă preconceptele francezilor le-ar putea da bătai de cap.

Restaurantele de pe teritoriul Franţei care au peste 150 de comenzi zilnic sunt obligate să pună la dispoziţia clienţilor care doresc recipiente în care aceştia să poată lua la pachet ceea ce le rămâne pe farfurie.

Legea care le-o impune a fost adoptată la sfârşitul anului trecut şi a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Aceasta este doar una dintre măsurile pe care autorităţile din hexagon intenţionează să le pună în aplicare pentru a reduce risipa alimentară cu 50%, până în 2025.

Statisticile oficiale arată că doar industria restaurantelor generează în Franţa un milion de tone de deşeuri alimentare în fiecare an. Acestea reprezintă însă doar 15% din risipa totală, 67% din cantitatea de mâncare fiind aruncată de către consumatori şi 11% – de către retaileri.

Obiceiurile culturale, principalul obstacol

Deşi au adoptat legea, autorităţile se tem că aceasta nu va avea un impact semnificativ, din cauza preconceptelor populaţiei. În Franţa, nu există obiceiul de a cere mâncarea rămasă la pachet, acest gest fiind catalogat ca unul nedemn sau nepoliticos. De asemenea, bucătarii îl văd ca pe o degradare a prestaţiei lor culinare.

O cerectare efectuată în 2014 arată că 75% dintre francezi sunt de acord cu practica luării resturilor la pachet, însă 70% nu au solicitat niciodată chelnerilor acest lucru. Se apre că ruşinea este principalul obstacol.

Încercând să schimbe percepţia populaţiei, o coaliţie de 100 de restaurante au adoptat în avans măsura propusă de autorităţi. De asemenea, câţiva reprezentanţi ai industriei hoteliere şi a restaurantelor au propus adoptarea sintagmelor „plasa gurmandului” şi „cutia anti-risipă”, pentru a înlocui termenul „doggy bag”, folosit până acum pentru a defini recipientul în care sunt puse resturile alimentare. Ei consideră că sintagma britanică este cea care îi descurajează pe francezi, inducând ideea că alimentele rămase nu mai pot fi destinate consumului uman, ci celui animal.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 17 ianuarie 2016 13:00
Vizualizări: 1500

Citiţi de asemenea

„Ei bine, a dispărut burta sau a rămas?”A fost prima întrebare pe care mi-a pus-o cea mai bună prietenă când am sunat-o ...
83
Una dintre cele mai înalte statui ale lui Buddha de pe Pământ și, timp de mai mult de un mileniu, cea mai înaltă lucrare...
97
Am mers să arunc gunoiul și am văzut pe zăpadă jumătate de pâine. Am ridicat-o, dar pâinea era uscată și semăna mai mult...
95
Tatăl nu este o sperietoare în familie, el nu este o forță cu care să sperie și să intimideze copiii. Tatăl este mândria...
90