Fructele și legumele uscate - suplimente alimentare naturale
1. Caisele (caise uscate) sunt medic pentru inimă și vasele de sânge. În caisele uscate există mult potasiu și antioxidanți. Caisele uscate elimină colesterolul nociv din organism. Caisele uscate sunt benefice pentru persoanele cu afecțiuni tiroidiene și diabet zaharat.
2. Ananasul. Ananasul uscat este o sursă de potasiu și magneziu, fier și zinc, vitamine din grupa B și fibre, benefice pentru digestie. De asemenea, ananasul uscat ajută la eliminarea edemelor, conferă forță și îmbunătățește starea de spirit. Ajută la renunțarea la fumat - experiența multor fumători arată că astfel de gustări dulci reduc pofta de fumat.
3. Vinetele. Cea mai valoroasă proprietate a acestui produs este capacitatea de a curăța vasele de sânge destul de repede de plăcile de colesterol și, în general, de a reduce concentrația de colesterol "rău" din sânge. Vinetele conțin mult cupru, cobalt și mangan. Acești sunt elemente destul de rare care îmbunătățesc compoziția sângelui și ajută la funcționarea splinei. Vinetele conțin suficient fier, deci sunt benefice în anemie. Vinetele conțin mult potasiu și, prin urmare, ajută la eliminarea excesului de lichid din celule. Vinetele sunt folosite pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.
4. Bananele - sursă de potasiu, necesar pentru inimă, ficat, creier, oase, dinți, dar mai ales pentru mușchi. Fiecare dintre noi are nevoie să consume cel puțin 1 g de potasiu pe zi, iar necesarul zilnic optim pentru adulți este de 3-4 g. Copiilor, potasiul le este, de asemenea, necesar zilnic, în cantitate de 16-30 mg pe kg greutate corporală. Lipsa potasiului în organism poate provoca distrofie chiar și la un consum normal de proteine. Bananele uscate sunt bogate în zahăr natural, care este absorbit ușor în sânge în timpul digestiei. La aceeași masă, bananele uscate conțin de 5 ori mai multe calorii decât cele proaspete. Ele sunt utilizate și în scopuri terapeutice. Banana conține triptofan, care se transformă în serotonină. Serotonina îmbunătățește starea de spirit, ajută la relaxare și face persoana să se simtă fericită.
5. Strugurii (stafidele) sunt benefice pentru toată lumea, în special cei deschiși la culoare - aceștia conțin cea mai mare cantitate de potasiu, mult fosfor - ajută în timpul unui efort intelectual intens, în timpul examenelor. Consumul de stafide - o bună prevenție a parodontitei.
6. Cireșele uscate cresc concentrarea și sunt deosebit de utile pentru cei care au decis să renunțe la fumat: substanțele conținute în cireșe slăbesc dependența de nicotină.
7. Ciupercile. Orice ciuperci uscate ajută la pierderea în greutate. În plus, proteina valoroasă, conținută în toate ciupercile uscate fără excepție, prin proprietățile sale nutritive, este practic egală cu proteina din carne de vită, dar nu lasă substanțe toxice în urmă. Ciupercile albe uscate sunt un antidepresiv puternic, un stimulent al activității intelectuale și un mijloc de combatere a migrenelor.
Hribii și bureții uscați ajută la combaterea anemiei, aterosclerozei și a "sindromului intestinului leneș". Pentru a-i găti, trebuie să-i înmui în apă rece timp de 4 ore, apoi să-i stoarceți și să-i fierbeți timp de 30 de minute.
Hidrofilele uscate sunt un excelent sorbent, au capacitatea de a absorbi substanțe nocive care se acumulează în intestinul nostru și, în același timp, elimină radionuclizii la fel de bine ca și vinul roșu. Toate ciupercile uscate, fără excepție, sunt bogate în potasiu, benefice pentru inimă. Cel mai important lucru este să nu "deteriorați" felurile de mâncare din ele cu cantități excesive de ulei sau smântână grasă.
Cu ajutorul uscătoarelor electrice, pe care le puteți achiziționa în magazinul nostru, puteți usca până la 10 kg de ciuperci proaspete în 6 ore.
8. Părul. În fructele de pară sunt conținute uleiuri volatile unice, substanțe biologic active care pot crește forțele de protecție ale organismului, pot rezista bolilor infecțioase, au un efect antiinflamator și chiar luptă împotriva depresiei. În alimentația dietetică cu scopuri profilactice și terapeutice, para este inclusă în cazul bolilor de inimă, ficat, rinichi, diabet zaharat, tulburări de permeabilitate capilară.
Tratamentul cu pere poate fi efectuat aproape tot timpul anului, deoarece fructele, la uscare, își păstrează aproape toate substanțele biologic active.
Compotul din pară uscată poate scăpa de colită cronică și poate îmbunătăți activitatea sexuală.
9. Pepenele uscat are un efect tonic bun, precum și diuretic, coleretic, antiinflamator, tonic general, laxativ și proprietăți de curățare (curăță pielea extern, iar când este consumat intern - tractul gastro-intestinal), îmbunătățește procesele de formare a sângelui, stimulează peristaltismul intestinal, contribuie la eliminarea colesterolului din organism și influențează normalizarea metabolismului. În medicina populară, pepenele este prescris persoanelor epuizate și cu anemie, la persoanele cu ateroscleroză. Este considerat deosebit de util pentru cei care au suferit de boli hepatice și suferă de constipație.
10. Dovlecelul conține un număr mic de calorii și este bogat în diverse microelemente - fier, cupru, fosfor, potasiu, magneziu și sodiu. Conține în mod semnificativ vitaminele din grupa C și B.
Beneficiile dovlecelului nu ar fi atât de evidente dacă nu ar fi ușor de digerat de către organism. Acest legumă este potrivit pentru alimentația copiilor, deoarece este puțin alergenic. De obicei, li se oferă copiilor sub formă de piure.
Este cunoscut faptul că beneficiile dovlecelului se manifestă și prin faptul că conține o mulțime de vitamina C, care are un efect benefic asupra întregului tract gastro-intestinal. Stimulează imunitatea. Dovlecelul este recomandat persoanelor cu anemie, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială.
11. Kiwi. În primul rând, kiwi este foarte bogat în vitamina C. Aceasta conține chiar mai mult decât citricele. Kiwi contribuie la absorbția cărnii de către organism datorită conținutului său de actidină. Datorită conținutului său ridicat de potasiu și magneziu, contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de kiwi întărește pereții vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor de sânge.
12. Kiwi uscat este potrivit pentru cei care își urmăresc greutatea - o gustare excelentă pe care o poți lua cu tine în călătorii, la muncă, la școală. Este foarte ușor să usuci kiwi. Este suficient să-l cureți și să-l tai seara, să-l așezi într-un uscător electric pentru legume și fructe și să-l ai gata dimineața.
13. Căpșunile uscate își păstrează toate proprietățile benefice timp de doi ani de la depozitare. Boabele uscate de căpșună sunt deosebit de valoroase datorită conținutului lor de acizi pectinici, care contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Este util să consumi căpșuni uscate în perioadele de exacerbare a bolilor sezoniere, în special la sfârșitul toamnei și începutul primăverii. Boabele de căpșuni uscate sunt, de asemenea, cunoscute ca un puternic antidepresiv.
14. Roșiile uscate. Cea mai valoroasă substanță din roșiile uscate este licopenul. Acest carotenoid a fost descoperit relativ recent și s-a constatat că licopenul este un antioxidant puternic cu proprietăți anti-tumorale pronunțate. Oamenii de știință oncologi au reușit să demonstreze că această substanță este capabilă să distrugă celulele periculoase mult mai eficient decât polifenolii (substanțe antitumorale conținute în ceaiul verde și vinul roșu). Acidul clorogenic și acidul cumarinic conținute în roșii reduc semnificativ daunele cauzate organismului de către carcinogenii din fumul de țigară.
15. Dovleacul. În pulpă se găsesc zaharuri, carotenoizi, substanțe pectinice, fibre, macro și microelemente de potasiu, calciu, magneziu, fier, acid ascorbic, vitaminele din grupa B, E, PP. Dovleacul îmbunătățește memoria, conferă forțe unui organism fizic slăbit. Este util să mănânci mămăligă de dovleac copiilor, adolescenților și persoanelor excesiv de subțiri. Contribuie la vindecarea stomacului și a duodenului. Este benefic pentru cei care suferă de gastrită, enterită, colită. În caz de diabet zaharat, hiperlipidemie, pentru eliminarea excesului de bilă și mucus din organism, dovleacul are un efect miraculos.
16. Curmalele, în special cele egiptene, sunt capabile să învingă răceala însoțită de febră mare: ele conțin compuși structural asemănători cu acidul acetilsalicilic. Apropo, aceasta este una dintre puținele fructe uscate care conțin o cantitate mare de provitamina B5 - tocmai acesta asigură sănătatea părului și unghiilor noastre.
17. Afinele - lider absolut în conținutul de vitamina A, capabilă să mențină vederea. În plus față de asta, ele reduc nivelul de zahăr din sânge, fiind astfel benefice pentru cei care suferă de diabet zaharat.
18. Prunele uscate. Deoarece conțin multă fibră vegetală, prunele uscate sunt prescrise persoanelor cu probleme digestive. Sunt benefice în caz de avitaminoză și anemie.
19. Merele vor compensa lipsa de vitamine și minerale, îmbunătățind în același timp și procesul digestiv. Merele sunt cele mai puțin calorice fructe uscate. Merele proaspete nu sunt recomandate persoanelor cu ulcer gastric și ulcer duodenal, precum și celor cu aciditate gastrică crescută. Mulți dintre acești oameni sunt sfătuiți să consume mere coapte sau uscate în locul celor proaspete, deoarece sunt considerate mult mai sigure.
Merele uscate sunt, de asemenea, bune pentru a înlocui chipsurile și biscuiții. În ele totul este natural, conțin mult mai puține calorii și beneficiile și vitaminele sunt de câteva ori mai mari.
20. Fructele uscate vor aduce sănătate, longevitate și bunăstare. Calitatea lor poate fi asigurată de uscătoarele electrice.
Fructele și legumele uscate își păstrează toate calitățile gustative și aproape toate vitaminele:
Vitamina C este păstrată aproape complet în fructele întregi. Dar dacă produsul este tăiat înainte de uscare, atunci pierderile sunt puțin mai mari.
Carotenoizii sunt complet păstrați în produse. De aceea, morcovii și ardeii grași, care sunt cei mai bogați în caroten, ar trebui să fie păstrați într-un loc întunecat pentru a evita distrugerea carotenului (provitamina A).
Valoarea nutritivă a produselor uscate este, de asemenea, păstrată. În plus, datorită evaporării apei, se intensifică concentrația de zahăr, ceea ce face fructele și legumele, care conțin zahăr, să devină dulci. De aceea, valoarea calorică a caiselor uscate este de patru ori mai mare.
Produsele uscate ocupă mult mai puțin spațiu decât cele proaspete. Masa produselor este, de asemenea, mult mai mică, deoarece o mare parte din apă a fost eliminată. Produsele uscate sunt foarte convenabile pentru depozitare, astfel încât într-o sticlă de 0,5 litri încap 40 de roșii uscate sau 50 de ardei uscați.
Rehidratarea produselor uscate.
Produsele bine uscate cu ajutorul uscătoarelor electrice pot fi ușor rehidratate (restaurate cu apă). Ele își recapătă în mare măsură dimensiunile, forma și aspectul lor inițial. După rehidratare, ele de obicei păstrează aproape aceeași aromă și gust și conservă o mare parte din vitaminele și microelementele lor. Există câteva metode de rehidratare a produselor uscate. Una dintre cele mai eficiente metode de rehidratare a produselor uscate este folosirea unui cuptor cu abur electric. Așezați produsele într-un bol mare și turnați apă acolo. Circulația aburului va ajuta umidității să pătrundă în produse și să le aducă din nou la aspectul proaspăt inițial. Pentru a rehidrata cu succes, urmați instrucțiunile de utilizare a cuptorului cu aburi.
Puteți folosi, de asemenea, înmuierea produselor uscate într-un vas mic. Turnați apă astfel încât să acopere doar produsele, lăsați-le timp de 1-2 ore până se rehidratează. Dacă faceți înmuierea peste noapte, puneți recipientul în frigider.