Fulgi de nea sub microscop (Foto)
Fulgi de nea sub microscop (Foto)
În termeni ştiinţifici zăpadă este o formă de precipitaţii atmosferice, compuse din mici cristale de gheaţă. Ea se referă la precipitaţii, care cad pe suprafaţa pământului. Sună nostim, nu-i aşa? Este vorba de o pătură de iarnă moale, imaculată, care sclipeşte la soare? ..
Zăpadă se formează atunci când, în nor, de particule de praf sunt atrase şi îngheţate picaturi microscopice de apă. Cristale de gheaţă, formate în acelaşi timp, la început nu depăşesc în diametru 0,1 mm. Ele cad jos şi cresc în urma condensării pe ele umezelii din aer. În acest caz, se creează forme de cristal cu şase vârfuri. Din cauza structurii moleculelor de apă, între raze de cristal sunt posibile unghiuri numai de 60 ° şi 120 °. Cristalul de apă principal are un aspect de hexagon regulat. Apoi pe partea de sus a hexagonului sunt depuse cristale noi, şi pe ele - tot aşa – se formează o varietate de stele-fulgi de nea.
Cristalizarea tututror celor şase raze se efectuează în acelaşi timp şi, prin urmare particularităţile razelor fulgilor de nea sunt identice.
Culoarea albă provine din aer, inclus în fulg de nea. Lumina de toate frecvenţe posibile se reflectă la suprafeţe dintre cristale şi aer şi se dispersează. Fulgi de nea sunt alcătuite din 95% din aer, fapt care duce la o densitate scăzută şi o cădere relativ lentă (0,9 km / h).
Potrivit Monhly Weather Review, cel mai mare fulg de nea a fost certificat la 28 ianuarie 1887 în timpul unei ninsori în Fort Keogh, Montana, Statele Unite ale Americii; el a avut un diametru de 38 cm. De obicei, fulgii sunt de aproximativ în diametru 5 mm, cu o masă de 0,004 g.
Acum bucuraţi-vă de frumuseţea naturii sub microscop.
Sursa cu linkuri pe: Wikipedia, Snowcrystals.com (Fotо: Kenneth G. Libbrecht)