ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Furnicii atta. America de NordFurnicii atta. America de Nord

 

 

"... Dacă omul ar putea însuşi cunoştinţele, care de milioane de ani sunt deţinute de furnicile mici, doar peste câţiva ani am ajunge la stele cele mai îndepărtate! ..."

Sincer vorbind, eu niciodată nu am fost interesat de insecte. Dar, recent am dat peste o carte a lui Ayven Sanderson "Creatures" şi, urmărind-o până la capitolul al XV-lea, am înţeles că nu pot păstra tăcerea despre cele citite. Ei bine, faceţi cunoştinţă: furnicile paranormale atta din America de Nord.

Furnicile, care au creat sistemul dat, sunt numite attii – un trib al grupului mirmecologic din familia insectelor Formicidae, sau furnici. Printre attii - cea mai cunoscută specie, atta, insecte din tropicele americane. Cu toate acestea, în regiunile calde din America de Nord tribul este reprezentat de diferite specii, una dintre care a ajuns chiar şi în New Jersey. Aceste creaturi trăiesc în comunităţi în oraşele lor, care sunt amplasate subteran.

Este singura formă de viaţă, cunoscută pe Pământ, care, ca şi omul, se ocupă de agricultură, şi a reuşit nu mai puţin, decât omul, dacă nu mai mult. Dar atta au inventat şi altceva, cu ce ne depăşesc, şi acest lucru este atât de incredibil, că sfidează logica noastră. Pe scurt, este un sistem de telecomunicaţii, teleportare, probabil, destul de bine dezvoltat.

În baza civilizaţiei atta este agricultura, care constă în cultivarea anumitor ciuperci mici, plantate în pepinieri din frunze şi petale. Furnicile colectează frunze şi flori din afară şi le aduc în oraşe subterane. Aceste oraşe pot ajunge la 16 metri în diametru şi 7 metri adâncime. Viaţa oraşului şi, în special, reproducerea populaţiei este legată de aceste munci agricole.

Atta trebuie să iasă afară şi să colecteze resturi de frunze. De la furnicar se dezlănţuie drumuri radiale cu pasaje subterane, şoproane, care le feresc de ploi abundente, şosele în formă de cerc, intersecţii, chiar şi deznodămânduri în formă de "frunză de arţar". Pe drumuri roiesc şiroaie de furnici: cele fără bagaj se îndreaptă spre lumină, altele, încărcate cu bucăţi de frunze, care seamănă cu pânze enorme pe bărci miniaturale, coboară în jos. Experţii au ajuns la concluzia că greutatea unei legături de frunze este, cel puţin, de două ori mai mare, decât greutatea furnicii.

 

Furnicii atta. America de Nord


Regina furnicilor atta  este o femelă gigantică, care numai mănâncă şi se reproduce. Fiind de demensiune mică, ea zboară departe de oraşul său natal, se împerechează, coboară pe pământ şi sapă în el o groapă, înfiinţând un oraş nou. După ce regina a dat naştere la o pleiadă de  furnici lucrătoare, acestea încep să aibă grijă de ea. Cu timpul ea creşte până la proporţii monstruoase şi măreşte productivitatea conveierului cu ouă. Pentru a proteja regina, furnicile construiesc o cameră de beton atât de puternică, încât aceasta poate fi distrusă doar cu ajutorul unui drug de fier. Camera înconjoară complet regina şi numai în partea de jos este o serie de găuri mici pentru intrarea şi ieşirea furnicilor cu alimente; moaşelor, care au grijă de ouă; sunt canale pentru evacuarea excrementelor, precum şi un jgheab pentru ouă. Deseori, aceste camere ajung la o mărime de nucă de cocos, deşi ele sunt uşor aplatizate şi alungite, iar grosimea poate fi de trei centimetri.

Dacă un inamic pătrunde până la regină, furnicile o deplasează instantaneu în alt loc.

Este o trasportare imediată? Ce se întâmplă? Nu se poate imagina că furnicile într-un scurt timp - nu mai mult de o oră, fie chiar şi câteva ore, reuşesc să sape un tunel de o lungime de cateva zeci de metri, să construiască o nouă "cameră de beton" şi să tragă acolo regina.

Enigma furnicilor atta nu a găsit încă nici o explicaţie satisfăcătoare. În prezent nu există nici o dovadă admisibilă a fenomenului de teleportare. Cu toate acestea, în ultimii ani în cercuri ştiinţifice, în special, în rândul fizicienilor nucleari au început să vorbească despre teleportarea în legătură cu particule infinitezimale ale materiei, care pot fi considerate ca nemateriale şi, prin urmare, nu sunt o barieră pentru o deplasare bruscă pe scară microscopică.

 

 

Sursa

Vineri, 24 decembrie 2010
Vizualizări: 3981

Citiţi de asemenea

Schimbarea bruscă a climei a schimbat indicatorii de temperatură, chiar dacă Pămîntul se află acum  cel mai departe...
39
"Un hectar de pădure de cedru, în timpul zilei, produce aproximativ 30 kg de substanțe volatile organice cu proprietăț...
36
În adresa redacției Noi.md a parvenit o cerere din partea companiei S.R.L. „Solomon Construct” cu privire la dezmințirea...
38
Acesta nu este photoshop. Copacul-curcubeu de eucalipt are într-adevăr o scoarță multicoloră. Cînd se maturizează, el ca...
115