ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gândaci în loc de erbicide



Gândaci în loc de erbicide

 

Cercetătorii finanţaţi de Consiliul Ştiinţific pentru Biotehnologie şi Ştiinţe Biologice din Regatul Unit (Biotehnology and Biological Sciences Research Council, BBSRC) şi Institutul Naţional de Cercetări Agricole din Franţa (Institut National de la Recherche Agronomique, INRA) au constatat că gândacii carabidae reduc numărul seminţelor de buruieni în sol. Buruienile diminuează randamentul culturilor, prin urmare, rezultatele acestui studiu confirmă necesitatea conservării biodiversităţii pe terenurile agricole, deoarece anume aceasta joacă un rol crucial în controlul buruienilor şi îmbunătăţirea securităţii alimentare.

Studiul confirmă opinia fermă a savanţilor că gândacii joacă un rol important în controlul buruienilor. Dr. David Bohan din Centrul de Cercetare  Rothamsted  Research, care a condus studiul, a declarat: "distrugerea seminţelor de către gândaci pe terenurile agricole are un efect pozitiv prin reducerea numărului de buruieni pe câmpii şi mărirea productivităţii potenţialului de agricultură".

În studiul, care va fi publicat în numărul din august al Jurnalului „Ecologie Aplicată” (Journal of Applied Ecology), au fost folosite date, luate de pe 257 de domenii din Marea Britanie, prelucrate în mod obişnuit, pentru a determina ce efect au gândacii asupra numărului de seminţe de buruieni pe câmpii cu sfecla de zahăr, porumb, rapiţă de primăvară şi de iarnă.

 

Gândaci în loc de erbicide


Cercetătorii au constatat că gândacii carabidae au un impact mai mare asupra buruienilor ierboase, în comparaţie cu alte insecte. Acest lucru este important, deoarece multe ferme din Marea Britanie au probleme grave anume cu aceste plante.

Unele din aceste buruieni devin tot mai rezistente la ierbicide şi au un impact extraordinar asupra productivităţii, deoarece concurează cu culturi semănate pentru resurse şi, în final, duc la recolte mai mici. Restricţiile impuse la utilizarea erbicidelor pot duce la o răspândire şi mai largă a buruienilor pe câmpii. Prin urmare, pentru alternative la erbicide, a apărut o oportunitate de a se releva.

După cum s-a dovedit, gândacii carabidae mânăncă o proporţie semnificativă de seminţe a buruienilor, care altfel ar nimeri în sol. Cu o gestionare corespunzătoare, gândacii ar putea, cel puţin parţial, să înlocuiască erbicide şi să reducă, în mod semnificativ, populaţia buruienilor. "Benzile de gândaci" (beetle banks), care presupun organizarea pe câmpii a teritoriului pentru a crea habitate de floră şi faună sălbatică, sunt deja susţinute de sisteme de utilizare raţională a resurselor naturale destinate agricultorilor (Environmental Stewadship).

Profesorul Douglas Kell, directorul executiv al BSRC, a spus: "Provocarea noastră este de a hrăni 9 miliarde de oameni până în 2050. Pentru a face aceasta, este necesar să începem cercetări care vor constitui baza pentru a obţine randamente mai mari şi agricultură durabilă în viitor. Prin studierea întregului sistem biologic, cum ar fi ecosistemul gospodăriei fermiere, putem defini rolul diferitelor componente ale sistemului, inclusiv a gândacilor. Carabidae joacă un rol important în controlul buruienilor. Acest proiect indică faptul că echilibrul ecosistemelor agricole poate avea o importanţă vitală pentru o agricultură durabilă în viitor. Acesta clarifică, de asemenea, relaţia dintre biodiversitate şi securitate alimentară".

 

Gândaci în loc de erbicide



De asemenea, trebuie să ţinem minte că erbicidele aplicate pentru distrugerea buruienilor, pot avea un efect negativ asupra insectelor, pentru care controlul buruienilor este o vocaţie naturală. Efectul poate fi direct, atunci când erbicidele provoacă moartea insectelor sau anomalii genetice, şi indirect, atunci când habitatul, creat de buruieni, este distrus.

Este bine, că oamenii de ştiinţă găsesc tot mai multe confirmări pentru prezenţa unor mecanisme naturale de reglementare, foarte fragile, care sunt uşor distruse, însă atât de importante că este foarte periculos să le pierdem.

 

 

Sursa: facepla.net cu link pe Sciencedaily.com

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 12 august 2011 16:48
Vizualizări: 4210

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
209
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
326
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
437
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291