Gandhi, apostol al non-violenţei (Video)
Gandhi, apostol al non-violenţei (Video în rusă)
Gandhi îl considera ca îndrumător pe Lev Tolstoi. Dar, în primul rând filosofia sa a fost bazată pe conceptul-cheie al hinduismului, "Ahimsa" (nici un rău), precum şi pe metodele tradiţionale de convingere. "Oriunde ar putea fi adversarul dvs., convingeţi-l cu ajutorul dragostei. Am constatat că legea dragostei acţionează cum niciodată nu a acţionat legea distrugerii", - a scris Gandhi.
Tânărul avocat indian, care a primit o educaţie excelentă în Anglia, merge să lucreze în Africa de Sud. El cumpără un bilet de primă clasă, însă taxatorul îl dă afară din vagon: interzis pentru oamenii de culoare. Avocatul se numeşte Mohandas Gandhi (mai târziu, compatrioţii lui se vor adresa cu cuvântul "Mahatma" - "sufletul mare"), timpul acţiunii - sfârşitul secolului al XIX-lea.
Şocul în urma incidentului a avut urmări neprevăzute pentru sufletul tânărului: el a decis să dedice viaţa lui luptei pentru dreptate. Cu toate acestea, lupta avea un caracter special. Confruntându-se cu discriminarea teribilă, Gandhi nu a devenit un radical sau un terorist, el a ales calea non-violenţei, pe care a numit-o "Satyagraha" - ceea ce se traduce din sanscrit ca „perseverenţă în adevăr".
Printre profesorii săi Gandhi numea pe Lev Tolstoi, cu care a fost în corespondenţă şi cu numele căruia a numit o fermă în Africa de Sud. Dar, mai întâi de toate, rădăcinile învăţăturilor sale se află în cultura Indiei: în primul rând, ele se bazează pe conceptul-cheie al hinduismului "Ahimsa" (nici un rău) şi convingerile morale tradiţionale. În pofida originii locale, indiene, doctrina lui Gandhi s-a dovedit a fi extrem de universală. „Oriunde nu ar apărea o ceartă, oriunde nu v-aţi confrunta cu un adversar, învingeţi-l cu ajutorul dragostei. Spontan, am dezvoltat acest lucru în viaţa mea. Aceasta nu înseamnă că toate problemele mele sunt rezolvate. Dar, am descoperit că această lege a dragostei este la fel de vitală pentru Est şi Vest”.
India sub conducerea spirituală lui Mahatma, a obţinut independenţa; America, inspirată de un adept lui Gandhi, Martin Luther King, a refuzat la discriminare rasială. Acum au venit alte timpuri, lupta pentru justiţie în societate, în general, şi în relaţiile dintre indivizi, din păcate, este adesea inseparabilă de presiune de forţă. Dar aceasta nu înseamnă că legea dragostei a încetat să funcţioneze: omenirea nu a inventat nici o altă cale, care ar putea rupe cercul vicios al violenţei.
Sursa: sunhome.ru