ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gândirea pozitivă constructivă prelungeşte viaţa

Oamenii care cred că sunt sănătoşi trăiesc mai mult, potrivit unui recent studiu efectuat pe mai mult de 6.000 de voluntari din Marea Britanie, publicat în ‘Psychological Science’, editată de Association for Psychological Science.

Oamenii de ştiinţă din Elveţia şi Marea Britanie consideră că rezultatul acestei cercetări ar putea susţine ipoteza că diagnosticul fiziologic este mai eficient pentru predicţia duratei de viaţă decât mijloacele medicale.

S-a dovedit că persoanele care cred că sunt sănătoase trăiesc mai mult decât cele ale căror gânduri sumbre sunt preocupate de perspectiva duratei scurte a vieţii lor, au declarat specialiştii. Ei consideră că o astfel de estimare optimistă a duratei de viaţă este chiar mai eficientă decât un stil de viaţă sănătos, cum ar fi renunţarea la fumat, a-ţi face prieteni sau alimentaţia.

Oamenii de ştiinţă au analizat date culese pe parcursul a 29 de ani referitoare la starea de sănătate a peste 6.000 de voluntari din oraşele Newcastle şi Manchester, cu vârste cuprinse la începutul studiului între 41 şi 96 de ani. Voluntarilor li s-au aplicat teste mentale regulate şi le-au fost verificate condiţiile de viaţă de zi cu zi. Pentru a evalua sănătatea participanţilor, cercetătorii au folosit ‘Index Medical Cornell’, o listă care detaliază un total de 195 de simptome patologice legate de tulburări fizice şi psihice.

Asociind date culese pe 15 teme diferite, cercetătorii au analizat performanţele cognitive ale participanţilor pe cinci domenii: capacitatea de inteligenţă cristalizată, inteligenţa fluidă, memoria verbală, memoria vizuală şi viteza de procesare.

Printre cele 65 de riscuri de deces pe care studiul le-a constatat ca având o potenţială influenţă asupra longevităţii, percepţia oamenilor despre propria lor sănătate s-a dovedit a fi cel mai important factor în comparaţie cu variabilele sociodemografice, cu caracteristicile stilului de viaţă, parametrii medicali şi abilităţile cognitive multiple. Cu alte cuvinte, s-a descoperit că cel mai bun indicator al etalonului de viaţă este percepţia în legătură cu cât de sănătoasă se simte persoana respectivă.

„Percepţia unei persoane asupra stării sale de sănătate ar trebui să fie luată în serios”, a îndemnat dr.Stephen Aichele, cercetător la Universitatea din Geneva, alături de colegii săi Patrick Rabbitt (Universitatea Oxford) şi Paolo Ghisletta (Universitatea din Geneva).

Oamenii cu o minte activă trăiesc mai mult decât cei cu o deteriorare a proceselor cerebrale, se precizează în studiul publicat în revista ‘Psychological Science’.

Dr. Aichele consideră drept cauză a acestui fenomen faptul că starea de boală a organismului poate afecta creierul şi pierderea agilităţii mentale ar putea indica condiţii de sănătate depreciate.

„Studiul nostru arată că două variabile psihologice — auto-evaluarea inferioară a stării de sănătate şi scăderea vitezei de procesare legată de vârstă — par în special să fie indicatori importanţi ai riscului de mortalitate crescut la vârsta mijlocie şi la adulţii în vârsta„, el subliniat specialistul.

Aichele a declarat că grupul de cercetători care a efectuat acest studiu sugerează că aceste atribute psihologice, spre deosebire de factorii de risc medical care sunt definiţi mai restrâns, reflectă şi, în acelaşi timp, sunt influenţaţi de o gamă largă de comportamente în legătură cu starea de sănătate, precum şi de alte însuşiri.

 

Sursa: financiarul.ro

Luni, 07 martie 2016
Vizualizări: 1036

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
276
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
204
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
359
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
351