«Giganţii de gaz»
"Giganţii de gaz"
Am găsit o hartă interesantă, care arată suprafeţele statelor în conformitate cu volumul lor de rezerve de petrol. În conformitate cu această hartă, statul “cel mai mare” din lume este Arabia Saudită. Printre ţările “mari” pot fi menţionate, de asemenea, Iran, Irak, Kuweit, Venezuela şi Rusia.
Am decis să fac o hartă similară, care ar arăta suprafeţele statelor în conformitate cu volumul de rezerve de gaze naturale. În raport cu scopurile stabilite cea mai mare ţară din lume este Rusia, locurile de onoare al doilea şi al treilea, ocupă, respective, Iran şi Qatar.
Rezervele de gaze din lume verificate sunt în jur de 173 bilioane de metri cubi, în cazul în care adăugăm şi rezervele nedescoperite, care, conform calculelor preliminare, constituie aproximativ 120 de miliarde metri cubi, în total vor fi aproximativ 300 de miliarde metri cubi. Această sumă de gaz este suficientă pentru aproximativ 65 de ani.
Principalele rezerve de gaze naturale de pe Pământ dovedite (101 trln.m.kub.) sunt concentrate în trei ţări: Rusia - 50 trln.m.kub. (la care revine aproximativ 28% din toate rezervele dovedite în lume), Iran - 28 trln.m.kub. (16%) şi Qatar 26 trln.m. kub (15%)
Rezerve de gaze naturale din Rusia explorate - 50 trl.m.kub. cu stocurile viitoare nedescoperite, pot fi destule pentru ţară pentru 100 de ani (conform preşedintelui adjunct al Dumei de Stat a Rusiei Valeriu Iazev). Şi dacă luăm în considerare că aproximativ 25% din gaze sunt arse în zadar, apoi cu utilizarea raţională a gazelor naturale, putem "trăi" şi mai mult. Stocuri de gaze pentru utilizare internă a Iranului sunt suficiente pentru 227 de ani, şi Qatar - chiar pentru 680 ani!
Desigur, aceste cifre sunt foarte optimiste. În lume utilizarea anuală a gazelor naturale în calitate de combustibil este în creştere cu 2,4%, iar până în 2030, volumul consumului va fi dublat, şi aproximativ 26% din hidrocarburi "arse" vor reveni gazelor. Cei mai mari consumatori de gaze sunt industria - 45% şi energetica electrică - 33%.