Glicina – o frumusețe impresionantă
Daca gradina ar fi extensia casei tale, glicina cu siguranta ar deveni draperia ei naturala si frumos parfumata. Ofera umbra, intimitate si o aroma imbatatoare, care te duce cu gandul la vacante si zilele insorite din copilarie. Pentru o gradina spectaculoasa, alege glicina cu flori rosii, albastre, mov sau albe si iti vei impresiona, fara doar si poate, prietenii!
Pe numele ei stiintific Wisteria, glicina este o planta originara din Japonia si reprezinta simbolul unei noi prietenii. Este un arbust catarator spectaculos, care creste rapid, infloreste vara, iar culorile pastelate si parfumul delicat al florilor fac ca glicina sa devina planta decorativa ideala pentru gradina ta.
Pentru a ajunge la maturitate, glicina are nevoie de sase ani, iar rezultatele sunt cu adevarat spectaculoare si satisfacatoare pentru orice iubitor de plante.
Cum plantezi glicina
Glicina creste si se dezvolta foarte frumos in solurile fertile, bine dranate. Are nevoie de mult soare, care este esential pentru ca glicina sa infloreasca. Daca o vei lasa la umbra, ea nu va inflori probabil niciodata. Asadar, daca iti doresti o gradina spectaculoasa, plina de culoare, asigura-te ca aceasta planta primeste cat mai mult soare.
Daca solul pe care il ai nu este de cea mai buna calitate, adauga compost, care sa ii ofere nutrientii de care are nevoie pentru a rezulta o planta sanatoasa si viguroasa.
Glicina se planteaza primavara sau toamna. Pentru a o planta, sapa gropi adanci cat radacina plantei si de trei ori mai late. Daca ai mai multi puieti, este recomandat sa ii plantezi la o distanta de 4-5 metri unul de celalalt.
De asemenea, ai grija si unde plantezi glicina, deoarece se dezvolta repede, sufocand celelalte plante din gradina.
Cum ingrijesti glicina
In fiecare primavara, aplica un strat de compost si unul de muschi la baza tulpinei fiecarei glicine, pentru a retine umezeala si pentru a controla dezvoltarea buruienilor.
In plus, pentru a stimula procesul de inflorire, multi gradinari apleaza la faina de oase si la ingrasamintele minerale cu fosfor, care sunt aplicate in sol, primavara si toamna.
Glicina este udata moderat, mai frecvent in perioadele de crestere sau de seceta prelungita. Se inmulteste in general prin intermediul butasilor, care sunt taiati de la sfarsitul lunii iulie, pana la sfarsitul lunii august.
Butasii sunt prelevati din ramurile din anul respect si se pun la inradacinat intr-un container special, in sol format din turba si nisip.
Cum tunzi glicina
Tunderea glicinei reprezinta secretul pentru o planta cu o inflorescenta bogata si spectaculoasa. Cel mai indicat este ca tunderea glicinei sa se faca catre sfarsitul iernii. Indeparteaza cel putin jumatate din ramurile crescute cu un an inainte si lasa pe fiecare ramura doar cativa boboci.