ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Grădină fără chimicale – 12 secrete de la grădinarii cu experiență

Pot oare grădinile și livezile să existe fără chimie? Astăzi, metodele naturiste sînt tot mai populare. Substanțele chimice nu doar omoară bolile, dar și dăunează sănătății oamenilor.

Prin urmare, de ce să le utilizați, cînd puteți crește fructe și legume fără preparate chimice. Vedeți mai jos cîteva metode de luptă cu diferiți dăunători, sfaturi practice cum să obțineți rezultatul dorit fără a utiliza chimicale.

• Tutunul. Se folosește împotriva afidelor, moliilor, omizilor, păduchilor, păianjenilor, fluturilor, gîndacilor inelați, cruciferilor, melcilor și altor dăunători. Se folosesc frunzele, tulpinile și praful, obținut la uscarea tutunului. La 10 l de apă se iau 400 g de tutun mărunțit sau praf, se ține la macerat 2 zile și se strecoară. Înainte de a stropi, se diluează de două ori și se adaugă 40 g de săpun la 10 l de apă. Se stropește la un interval de 5-8 zile, de 2-3 ori.

Praful de tutun este eficient și împotriva păduchilor de pămînt, împotriva musculiței de ceapă, în amestec cu var sau cenușă (1:1). Se iau cîte 10-20 g de soluție la 1 m.p.

• Praful de tutun se folosește și la afumare împotriva afidelor, tripsurilor și fluturelui alb (5-10 g la 1 m3), iar în livezi – împotriva moliei mărului, afidelor. Grămăjoare mici de paie, gunoi și crengi se amplasează între rînduri, cîte una la fiecare 100 m2. Deasupra se presară 2-4 kg de praf de tutun și se aprinde. Afumarea se face cel puțin 30 minute (pînă la 2 ore).

• Infuzie de păpădie – împotriva afidelor, acarienilor, puricilor meliferi. Se iau 300 g de frunze sau 200 g de rădăcini de păpădie. Se infuzează 3 ore în apă caldă în 10 litri de apă. Se utilizează imediat. Cu această infuzie se stropesc copacii în perioada de înmugurire, iar a doua oară – după înflorire.

• Infuzie mixtă de păpădie – împotriva afidelor, păianjenului. 400 g de păpădie, 200 g de usturoi pisat, 1 lingură de muștar, 1 lingură de ardei iute. Se toarnă apă, se infuzează 5 ore, se strecoară și se adaugă 10 l de apă. Se prelucrează de 2-3 ori, cu un interval de 10 zile.

• Infuzie din coji de portocală și mandarine – împotriva afidelor. 1 lg de coji uscate și 10 l de apă. Se țin într-un loc cald 4 zile. Infuzia nu se diluează.

• Infuzie de ceapă - împotriva omizilor, afidelor, gîndacului de zmeură. Se taie mărunt 10 g de ceapă la 1 l de apă. Sau 10 g de coji de ceapă la 1 l. Se infuzează 7 ore. Se scurge și se stropește.

•Infuzie de roșii – împotriva omizilor. Se taie 4 kg de frunze și rădăcini de roșii. Se adaugă apă și se fierbe 30 de minute la foc mic. Se strecoară, se diluează 1:3, se adaugă 40 g de săpun. Se stropește.

• Infuzie din ace de pin – împotriva afidelor, păduchilor meliferi. 2 kg de ace de pin se infuzează în 8 litri de apă, timp de 7 zile. Înainte de întrebuințare se diluează 1:10.

• Infuzie de usturoi – împotriva manei, omizilor, afidelor. 250 g de usturoi pisat se infuzează 5 zile într-un vas închis, la întuneric. Se strecoară. Pentru stropire se diluează în 10 l de apă.

• Infuzie de usturoi împotriva acarienilor, afidelor, păduchilor meliferi. 200 g de usturoi se pisează, se adaugă 10 l de apă. Se infuzează 1 zi. Înainte de prelucrare se adaugă 40 g de săpun.

• Infuzie de usturoi – împotriva manei. La o căldare de apă se iau 30-60 g de usturoi pisat. Se infuzează 1-2 zile, se strecoară, se stropesc roșiile.

 

Sursa: econet.ru

Citiţi de asemenea

În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
49
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
36
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
115
Încă din copilărie, observându-și părinții lucrând în grădină, cum săpau, cum scoteau buruienile, cum fertilizau, gândea...
85