Gradina fără noi săpări
Gradina fără noi săpări
Grădinarii din generaţia mijlocie îşi amintesc cum în literatura de specialitate se recomandă săparea anuală de primăvară şi de toamnă a terenului aproape în întregime. Sursele moderne de agricultură organică, insistă, în principiu, pe abordarea opusă: săpaţi minim şi numai atunci când este absolut necesar. Iar o soluţie foarte simplă - cultivaţi legume şi fructe, în general, fără săpări, pe straturi ridicate.
Grădina tradiţională
Săparea îndeplineşte o funcţie importantă: aceasta desbină smocuri dense, coagulate şi întărite, îmbogăţind solul cu aerul şi ameliorând structura solurilor grele. Laolaltă, săparea presupune o serie de efecte negative: deshidratarea şi eroziunea solului, distrugerea materiei organice conţinute în acesta, distrugerea unei cantităţi de râme - asistenţii loiali ai grădinarului şi o creştere a numărului de buruieni. De fapt, solul este o bancă de seminţe. Seminţele de plante pot fi stocate în adâncimile solului de ani de zile şi chiar decenii, într-o stare de repaus. Întorcând bulgările de pământ în timpul săpării, aducem aceste seminţe la suprafaţă unde ele încep să germineze mai repede sub influenţa luminii şi căldurii, iar apoi pierdem timp şi energie pentru prăşituri multiple ale terenului. De aceea, minim de săpări - unul dintre principiile de bază ale grădinăritului organic.
Când aveţi în grădină soluri grele, săpaţi fiecare teren o dată, cu câteva săptămâni înainte de sădire planificată. Săpaţi numai în condiţiile meteorologice şi umiditate adecvate: solul trebuie să fie uşor separat de lopată, iar dezbinarea bulgărilor de pământ nu trebuie să fie prea dificilă. Cât mai curând după săpat introduceţi îngrăşăminte organice şi amelioratori: compost de grădină, mucegai de frunze şi paie, alge, surcele de lemn, scoarţă de copac mărunţită, etc. Acoperiţi terenul prelucrat cu material săditor întunecat şi lăsaţi-l în pace pentru câteva săptămâni, astfel încât solul să fie capabil să se aşeze. Dacă nu intenţionaţi să utilizaţi terenul în viitorul apropiat, în loc de acoperire pot fi plantate "îngrăşămintele verzi", sau culturi siderate (trifoi, secară, lucernă, tataneasă, etc.) Săpări în continuare nu vor fi necesare, dacă nu lăsaţi solul neacoperit gol pentru o lungă perioadă de timp.
Grădina fără săpări
Tehnologia de cultivare a legumelor, fără săparea solului se recomandă în combinaţie cu tehnicile tradiţionale de grădinărit, descrise mai sus. În special, agricultura fără săpări este foarte eficientă pentru cultivarea legumelor pe straturi ridicate. Metoda fără "săpare" înseamnă că solul este prelucrat numai în timpul plantării şi recoltării, acesta nu se sapă şi nu se întorc bulgării de pământ sau nu păşim pe el. Lucrul pentru a îmbunătăţi şi a îmbogăţi structura solului este lăsat râmelor şi microorganismelor, iar săpările sunt înlocuite complet cu mulching. În locul grădinii “subterane” obişnuite (atunci când solul se sapă şi se introduc substanţele nutritive), cu o metodă fără săpare se crează o grădină ridicată, punând straturi de compost şi mulci organice pe suprafaţa solului. Descompunându-se ele oferă legumelor în creştere substanţele benefice necesare. În aceste condiţii ideale, numărul de microorganisme în sol creşte de multe ori şi solul sub grădină rapid se îmbogăţeşte cu materie organică.
Avantajele grădinii ridicate fără săpări:
- Se creează în câteva ore, în orice loc adecvat al terenului
- Nu necesită o pregătire specială a solului
- Activitatea crescută a microorganismelor, îmbogăţirea solului cu materie organică
- Păstrarea umezelii şi căldurii
- Minim de buruieni
- Economii semnificative de timp şi de forţe de muncă
Cum să creăm o gradină ridicată
Alegeţi pentru o gradină nouă spaţiu cu un sol de calitate relativ înaltă, care primeşte lumina directă a soarelui cel puţin 5-6 ore pe zi. Poate fi un ex-gazon, un maidan neutilizat cu buruieni prea mari, o parcelă de teren bătătorit pe care recent au mers activ. Iarba sau buruienii cosite cu maşina de tuns iarbă la un nivel cu suprafaţa solului, iar pământul bătătorit, săpaţi o dată pentru îmbunătăţirea permeabilităţii.
Următorul pas - crearea păturilor ridicate de o mărime potrivită cu ajutorul foliilor de plastic speciale sau scândurilor obişnuite, cărămizi şi alte materiale, de o înălţime aproximativ 25-30 cm. Tehnologia descrisă mai jos este perfectă pentru cultivarea legumelor în containere. Dacă doriţi, puteţi crea o grădină fără pături, la acelaşi nivel ca şi terenul selectat.
Puneţi pe solul bătător primul strat (aproximativ 10 cm) de materiale organice permeabile (frunzele moarte, paia, buruienile, algele,crengile rupte, scoarţele de copac, surcele de lemn sau toate împreună). Un alt strat subţire va fi îngrăşământul organic bun (compost de grădină, băligar sau găinaţ putrezit). Repetaţi aceste straturi de 2 ori. Proiectarea se finalizează cu un strat de 10 cm de sol bun de grădină. Totul trebuie udat abundent şi lăsat pentru câteva zile în pace, pentru ca creasta ar putea fi pătrunsă de umezeală şi să se aşeze.
Acum puteţi planta pe creasta pregătită răsaduri de legume în cavităţi perfect realizate pe suprafaţă, fără a perturba straturile. După plantarea răsadurilor puneţi pe suprafaţă un strat subţire de mulci. Ţineţi minte că este mai bine să întindeţi mulci pe un sol încălzit şi saturat de umezeală, de aceea potriviţi aterizarea pe creastă cu vremea. Ulterior, straturile inferioare ale materiei organice se vor descompune, furnizînd radacinilor de plante căldură, umezeală şi nutrienţi. Cu aşezarea creastei adăugaţi pe suprafaţă straturi noi de mulci şi de compost.
La sfârşitul sezonului, după recoltarea ultimelor culturi, nu săpaţi pături, ci pur şi simplu umpleţi-le cu straturi noi de materiale organice şi sol bun. Nu uitaţi să acoperiţi suprafeţele neutilizate, astfel că substanţele nutritive să nu fie spălate afară şi să nu erodeze, iar seminţele buruienilor să nu intră în pământ. În grădina ridicată fără săpări, ca şi în cea obişnuită, în afara sezonului puteţi creşte siderate. La începutul noului sezon tăiaţi sau pliviţi "îngrăşăminte verzi" şi lăsaţi-le acolo, acoperind cu un strat de mulci noi. Creşterea sideratelor va fi oprită de lipsa de lumină, iar grădina se va îmbogăţi cu substanţe utile din descompunerea lor. Cultivând legume pe o gradină ridicată, urmaţi recomandările privid rotaţia şi combinaţia culturilor.